26 Απρ 2024
READING

Οι διαφημίσεις μέσα στα καταστήματα είναι η ανερχόμενη εναλλακτική στο Amazon

4 MIN READ

Οι διαφημίσεις μέσα στα καταστήματα είναι η ανερχόμενη εναλλακτική στο Amazon

Οι διαφημίσεις μέσα στα καταστήματα είναι η ανερχόμενη εναλλακτική στο Amazon

Δεν είναι τυχαίο που το Amazon έγινε ο τρίτος μεγάλος παίκτης στη διαφήμιση, συμπληρώνοντας την Αγία Τριάδα του digital advertising μαζί με το Facebook και το Google. Μάλιστα, τώρα που το Facebook έχει πληγεί από τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Apple, που δυσκολεύουν τη στόχευση των διαφημίσεων, ενώ το ίδιο πρόκειται να συμβεί και με το Google, με την κατάργηση των cookies, o κορυφαίος e-tailer του κόσμου ενδυναμώνεται, καθώς τα brands αναζητούν αποτελεσματικές εναλλακτικές για τη διαφήμισή τους.

Ωστόσο, η ενίσχυση του Amazon δε συμβαίνει απλώς επειδή η αποτελεσματικότητα των άλλων δύο υποχωρεί ή αναμένεται να υποχωρήσει. Το Amazon έχει στη φαρέτρα του, πέρα από τις δελεαστικές και σύγχρονες διαφημιστικές λύσεις που προσφέρει, ένα πολύτιμο όπλο, τα first-party data, τα στοιχεία εκατομμυρίων πελατών από τις αγορές που πραγματοποιούν στην πλατφόρμα του. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν στα brands όχι απλά τους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν, για παράδειγμα, απορρυπαντικό πλυντηρίου, αλλά εκείνους που έχουν αγοράσει στο παρελθόν απορρυπαντικό πλυντηρίου μάρκας Χ – άρα είναι πιθανότερο, έχουν ήδη δηλαδή την πρόθεση, να το ξαναγοράσουν. Έτσι, η μάρκα Χ μπορεί να στοχεύσει αυτούς ακριβώς με τις διαφημίσεις της.

Σε αυτόν τον δρόμο κινούνται και οι μεγάλοι retailers, που αρχίζουν να προσφέρουν διαφημιστικές υπηρεσίες στα brands, και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να κινηθούν περισσότεροι λιανέμποροι, δημιουργώντας, στην ίδια λογική, στα φυσικά τους καταστήματα, ευκαιρίες για τους διαφημιστές και τα brands να προβάλουν τις διαφημίσεις τους, προσφέροντας μια οικονομικότερη εναλλακτική στο ακριβό Amazon και τις λοιπές μεγάλες πλατφόρμες. Γιατί, όπως παρατηρούν ειδικοί, τα brands ανυπομονούν για τέτοιες ευκαιρίες, θέλουν όλο και περισσότερο να προβληθούν μέσα στο περιβάλλον των καταστημάτων.

Αυτό συμβαίνει γιατί προσεγγίζοντας η μάρκα τον καταναλωτή που βρίσκεται μέσα σε ένα κατάστημα, είναι ήδη δεδομένο ότι προσεγγίζει έναν καταναλωτή με πρόθεση αγοράς. Πιο απλά: Ο καταναλωτής βρίσκεται μέσα στο κατάστημα που πουλά συγκεκριμένα είδη, άρα είναι ασφαλές να θεωρηθεί σχεδόν δεδομένο ότι σκοπεύει να αγοράσει κάποιο από αυτά τα είδη. Η φυσική του παρουσία εκεί είναι η απόδειξη, κάτι που αμέσως παρέχει άλλη αποτελεσματικότητα στόχευσης, σε σχέση με εκείνην ενός banner που μπορεί εύκολα να προσπεράσει σκρολάροντας παρακάτω στο ίντερνετ.

Τοποθετώντας διαφημίσεις σε οθόνες μέσα στο φυσικό κατάστημα, οργανώνοντας προωθητικές ενέργειες στο ράφι, το μήνυμα του brand φτάνει στον καταναλωτή χωρίς να τον ενοχλεί, γιατί συμβαίνει σε έναν χώρο όπου θεωρεί πιο φυσικό να υπάρχει διαφήμιση. Επιπλέον, οι δυνατότητες να παρουσιαστεί μια διαφήμιση με κάποιο ψηφιακό μέσο μέσα στο κατάστημα είναι πια τεράστιες.

Μια μάρκα δε χρειάζεται να περιορίζεται στα αυτοκόλλητα, τις βιτρίνες, τις ειδικές προθήκες, τα παραδοσιακά δηλαδή μέσα προβολής μέσα σε ένα κατάστημα. Οι ευκολίες και οι δυνατότητες του online marketing είναι διαθέσιμες και στα φυσικά καταστήματα, που μπορούν να αναπτύξουν τα δικά τους ψηφιακά δίκτυα, να σχεδιάσουν διαφημίσεις που μπορούν να τραβήξουν την προσοχή ή να ωθήσουν σε αλληλεπίδραση, να χρησιμοποιήσουν, συνδυαστικά με τα δικά τους, τα first-party data των brands, μαζί με δεδομένα από τα κινητά των πελατών, για καλύτερη στόχευση.

Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν ηχητικές διαφημίσεις, να μπουν ψηφιακές διαφημίσεις σε καίρια σημεία στους διαδρόμους, τις εισόδους και τις εξόδους, εν ολίγοις να προσφερθεί ένα αποτελεσματικό ψηφιακό προϊόν διαφήμισης, στον φυσικό χώρο του καταστήματος, με τις δυνατότητες ενός Amazon.

Οι άνθρωποι του χώρου πιστεύουν ότι και τα brands θα αρχίσουν – και πρέπει, υποστηρίζουν – να ζητούν από τους συνεργάτες τους λιανεμπόρους να τους προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες, εφόσον υπάρχουν. Έτσι, αναμένεται άμεσα να δούμε τους retailers να εμπλουτίζουν τις ψηφιακές τους δυνατότητες και να ενισχύουν το προσωπικό τους με άτομα εξειδικευμένα να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν τέτοιες υπηρεσίες. Το μέλλον επιφυλάσσει για τους λιανεμπόρους μία ενδιαφέρουσα και, αν γίνει σωστά, προσοδοφόρα διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους.

Με πληροφορίες από το AdWeek
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.