18 Απρ 2024
READING

Tάση | Το Slack πλέον χρησιμοποιείται για εύρεση εργασίας

4 MIN READ

Tάση | Το Slack πλέον χρησιμοποιείται για εύρεση εργασίας

Tάση | Το Slack πλέον χρησιμοποιείται για εύρεση εργασίας

Η χρήση του Slack άνθισε μέσα στην πανδημία, καθώς μικρές και μεγάλες εταιρείες βασίστηκαν στην εύχρηστη και – στη βασική της έκδοση – δωρεάν εφαρμογή, για την άμεση επικοινωνία των εργαζομένων μεταξύ τους, καθώς δούλευαν από το σπίτι τους. Το Slack έδωσε τη δυνατότητα για συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο μέσα στα θεματικά κανάλια της κάθε εταιρείας, αλλά και μεταξύ των συναδέλφων, καθώς υπάρχει η δυνατότητα των προσωπικών μηνυμάτων.

Ουσιαστικά η εφαρμογή της Salesforce μετέφερε στον ψηφιακό χώρο, με απλό τρόπο, την επικοινωνία μιας ολόκληρης επιχείρησης, σε όλες της τις παραμέτρους. Αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι έκανε – και κάνει – πολλά περισσότερα από αυτό.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λοιπόν, έχουν δημιουργηθεί στο Slack κανάλια επαγγελματικής δικτύωσης, στα οποία συμμετέχουν άνθρωποι που δε δουλεύουν στην ίδια εταιρεία. Ιδιαίτερα δημοφιλή κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, βοηθούν τα μέλη τους να πλοηγηθούν στον τομέα τους, αλλά και να βρουν την επόμενη δουλειά τους, και μάλιστα γρήγορα. Γιατί μέσα σε αυτά τα κανάλια συμμετέχουν και στελέχη της κάθε βιομηχανίας, συνεπώς προσφέρεται η δυνατότητα να μιλήσει κανείς απευθείας μαζί τους, προσπερνώντας τις συνηθισμένες διαδικασίες με συνεντεύξεις και βιογραφικά.

Η τάση, όπως την περιγράφει η The Wall Street Journal, εξαπλώθηκε γρήγορα καθώς μια τεράστια μερίδα εργαζομένων είναι ήδη πολύ εξοικειωμένη με την εφαρμογή, το κόστος για τη δημιουργία ενός «χώρου» είναι μηδαμινό, και υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργούνται θεματικά κανάλια που καθοδηγούν ή συγκεντρώνουν μέσα από τις κοινές συζητήσεις των μελών τους χρήσιμες πληροφορίες για τη βιομηχανία που τους ενδιαφέρει.

Διαβάστε ακόμα: LinkedIn | Γιατί οι virtual διαδικασίες πρόσληψης ήρθαν για να μείνουν

Τέτοιες εμπειρίες περιγράφουν άνθρωποι που μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρήκαν τη νέα τους θέση στον κλάδο τους. Για να μπει κανείς στο κανάλι Slack που θέλει, πρέπει να υποβάλει ένα αίτημα να τον δεχτούν ή να λάβει μια πρόσκληση από τις επαφές του. Αν ενδιαφέρεται να βρει δουλειά, μπορεί να μιλήσει για την εμπειρία του και να το κάνει γνωστό. Οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των μελών στα κοινά κανάλια είναι ορατές σε όλους, έτσι μπορεί κανείς να ανατρέξει στο παρελθόν και να παρακολουθήσει παλαιότερες συζητήσεις για ζητήματα που τον ενδιαφέρουν, ή να δημιουργήσει μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για κάποιον που πιστεύει ότι θα έκανε για μια θέση που έχει υπόψη του ή που προσφέρει η εταιρεία του. Ένας υπεύθυνος προσλήψεων μέσα σε ένα τέτοιο κανάλι οπωσδήποτε μπορεί να σχηματίσει για έναν υποψήφιο μια εικόνα πιο ολοκληρωμένη από ό,τι με ένα cover letter, ή ακόμα και μία συνέντευξη.

Καθώς τα μέλη συμμετέχουν συνήθως με τα αληθινά τους ονόματα και η παρούσα επαγγελματική τους θέση είναι γνωστή, οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται εδώ έχουν μεγαλύτερη αξία από ό,τι σε άλλες πλατφόρμες όπου η ανωνυμία κυριαρχεί.

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που αναφέρονται, είναι το ότι οι θέσεις που βρίσκονται εδώ συχνά συστήνονται από τους ίδιους τους εργαζομένους των εταιρειών, παρέχοντας πληροφορίες για τις πολιτικές τους, κάτι σημαντικό για μέλη ομάδων που ανήκουν σε μειονότητες ή υποεκπροσωπούμενες κοινότητες ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα: Η σημασία τού να δουλεύει κανείς επιδεικτικά

Η ίδια η Slack Technologies λέει ότι δε γνωρίζει πόσες τέτοιες ομάδες επαγγελματικής δικτύωσης υπάρχουν στην πλατφόρμα της, αλλά μια σχετική αναζήτηση έδειξε ότι υπάρχουν Slack κανάλια για επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού, πωλήσεων, τεχνολογίας  και πολλά ακόμα, ενώ δημιουργούνται ακόμα κανάλια με πιο εξειδικευμένο προσανατολισμό, όπως για παράδειγμα για τις Γυναίκες στο Μάρκετινγκ ή την Εκπαίδευση Πελατών, όπου συμμετέχουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στον τομέα των οδηγιών χρήσεων προϊόντων.

Αν και εξαιρετικά αποτελεσματικό, όπως δείχνει, το Slack δεν έχει βέβαια την ίδια δυναμική με το LinkedIn, που φιλοξενεί πάνω από 830 εκατομμύρια μέλη και διαθέτει επίσης το εργαλείο Groups, για τη δικτύωση των επαγγελματιών. Το Slack ανέφερε πάνω από 12 εκατομμύρια ημερήσιους ενεργούς χρήστες το 2019, αριθμός που σίγουρα αυξήθηκε μέσα στην πανδημία, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι χρήστες συμμετέχουν σε αυτές τις κοινότητες δικτύωσης, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για κάτι άλλο πέρα από την επικοινωνία μέσα στην εταιρεία τους.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal και The Hustle
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.