22 Δεκ 2024
READING

H σημασία της απλότητας στο marketing: Tο παράδειγμα της ΙΒΜ

5 MIN READ

H σημασία της απλότητας στο marketing: Tο παράδειγμα της ΙΒΜ

H σημασία της απλότητας στο marketing: Tο παράδειγμα της ΙΒΜ

Ένα από τα πράγματα για τα οποία είναι διάσημο το ηλεκτρονικό κατάστημα του Amazon είναι το κουμπί άμεσης αγοράς στα προϊόντα του, το 1-click button, που άλλαξε το ηλεκτρονικό εμπόριο αναδεικνύοντας τι είναι σημαντικό για τον πελάτη. Η μέρα που έληξε η πατέντα του Amazon στο κουμπί αυτό, το 2017, ήταν πολύ σημαντική για τους λιανεμπόρους του κόσμου: Επιτέλους, μπορούσαν να προσφέρουν και αυτοί στους πελάτες τους μια απλή διαδικασία αγορών.

Σε έναν κόσμο πνιγμένο στην πληροφορία, η απλότητα είναι από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν ένα brand να ξεχωρίζει. Είτε πρόκειται για το κουμπί αγορών στο ηλεκτρονικό του κατάστημα, είτε για τις ξεκάθαρες υπηρεσίες που προσφέρει (Google σημαίνει Αναζήτηση), είτε για τη συσκευασία του προϊόντος του («Θέλoυμε ένα μπουκάλι που να το αναγνωρίζει κανείς με την αφή και στο σκοτάδι», είχαν ζητήσει οι εμφιαλωτές της Coca-Cola από τους σχεδιαστές – ένα και μοναδικό, απλό αίτημα).

Η απλότητα βοηθά το brand να ξεχωρίσει πολλαπλά. Είναι πιο εύκολο για τον πελάτη να το αναζητήσει, να βρει πληροφορίες για αυτό, να κατανοήσει αυτές τις πληροφορίες, να το εμπιστευτεί ότι δεν έχει κάτι να κρύψει, να το αναγνωρίσει στο ράφι, να το ανακαλέσει στη μνήμη του. Όταν όλα είναι ξεκάθαρα και απλά, η απόφαση αγοράς δεν απαιτεί πολλή σκέψη για να παρθεί. Ακόμα και αν ένα προϊόν κρύβει μέσα του κάτι σύνθετο, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και περίπλοκο. Ένα ρολόι υψηλής ωρολογοποιίας κρύβει μέσα στην κάσα του έναν πολυσύνθετο μηχανισμό, αλλά αυτό που βλέπει κανείς είναι εξαιρετικά απλό, κομψό, φίνο, ιδιοφυές, και η λειτουργία του είναι ευνόητη: δείχνει την ώρα.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το μήνυμα που περνάει μια μάρκα μέσα από τη στρατηγική του marketing και τις διαφημιστικές καμπάνιες της. Και εδώ η απλότητα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αλλά τα brands πρέπει να προσέξουν, γιατί η απλότητα δε νοείται ως στυλ· αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα μιας συνολικής νοοτροπίας. Ο μινιμαλισμός που υποδεικνύει η απλότητα, από μόνος του, οργανικά, θα οδηγήσει στη δημιουργία εικόνων και διαφημιστικών μηνυμάτων απλών, που να μπορούν να βρουν τον στόχο τους αποτελεσματικά.

Η IBM δείχνει με την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει στη στρατηγική της ότι έχει αγκαλιάσει το concept της απλότητας, δίνοντας ένα παράδειγμα για το πώς ένα brand που μπορεί να προσφέρει πολλές διαφορετικές και συχνά δυσνόητες υπηρεσίες, μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του μια ταυτότητα εύληπτη, απλή και αξιομνημόνευτη.

