22 Ιαν 2025
READING

Μπορεί το efood να γίνει το κυρίαρχο ηλεκτρονικό παντοπωλείο της Ελλάδας;

4 MIN READ

Μπορεί το efood να γίνει το κυρίαρχο ηλεκτρονικό παντοπωλείο της Ελλάδας;

Μπορεί το efood να γίνει το κυρίαρχο ηλεκτρονικό παντοπωλείο της Ελλάδας;

Μπορεί ένας παίκτης που εντάσσεται στην κατηγορία του new business αναφορικά με την δραστηριοποίησή του στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και τη διανομή προϊόντων παντοπωλείου, να αποκτήσει εκτόπισμα τέτοιο με αποτέλεσμα να αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ της αγοράς αυτήν τη στιγμή;

Στην εποχή ταχείας ανάπτυξης των ηλεκτρονικών αγορών, το efood έχει καταφέρει, σύμφωνα με εκτίμηση της Convert Group, να ενισχύσει τη θέση του σε αυτόν τον τομέα και να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη πίσω από τον Σκλαβενίτη το eshop της ΑΒ Βασιλόπουλος. Οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πολλοί. Κυρίως, όμως, η πανδημία είναι αυτή που συνέτεινε τα μέγιστα για να μπορέσει η επιχείρηση που υπάγεται στον όμιλο Delivery Hero, να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της, δραστηριοποιούμενη το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά μέσα από το efood market και υποσχόμενη ταυτόχρονα ταχείες παραδόσεις – ανεξαρτήτως εάν το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντοτε το υποσχόμενο – μέσω της διαδικασίας του quick commerce.

Εάν κοιτάξει κανείς το quick commerce, είναι αυτό στο οποίο ποντάρουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, οι αμιγώς ηλεκτρονικοί retailers όπως είναι στην περίπτωση αυτή και η Wolt, με την υπηρεσία Wolt Market, αλλά και η αλυσίδα My market, η οποία εξετάζει και σκοπεύει να ενεργοποιήσει σταδιακά τη διαδικασία παραδόσεων με το μοντέλο του quick commerce, ποντάροντας σε παραδόσεις που θα γίνονται κατά μέγιστο μέσα σε μία ώρα με προϊόντα σούπερ μάρκετ.

Efood: Προηγήθηκαν αρκετές διακυμάνσεις στη φήμη της εταιρείας

Το όνομα του efood, βέβαια, ήρθε να περάσει από αρκετές διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα, δεδομένης της κρίσης που εκδηλώθηκε, όταν είχε στείλει το 2021 μαζικό μήνυμα στους μισθωτούς διανομείς, ανακοινώνοντάς τους ότι η μορφή συνεργασίας μαζί τους αλλάζει. Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι ή απλά τόσο όσο χρειαζόταν για να μείνει για κάποιο διάστημα στην αφάνεια το συγκεκριμένο γεγονός, έως ότου ξεχαστεί. Έκτοτε, και επικοινωνιακά, το efood προσπάθησε με διάφορους τρόπους να προάγει ένα κοινωνικό πρόσωπο προς τα έξω, προβάλλοντας δράσεις καθαρισμού και προστασίας των δασών, αλλά και να φέρει στο προσκήνιο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κατά 50% για τα καύσιμα των διανομέων κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Κάμψη πωλήσεων στο τρίμηνο του 2022

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στην αγορά των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, βάσει Convert Group, τα οποία καταγράφουν την πορεία του Μαρτίου του 2022, εάν αυτός συγκριθεί με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, καταμαρτυρούν κάμψη πωλήσεων κατά 3,7%, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ άλλων και στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Ταυτόχρονα όμως και τα φυσικά καταστήματα λειτουργούν απρόσκοπτα, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν τα προϊόντα τους από εκεί και όχι μέσω των ηλεκτρονικών αγορών. Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022, το 94% των καλαθιών που αγοράστηκαν ηλεκτρονικά από τα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν e-shop ήταν φρέσκα προϊόντα. Το γεγονός αυτό έρχεται να δείξει για ακόμα μία φορά τη δυναμική που παρουσιάζει η κατηγορία των φρέσκων τροφίμων, στην οποία επενδύουν δυναμικά όλες οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Το τελευταίο διάστημα, πολλές εδραιωμένες επιχειρήσεις στον τομέα πώλησης ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις στο e-grocery. Mεταξύ των βασικών κινήσεων ήταν η επέκταση των υπηρεσιών τους σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές, η βελτίωση των λειτουργιών logistics και η ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών με αυξημένη ποικιλία προϊόντων, ευκολότερες διαδικασίες ολοκλήρωσης αγορών και συντομότερους χρόνους παράδοσης. Επιπλέον, οι πολλές νέες συμμετοχές στον τομέα του q-commerce ενισχύουν το επίπεδο του ανταγωνισμού για τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών παντοπωλείων έφτασε σε νέο υψηλό σε ό,τι αφορά τον ετήσιο κύκλο εργασιών, στα 255 εκατ. ευρώ το 2021, ο οποίος ήταν αυξημένος κατά +56% έναντι του 2020.

Τζίρος που υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ

Το efood στη διάρκεια του 2021 κινήθηκε περαιτέρω ανοδικά σε επίπεδο πωλήσεων. Κατά πληροφορίες οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα επίπεδα του 56,7%, ως απόρροια της ενίσχυσης των εργασιών της και του αριθμού των πελατών της. Για λόγους σύγκρισης, ο κύκλος εργασιών της efood το 2020 ήταν 64,48 εκατ. ευρώ, από 43,17 εκατ. ευρώ το 2019. Η αύξηση του 56,7% για το 2021 σημαίνει ότι ο τζίρος της υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ, ανερχόμενος στα 101 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική που παρουσιάζει η επιχείρηση και τις προοπτικές που έχει ο κλάδος του e-delivery και του quick commerce μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όπως επισημαίνεται ταυτόχρονα από πηγές του efood, την περασμένη χρονιά καταγράφηκε ανάπτυξη σε πολλαπλά επίπεδα. Η εταιρεία κατέγραψε διπλή επέκταση, και γεωγραφική με την προσθήκη περισσότερων πόλεων στην πλατφόρμα της, καθώς και σε επίπεδο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, όπως και κατηγοριών επιχειρήσεων, με την ενσωμάτωση του efood market στις υπηρεσίες που παρέχει. Διατηρεί συνεργασίες με περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και με εμπορικά καταστήματα σε 100 πόλεις της Ελλάδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.