22 Ιαν 2025
READING

H εκπαίδευση και όχι οι νέες τεχνολογίες είναι το κλειδί στην εξέλιξη μιας εταιρείας

4 MIN READ

H εκπαίδευση και όχι οι νέες τεχνολογίες είναι το κλειδί στην εξέλιξη μιας εταιρείας

H εκπαίδευση και όχι οι νέες τεχνολογίες είναι το κλειδί στην εξέλιξη μιας εταιρείας

Καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στις περισσότερες βιομηχανίες, ειδικά όσον αφορά το εργατικό δυναμικό τους, ο εκσυγχρονισμός μιας επιχείρησης, η αναβάθμισή της με βάση τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται προσφέροντας αξία στους πελάτες της, εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά για πολλές μεγάλες εταιρείες. Γιατί, για να επιτευχθεί αυτός ο εκσυγχρονισμός, απαιτούνται οι κατάλληλοι άνθρωποι, εκείνοι που θα έχουν γνώση των νέων τεχνολογιών, που θα μπορούν να εισαγάγουν μια πιο φρέσκια κουλτούρα σε μια εταιρεία, που θα προσφέρουν την τεχνογνωσία που απαιτούν τα επόμενα βήματά της.

Ωστόσο, όσο και αν όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία και ελπιδοφόρα, η πραγματικότητα είναι ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι, εκείνοι που γνωρίζουν τι θα πει τεχνολογική εξέλιξη και πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε μια επιχείρηση, δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθούν. Και, αν το σκεφτεί κανείς, με δεδομένο τον ανταγωνισμό για την εύρεση ταλαντούχου προσωπικού, κατά βάση στον τεχνολογικό τομέα, και καθώς σε πολλές χώρες το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» βρίσκεται σε ακόμα εξέλιξη, τα βασικά tasks της ψηφιοποποίησης, όπως η αναβάθμιση του UX, η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης,  το «migration» σε cloud, η κυβερνοασφάλεια, αποκτούν έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας.

Διαβάστε ακόμα: Τάση: Οι εταιρείες στρέφονται στις μαθητείες για ταλαντούχους υπαλλήλους

Τελικά, καταλήγουν οι ειδικοί, η τεχνολογογική αναβάθμιση δεν είναι τόσο ζήτημα εύρεσης των κατάλληλων τεχνολογιών, όσο ζήτημα εύρεσης των κατάλληλων ανθρώπων για να τις εφαρμόσουν. Σε αυτό συμφωνούν επαγγελματίες του κλάδου διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που βλέπουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες εταιρείες είναι το να βρουν ταλαντούχους και ικανούς νέους υπαλλήλους.

Καθώς λοιπόν γίνεται φανερό ότι είναι δύσκολο να βρεθούν νέα αξιόλογα ταλέντα για να ενταχθούν στο δυναμικό ενός οργανισμού, και με δεδομένο ότι συχνά τα υψηλόβαθμα στελέχη μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τι είδους ανθρώπους ακριβώς χρειάζονται, ώστε η επιχείρησή τους να αναπτυχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι αυτό που απαιτείται-, που μπορεί να είναι άμεσα αποτελεσματικό και πιο οικονομικό στην εφαρμογή του, είναι μια διαφορετικού είδους εσωστρέφεια: να φροντίσουν δηλαδή οι εταιρείες να βελτιώσουν τις ικανότητες του υπάρχοντος προσωπικού τους. Εξάλλου, οι ίδιες οι επιχειρήσεις λένε ότι δεν είναι πια αποτελεσματικό τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού να ασχολούνται μόνο με την αναζήτηση νέου προσωπικού, καθώς πλέον αυτό απαιτεί τρεις φορές περισσότερο χρόνο, σε βάρος της διαχείρισης του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

Εξάλλου, με δεδομένη την αστάθεια της αγοράς και την ανάγκη να αναπροσαρμόζονται οι μισθοί, με τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά, κοστίζει πλέον πολύ περισσότερο στις εταιρείες το να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό από το να επενδύουν στην εκπαίδευση αυτού που ήδη έχουν.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands επενδύουν στην εκπαίδευση | Η PepsiCo καλύπτει δίδακτρα για 100.000 εργαζoμένους

Και αυτό δείχνουν να κάνουν αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες για αυτόν τον λόγο τα τμήματα του HR και του IT συνεργάζονται πλέον στενότερα: οι πρώτοι δίνουν τα εργαλεία και τα insights για το προσωπικό, οι τελευταίοι την τεχνογνωσία και τον καθορισμό των αναγκών της επιχείρησης.

Η αναβάθμιση των προσόντων του προσωπικού, η εκπαίδευσή του με βάση τις εξελισσόμενες τεχνολογικές ανάγκες, αποκτά λοιπόν θεμελιακό ρόλο στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης – αν και δεν πρόκειται για ένα εγχείρημα δίχως προκλήσεις, που περιλαμβάνουν από τον σχεδιασμό των κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μέχρι το να καθοριστεί ποιοι υπάλληλοι είναι ιδανικοί για το καθένα από αυτά.

Πάντως,  η ουσία είναι ότι, πλέον, η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού μετατοπίζεται στη διατήρησή του, όχι στον εμπλουτισμό του με νέους εργαζομένους. Γίνεται προτεραιότητα για τις εταιρείες να δημιουργήσουν μια κουλτούρα μάθησης, φροντίζοντας να οργανώνουν διαρκώς νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, χάρη στα οποία τελικά δημιουργούν μια σταθερή παροχή ταλέντου στην εταιρεία, αλλά μέσα από την ίδια την εταιρεία.

Μάλιστα, η κουλτούρα αυτή βελτιώνει τη σχέση των υπαλλήλων με τους εργοδότες, ανεβάζει το ηθικό τους, καθώς βλέπουν ότι έχουν προοπτικές να εξελιχθούν και να εμπλουτίσουν τα προσόντα τους, κάτι που, τελικά, αυξάνει τις πιθανότητες διατήρησης ενός σταθερού προσωπικού. Επιπλέον, μια τέτοια κουλτούρα μέσα σε μια επιχείρηση βελτιώνει τα ποσοστά διατήρησης και του νεοπροσληφθέντος προσωπικού, που, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, είναι πιο πιθανό να αναζητήσει γρηγορότερα μια νέα θέση, από εκείνους που βρίσκονται στην εταιρεία πολλά χρόνια.

Με πληροφορίες από CIO Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.