Τον τρόπο σκέψης της IBM στο marketing εξηγεί στο MarketingWeek.com o Jonathan Adashek, αντιπρόεδρος marketing και επικοινωνίας της εταιρείας, ο οποίος έχει διαμορφώσει το mindset του σε πολιτικές καμπάνιες και φέρνει έναν πιο τετράγωνο τρόπο σκέψης, που δείχνει να συμπίπτει τελικά με αυτήν την επιθυμία για απλότητα: Ένας πολιτικός πρέπει να επικοινωνήσει μια ξεκάθαρη ιστορία και να κερδίσει την ψήφο του κοινού. Το marketing πρέπει επίσης να επικοινωνήσει ξεκάθαρες ιστορίες και να κερδίσει την αγοραστική προτίμηση των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το πετυχημένο brand marketing της Apple και άλλων μεγάλων εταιρειών βασίζεται στις ιστορίες

Αυτή η στακάτη προσέγγιση εφαρμόστηκε στην IBM σε όλο το εύρος της δραστηριότητά της. Δεν αποφασίστηκε δηλαδή ότι θα δημιουργηθεί μια «απλή» καμπάνια, αλλά απλοποιήθηκε ο ίδιος ο τρόπος που λειτουργεί η εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι η επεξεργασία της στρατηγικής marketing ξεκίνησε από τον ίδιο τον πυρήνα της IBM. Έπρεπε, διασχίζοντας όλα αυτά που προσφέρει, τα αναρίθμητα τεχνολογικά εργαλεία που απευθύνονται σε κάθε είδους πελάτες, συνθέτοντας έναν περίπλοκο οργανισμό, να φτάσουν στην ουσία, που ήταν να καθορίσουν ποιος είναι ο σκοπός της εταιρείας, πέρα από κάθε ασάφεια.

Και βρέθηκε ότι, τελικά, αυτό που κάνει η IBM είναι να συν-δημιουργεί μαζί με τους πελάτες και τους συνεργάτες της. Όλα αυτά που προσφέρει, ό,τι είδους υπηρεσίες και αν είναι, και πολύ περισσότερο τώρα που επικεντρώνεται στις υπηρεσίες cloud και τεχνητής νοημοσύνης, βοηθούν τους πελάτες της να δημιουργήσουν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το marketing χρησιμοποιεί την pop κουλτούρα: η περίπτωση της Sprite

Έτσι, και υιοθετώντας την ιδέα ενός τεχνολόγου – δημιουργού, βρέθηκε το απλό μήνυμα που έπρεπε να επικοινωνηθεί στο κοινό, αυτό που μπορεί να το εκπαιδεύσει, να του ξεκαθαρίσει τι ακριβώς κάνει η IBM. Η καμπάνια «Let’s create», με την πολύ απλή, αλλά όχι απλοϊκή, εκτέλεσή της, αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την αποστολή του brand.

Αυτό το απλό μήνυμα εμπλουτίστηκε δημιουργικά με ιστορίες πελατών, ώστε να παρουσιαστεί στην πράξη τι σημαίνει τεχνολόγος – δημιουργός, που δημιουργεί μαζί με την IBM.

Όπως εξηγεί ο Adashek, αυτή η προσέγγιση ήταν μια μεγάλη αλλαγή για την εταιρεία, που έτρεχε πολλές διαφορετικές καμπάνιες, οι οποίες μιλούσαν για πολλά διαφορετικά πράγματα, δημιουργώντας τελικά μια σύγχυση. Πλέον, με άξονα την απλότητα, καλλιεργείται και μέσα στην εταιρεία μια συνέργεια μεταξύ των τομέων, που είναι σαν να εργάζονται για έναν κοινό σκοπό, και στόχος της ομάδας του marketing είναι να στηρίξει και να επικοινωνήσει αυτόν τον σκοπό.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η απλότητα έχει σημασία στο marketing όχι ως μέσο ή μορφή επικοινωνίας, αλλά ως βασικό γνώρισμα της ίδιας της ταυτότητας του brand. Ξεκινώντας από αυτό, αποστολή του marketer είναι να βρει τον (απλό) τρόπο που ταιριάζει στον σκοπό και την προσωπικότητα της εταιρείας, ώστε τα πάντα να είναι ξεκάθαρα για τους πελάτες του.

https://www.youtube.com/watch?v=t2Wb4RZdyMo

Με πληροφορίες από MarketingWeek.com και Forbes
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.