Το μεγαλύτερο μερίδιο από μια αναπτυσσόμενη αγορά στην οποία αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί το Amazon θέλει να κερδίσει το Spotify, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει για το μέλλον η μεγαλύτερη εταιρεία audio streaming, όπως ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από τον CEO της, Daniel Ek.
Η παγκόσμια αγορά των ηχητικών βιβλίων αυτήν τη στιγμή έχει αξία 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το Spotify εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα φτάσει τα 70 δισεκατομμύρια, εξού και έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει εταιρείες που δημιουργούν audiobooks, ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις του στο πεδίο.
Η έμφαση στα audiobooks εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής του Spotify, την οποία ονομάζει «Spotify machine» και έχει ως απώτερο στόχο η εταιρεία να φτάσει σε έσοδα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Έτσι, τα audiobooks αποτελούν το πιο σημαντικό ίσως βήμα ανάμεσα σε μια σειρά από άλλα ανοίγματα που έχει αρχίσει να πραγματοποιεί το brand, πέρα από τη μουσική, χάρη στα οποία πιστεύει ότι θα μπορέσει να ενισχύσει τα μακροπρόθεσμα κέρδη του. Ο κεντρικός άξονας του «Spotify machine», εξηγεί ο Ek στο Axios, είναι η έμφαση στην ανάπτυξη της διαχρονικής αξίας των πελατών, και όχι στην ενίσχυση του βραχυπρόθεσμου engagement τους. Για να το πετύχει αυτό το Spotify, θα προσθέτει κάθε λίγα χρόνια νέες παραμέτρους στις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες του brand. Χρησιμοποιώντας σωστά τους πόρους του, διοχετεύοντάς τους σε αυτά τα νέα κανάλια, πιστεύει ότι σταδιακά θα κατακτήσει την ηγετική θέση στην αγορά του audio.
Ωστόσο, δε διευκρινίζεται τι είδους θα είναι αυτές οι νέες audio υπηρεσίες που φιλοδοξεί να προσφέρει, πέρα από την ειδική μνεία στα ηχητικά βιβλία. Είναι γνωστό όμως ότι το Spotify πειραματίζεται στον χώρο του live ηχητικού πρεριεχομένου, κατι που υποδηλώνει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει και αυτό το κομμάτι. Εξάλλου, η δυνατότητα του live audio έχει αρχίσει να προσεγγίζεται στον χώρο των podcasts, καθώς πιστεύεται ότι θα πρόσθετε τη ζωντάνια και την αμεσότητα που κάποιοι λένε ότι λείπει τώρα από αυτό το δημοφιλές μέσο.
Οι αναλυτές βλέπουν εδώ μια κίνηση ανάλογη με εκείνην που είχε κάνει το Spotify πριν από έξι χρόνια, όταν αποφάσισε ότι θα επενδύσει μακροπρόθεσμα στα podcasts και διέθεσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην αγορά εταιρειών παραγωγής περιεχομένου για podcast. Τότε, κυρίαρχος παίκτης της αγοράς αυτής ήταν η Apple, την οποία πλέον το Spotify έχει εκτοπίσει. Ο Ek λέει ότι, τώρα, στην αγορά των audiobooks κυριαρχεί ένας μεγάλος παίκτης, και ότι η εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2018 στα podcasts. Με τον ίδιο τρόπο σκοπεύει να κινηθεί τώρα ξανά το Spotify, και με την ίδια φιλοδοξία, να εκτοπίσει, προφανώς, το Amazon – αν και δεν το κατονόμασε.
Πιστεύουν ακόμα ότι μέσα από τις εξαγορές που ίσως χρειαστεί να κάνουν, ίσως τελικά αναδιαμορφώσουν και διευρύνουν το τοπίο της ίδιας της αγοράς συνολικά.
Διαβάστε ακόμα: Mπορούν οι συνθετικές φωνές να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στα audiobooks;
Οι επενδυτές δε βλέπουν αυτήν τη στρατηγική με τόσο θετικό μάτι, ίσως επειδή είναι κάπως πιο ανυπόμονοι και επειδή, επιπλέον, ακόμα τα περιθώρια κέρδους για τα podcasts είναι χαμηλότερα από όσο θα ήθελαν. Από την άλλη, το πλάνο του Spotify έχει έναν ορίζοντα χρόνων, και η εταιρεία υπερασπίζεται τη στρατηγική της λέγοντας ότι οι επενδύσεις αυτές που έχει ήδη κάνει ή που σχεδιάζει να κάνει, και οι οποίες δεν αφορούν το πρωταρχικό του προϊόν, δηλαδή το streaming μουσικής, συν τω χρόνω θα αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη, καθώς πιστεύει ότι δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στις συνδρομές.
Αντίθετα, η ανάπτυξη του marketplace του, τα εργαλεία που προσφέρει στους δημιουργούς να αναπτύξουν περιεχόμενο και να κερδίσουν και οι ίδιοι από τους θαυμαστές τους, αλλά και η διάθεση και δωρεάν περιεχομένου, που ενίσχυσε σημαντικά το τμήμα των διαφημιστικών υπηρεσιών του, θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους για την πλατφόρμα.
Φαίνεται ότι το Spotify εμπιστεύεται τη δοκιμασμένη στρατηγική του και έχει, επιπλέον, και την υπομονή να την αναπτύξει σταθερά, αρπάζοντας το κύμα των τάσεων και, εν προκειμένω, των ηχητικών βιβλίων. Έτσι, ίσως τελικά καταφέρει όχι μόνο να αυξήσει τα έσοδά του στα 100 δις μέσα στα χρόνια που έρχονται, αλλά και να φτάσει τους 1 δισεκατομμύριο χρήστες, που είναι άλλος ένας από τους φιλόδοξους στόχους του.
Με πληροφορίες από το Axios
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.