Τα χαρακτηριστικά και η τάση κατανάλωσης του καφέ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλάζουν. Κι αυτό αποτυπώνεται κυρίως στα ελληνικά σούπερ μάρκετ – αν και όχι μόνο – όπου η πραγματικότητα ως προς τον προτιμώμενο καφέ τα τελευταία χρόνια από τους καταναλωτές έχει αρχίσει να αλλάζει.
Αλλά η εικόνα δε διαφέρει και στα σημεία εστίασης, όπου ο εσπρέσο και ο φρέντο έχουν λάβει τη θέση του φραπέ στα καταστήματα, αν και η μεταβολή στο συγκεκριμένο κανάλι αγοράς είχε ξεκινήσει να συμβαίνει κάποια χρόνια νωρίτερα. Στα σούπερ μάρκετ, ο ελληνικός που αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχος στην κατανάλωση, δίνει μερίδιο στις κάψουλες εσπρέσο. Συν τοις άλλοις, όμως, ο καφές δείχνει να καταναλώνεται συχνότερα πλέον στη διάρκεια όλης της ημέρας. Επί του παρόντος η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου ενάμισι φλιτζάνι καφέ ανά ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε περίπου τέσσερα κιλά ανά άτομο, ενώ την ίδια στιγμή στη Γερμανία η ετήσια κατανάλωση είναι 8 κιλά ανά άτομο και στη Σκανδιναβία φτάνει τα 12 κιλά.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εταιρείες όπως η Coca-Cola επένδυσαν στον καφέ, όπου στην προκειμένη περίπτωση ο κολοσσός των αναψυκτικών υπηρετώντας τον στόχο δημιουργίας ενός πλήρους χαρτοφυλακίου προϊόντων που θα είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, προέβη στην απόκτηση της Costa Coffee στον τομέα των συσκευασμένων και Ready to Drink προϊόντων.
Η αναζήτηση για premium προϊόντα φέρνει αύξηση του τζίρου
Όμως ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι ευρύτερα το καταναλωτικό κοινό αναζητά προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στην περίπτωση του καφέ και ειδικότερα στην μετατόπιση προς τον εσπρέσο και κατ’ επέκταση στις κάψουλες. Η πραγματικότητα στην αγορά του καφέ στην Ελλάδα μαρτυρά ότι οι καταναλωτές επιδιώκουν καλύτερης ποιότητας προϊόντα και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο γι’ αυτά. Μία κατηγορία που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια είναι αυτή των καψουλών, δεδομένου ότι ο καταναλωτής αναζητά εναλλακτικές επιλογές υψηλής προστιθέμενης αξίας στον καφέ που καταναλώνει. Συνολικά η αξία πωλήσεων όλων των ειδών καφέ μέσα από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, με το 10% των πωλήσεων αυτών να προέρχεται στο α’ τρίμηνο του 2022 από τις κάψουλες εσπρέσο.
Κρατάει δυνάμεις και στην κατανάλωση στο σπίτι ακόμα και μετά τα lockdown
Την ίδια στιγμή, στη μετά lockdown εποχή, ο καφές κρατά τις δυνάμεις του στην κατ’ οίκον κατανάλωση και παρά τη γεγονός ότι στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων ένα σημαντικό μέρος της αγοράς του καφέ μετατοπίστηκε στο σπίτι, δεδομένου ότι τα καταστήματα εστίασης ήταν κλειστά.
Διαβάστε ακόμα: H Kafea Terra έφερε τον εσπρέσο στην Ελλάδα όταν όλοι έπιναν φραπέ
Στα σούπερ μάρκετ την πρώτη θέση σε όγκο πωλήσεων καταλαμβάνει ο ελληνικός, με περίπου το 50% της συνολικής κατανάλωσης, ο στιγμιαίος περίπου το 20% και ο φίλτρου μαζί με τον εσπρέσο το υπόλοιπο 25%. Σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες, αυτές ευρύτερα γύρω από τον καφέ αλλάζουν. Η νεότερη γενιά είναι αυτή που καταναλώνει καφέ όπως ο φρέντο εσπρέσο αλλά και καφέ φίλτρου με γεύσεις ή χωρίς.
Μεγαλύτερη ποσότητα καφέ για έναν φρέντο παρά για τον φραπέ
Να αναφερθεί επίσης ότι για την παρασκευή ενός φραπέ χρησιμοποιούνται περίπου 4 γραμμάρια καφέ, ενώ ένας φρέντο εσπρέσο περιέχει περίπου 14 γραμμάρια καφέ. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η προτίμηση για τον εσπρέσο φέρνει εκτός από αύξηση του όγκου πωλήσεων και αύξηση της αξίας πωλήσεων. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο καφές ήρθε να αντικαταστήσει άλλα ροφήματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας – συχνά κερδίζει και μερίδιο από τα αλκοολούχα -, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα προϊόν που καταναλώνεται όλες τις ώρες της ημέρας και όχι μόνο το πρωί.
Ως προς την τάση για κατανάλωση premium προϊόντων, εντάθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς αρκετοί καταναλωτές είδαν με αυτόν τον τρόπο μία ευκαιρία να απολαύσουν ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας, θεωρώντας το ως μία μορφή προσωπικής απόλαυσης εντός της δυσχερούς και πιεστικής κατάστασης και των περιοριστικών μέτρων κατά της νόσου Covid-19. H τάση αυτή δείχνει σημάδια κάμψης αυτήν την περίοδο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός και το κύμα ανατιμήσεων που επικρατεί έχει περιορίσει τις δαπάνες για προϊόντα που θεωρούνται πολυτέλεια ή ενδεχομένως δεν είναι απολύτως αναγκαία για κάποιον.
Ωστόσο, παρά τη μερική συγκράτηση της τάσης αυτής στην τρέχουσα περίοδο, θεωρείται από την αγορά ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό και ότι θα επανέλθει σταδιακά μετά τη λήξη της κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξάπλωση αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.