19 Απρ 2024
READING

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά έναν κοινό φορτιστή για όλες τις συσκευές

3 MIN READ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά έναν κοινό φορτιστή για όλες τις συσκευές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά έναν κοινό φορτιστή για όλες τις συσκευές

Μέχρι τώρα οι διάφορες εταιρείες και τα διάφορα μοντέλα συσκευών είχαν διαφορετικού τύπου βύσμα για την φόρτιση τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κάποιος να χρειαζόταν ενδεχομένως παραπάνω από έναν φορτιστές και καλώδια ώστε να μπορεί να φορτίζει το σύνολο των συσκευών που είχε στην κατοχή του.

Τώρα, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε έναν νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι κατασκευαστές smartphones, συμπεριλαμβανομένων και της Apple, θα πρέπει να υποστηρίζουν το USB-C ως μέρος ενός ενιαίου προτύπου φόρτισης για κινητές συσκευές, από το φθινόπωρο του 2024. Στους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών δόθηκε λίγο περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή της κοινής λύσης φόρτισης λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών φόρτισης ισχύος, με περιθώριο έως το 2026 για να προσαρμόσουν το κιτ τους.

Συνεπώς, τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τα ακουστικά, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, τα φορητά ηχεία και όλες οι υπόλοιπες συσκευές που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Οι φορτιστές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση θα πρέπει επίσης να υιοθετήσουν τις ίδιες ταχύτητες φόρτισης. Η νομοθεσία θα ισχύει για τα νέα ηλεκτρονικά είδη μικρού και μεσαίου μεγέθους που πωλούνται στην ΕΕ. Πλέον οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να αγοράζουν μια συσκευή χωρίς συνοδευτικό φορτιστή, αν το επιλέξουν.

Διαβάστε επίσης: Η μεγαλύτερη χρήση smartphone συνδέεται με κατοχή πολλαπλών συσκευών

Η νομοθεσία αποσκοπεί στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων που προκύπτουν από την κατοχή πολλών διαφορετικών καλωδίων και εξαρτημάτων για την φόρτιση των συσκευών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι απορριπτόμενοι και αχρησιμοποίητοι φορτιστές παράγουν 11.000 τόνους αποβλήτων κάθε χρόνο. Βέβαια, ορισμένες εταιρείες, όπως η Apple, αντέδρασαν στον νέο νόμο δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών φόρτισης.

Οι προσπάθειες για την επιβολή ενός ενιαίου προτύπου για τη φόρτιση στην Ευρώπη χρονολογούνται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Κάποτε είχε εξασφαλιστεί η υποστήριξη της βιομηχανίας για το πρότυπο USB Micro-B, αλλά αυτό αποτελούσε μια εθελοντική συμφωνία μεταξύ μεγάλων κατασκευαστών και έληξε το 2014, όποτε και δεν αντικαταστάθηκε με μια άλλη κοινή λύση.

Το πλήγμα για την Apple

Ο νέος κανόνας πρόκειται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές για τους χρήστες της Apple. Η Apple χρησιμοποιεί για την φόρτιση των συσκευών της ειδικά βύσματα και υποδοχές που καμία άλλη εταιρεία δεν διαθέτει. Ο προτεινόμενος κανόνας, ουσιαστικά, θα καταστήσει παρωχημένες έως και 1 δισεκατομμύριο συσκευές και αξεσουάρ που χρησιμοποιούν την υποδοχή Lightning της εταιρείας.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι τα iPhones με την υποδοχή Lightning αντιπροσώπευαν το 18% των νέων πωλήσεων κινητών τηλεφώνων το 2019, ενώ το 44% χρησιμοποιούσε USB-C και το 38% την παλαιότερη υποδοχή USB Micro-B. Η Apple χρησιμοποιεί ήδη το πρότυπο USB-C σε ορισμένα Mac και iPad και φέρεται να δοκιμάζει μοντέλα iPhone που αντικαθιστούν τη θύρα Lightning. Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΕ θα αναγκάσει την εταιρεία να επιταχύνει τη μετάβαση σε USB-C και ενδεχομένως θα την οδηγήσει να εγκαταλείψει οριστικά το Lightning σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος νόμος για την υποδοχή φόρτισης των συσκευών δεν έχει λάβει ακόμη την τελική έγκριση για να τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θεωρείται σε μεγάλο βαθμό τυπική και, συνεπώς, οι εταιρείες μπορούν να θεωρήσουν ότι θα εφαρμοστεί και να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται.

Με πληροφορίες από το CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.