25 Απρ 2024
READING

Τι κρύβεται πίσω από την κάθοδο της Marks & Spencer στην Καλαμάτα

5 MIN READ

Τι κρύβεται πίσω από την κάθοδο της Marks & Spencer στην Καλαμάτα

Τι κρύβεται πίσω από την κάθοδο της Marks & Spencer στην Καλαμάτα

Κόντρα στη λογική που θέλει οι αλυσίδες ένδυσης και διαρκών καταναλωτικών αγαθών να διευρύνουν το φυσικό τους δίκτυο στα μεγάλα αστικά κέντρα ή να επενδύουν κυρίως στο ηλεκτρονικό τους δίκτυο, η Marks & Spencer αποφάσισε να προσγειώσει το νέο της κατάστημα στην Καλαμάτα. Και αυτό, όσο και να φαίνεται παράλογο, έχει μια λογική.

Η Καλαμάτα μπορεί να μην είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονος ή Σαντορίνη, τα τελευταία χρόνια όμως, λόγω της μεγάλης τουριστικής επένδυσης του Costa Navarino, των απευθείας πτήσεων και της κατακόρυφης ανόδου του τουριστικού ρεύματος, έχει γίνει το νέο shopping point της ηπειρωτικής χώρας.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Marks & Spencer Ελλάδος, στην οποία μειοψηφικό πακέτο μετοχών ελέγχει η οικογένεια Μαρινόπουλου, αποφάσισε να ανοίξει εκεί το νέο της κατάστημα.

Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα Marks & Spencer στην πόλη και το 27ο στην Ελλάδα, το οποίο άρχισε επίσημα τη λειτουργία του στις 6 Ιουνίου. Η διαμόρφωσή του ακολουθεί τον σχεδιασμό της εταιρείας για εκσυγχρονισμό του δικτύου καταστημάτων της, προσφέροντας από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μια τεχνολογικά αναβαθμισμένη αγοραστική εμπειρία.

Ποια είναι η Marks & Spencer Ελλάδος

Καταναλωτική εμπειρία που έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Το 2020, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, η εταιρεία εμφάνισε σημαντικές ζημιές από κέρδη και κατάρρευση του τζίρου της. Οι πωλήσεις της το 2020, πρώτο έτος της πανδημίας που συνοδεύτηκε από απανωτά lockdowns, συρρικνώθηκαν – η χρήση της εταιρείας ξεκινά τον Απρίλιο και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο – στα 30,4 εκατ. ευρώ από πωλήσεις 54,8 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει στη χρήση του 2019. Το μικτό κέρδος υποχώρησε στα 15,1 εκατ. ευρώ από 28,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε ζημιές 2,4 εκατ. ευρώ από καθαρά κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2019. Ο αριθμός του προσωπικού της μειώθηκε στα 517 άτομα από 548, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της αυξήθηκε κατά 9,4%, στα 44,1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Marks & Spencer σχεδιάζει να αναπτυχθεί με έμφαση στο personalization

Η Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος κατέχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης του ονόματος Marks & Spencer στην Ελλάδα. Στην εταιρεία συμμετέχει έμμεσα με ποσοστό 80% η Marks & Spencer Plc μέσω της θυγατρικής της Marks & Spencer BV, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται από τη Marinopoulos Holding Sarl. Στο διοικητικό της συμβούλιο άλλωστε, ως μέλος αυτού, είναι και ο Στέφανος Μαρινόπουλος του Ιωάννη, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.

Εκτός από την πτώση του τζίρου και των αποτελεσμάτων της, η αλυσίδα έχει έναν ακόμη πονοκέφαλο. Στις 8 Ιουλίου του 2020 της γνωστοποιήθηκε εντολή ελέγχου για τη χρήση του 2014 για τα φορολογικά αντικείμενα εισόδημα, ΦΠΑ, λοιποί φόροι, τέλη-εισφορές και έλεγχο ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων. Η διαδικασία ελέγχου έχει ολοκληρωθεί και λήφθηκε το πόρισμα ελέγχου στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με το οποίο προέκυψαν λογιστικές διαφορές ύψους 10,221 εκατ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Λόγω διαθέσιμων φορολογικών ζημιών δεν προέκυψε καταβολή φόρου. Την 1η Φεβρουαρίου του 2021 η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προσβάλλοντας το πόρισμα του ελέγχου, η απόφαση της οποίας αναμένεται. Για τα υπόλοιπα φορολογικά αντικείμενα δεν προέκυψαν διαφορές.

Επίσης, για τη χρήση του 2015 η εταιρεία ελέγχθηκε από την Deloitte και στην έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης διατυπώνεται συμπέρασμα με επιφύλαξη μόνο επί του αντικειμένου των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Βάση για γνώμη με επιφύλαξη εκφράζει η Deloitte και για την εξεταζόμενη οικονομική χρήση. Όπως γράφει ο Ορκωτός Ελεγκτής, οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας δεν έχουν εξεταστεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις που έληξαν την 2/4/2016, 31/3/2017, 31/3/2018, 31/3/2019, 31/3/2020 και 31/3/2021. Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. Η εταιρεία, συνεχίζει ο Ορκωτός Ελεγκτής, δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν να καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την πιθανή υποχρέωση. Και σημειώνει ο Ορκωτός πως από τον έλεγχο δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει εύλογη διασφάλιση για την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται να σχηματιστεί.

Και τι μοίρασε ο μητρικός όμιλος

Και ενώ στην Ελλάδα η Marks & Spencer προσπαθεί να βρει τα πατήματά της, ο βρετανικός όμιλος ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες πως οι 4.500 διευθυντές καταστημάτων και το προσωπικό των κεντρικών γραφείων θα λάβουν μπόνους για πρώτη φορά από το 2017. Από τον Απρίλιο η M&S αύξησε επίσης την ελάχιστη αμοιβή για τους εργαζόμενους στα καταστήματά της κατά περισσότερο από 5% σε 10 £ την ώρα και πρόσφερε δωρεάν υγειονομικούς ελέγχους καθώς αγωνίζεται να βρει προσωπικό. Τον περασμένο μήνα, η M&S εμφάνισε κέρδη προ φόρων 391,7 εκατομμυρίων λιρών το έτος έως τις 2 Απριλίου σε σύγκριση με ζημιά 209 εκατομμυρίων λιρών το προηγούμενο έτος, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18,6% στα 10,9 δις £.

«Όχι μόνο βγήκαμε από την πανδημία μια ισχυρότερη επιχείρηση, αλλά βρισκόμαστε επίσης στο τέλος της φάσης «διόρθωσης των βασικών» του μετασχηματισμού μας. Και έχουμε μια πολύ δυναμική νέα ηγετική ομάδα», είπε ο πρόεδρος της, Archie Norman. Πάντως, ο ίδιος προειδοποίησε πως τους επόμενους οκτώ μήνες η εταιρεία αναμένει τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των καταναλωτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.