20 Απρ 2024
READING

Και η Apple στο παιχνίδι του Buy Now Pay Later

3 MIN READ

Και η Apple στο παιχνίδι του Buy Now Pay Later

Και η Apple στο παιχνίδι του Buy Now Pay Later

Η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα επεκτείνει τις υπηρεσίες Apple Pay με την επιλογή Buy now, pay later. Με την ονομασία Apple Pay Later, η οικονομική υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να προβαίνουν σε αγορές για τις οποίες οι πληρωμές μπορούν να χωρίζονται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις σε διάστημα έξι εβδομάδων, χωρίς τόκους ή τέλη καθυστέρησης.

Το Pay Later θα είναι ενσωματωμένο στο Apple Wallet και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε αγορά που πραγματοποιείται μέσω του Apple Pay. Το Apple Pay later υποστηρίζεται από την τράπεζα Goldman Sachs και θα κυκλοφορήσει αρχικά στις ΗΠΑ, τόσο σε εφαρμογές όσο και στο διαδίκτυο. Οι έμποροι, συμπεριλαμβανομένου του Shopify, δεν απαιτείται να κάνουν καμία πρόσθετη ενέργεια για να αποκτήσουν την υπηρεσία. Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών χρονολογείται από το 2019 για την πιστωτική κάρτα της Apple.

Με το λανσάρισμα του Pay Later, η Apple θα ανταγωνιστεί πολλές άλλες παρόμοιες εταιρείες fin-tech που προσφέρουν υπηρεσίες Buy now, pay later. Αυτές είναι η Affirm, ο συνεργάτης της Amazon, η OpenPay, η Klarna και η Square. Όρισμένες από αυτές είδαν τις τιμές των μετοχών τους να πέφτουν μετά την ανακοίνωση της Apple.

Το παγκόσμιο μέγεθος της αγορά Buy now, pay later αναμένεται να φτάσει τα 39,41 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως τα lockdowns, οι περιορισμοί στη διακίνηση αγαθών, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η οικονομική αβεβαιότητα που απέκτησαν οι καταναλωτές ώθησαν διάφορες εταιρείες να διερευνήσουν και να υιοθετήσουν τις λύσεις Buy now, pay later για να παρέχουν μια καλύτερη εμπειρία στους πελάτες. Ως αποτέλεσμα, οι πάροχοι λύσεων Buy now, pay later κατέγραψαν εκθετική αύξηση της πελατειακής τους βάσης και του όγκου των συναλλαγών τους.

Βέβαια, ειδικοί προειδοποιούν ότι οι υπηρεσίες αυτές συχνά κινούνται σε μια γκρίζα νομικά ζώνη και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα ανάλογα με εκείνα των πιστωτικών καρτών, δηλαδή καταναλωτές που παλεύουν με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις να φτάσουν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα αντέχουν στην πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης: Το επόμενο βήμα των εφαρμογών Buy Now Pay Later είναι το virtual shopping

Η Apple θα επωφεληθεί από την τεράστια δύναμη της αγοράς και του εμπορικού της σήματος, με τη δυνατότητα να προσελκύσει εκατομμύρια ανθρώπους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Με έντονη εστίαση στην εμπειρία του πελάτη, η Apple έχει καταφέρει να καλλιεργήσει μια κοινότητα πιστών οπαδών που δεν την αλλάζουν με τίποτα.

Επιπλέον, η Apple έχει δημιουργήσει ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο, εν πολλοίς κλειστό οικοσύστημα στο οποίο οι χρήστες ενθαρρύνονται να αξιοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της όσο το δυνατόν περισσότερο και συχνότερα. Το Apple Pay Later ενισχύει την πελατοκεντρική εμπειρία που προσφέρει η Apple και είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να ενσωματώσουν τα εργαλεία που χρειάζονται μέσα σε ένα ενιαίο οικοσύστημα. Mάλιστα, οι αναλυτές λένε ότι η Apple δε χρειάζεται καν να βγάλει χρήματα από την υπηρεσία της αυτή – και ίσως και να μην την ενδιαφέρει και τόσο. Αυτό που της προσφέρει είναι να βυθιστεί ο πελάτης της περισσότερο στο οικοσύστημά της και να αυξηθούν οι ευκαιρίες και τα σημεία για engagement με το brand.

Διαβάστε επίσης: Είναι το Βuy Now Pay Later το μέλλον του λιανεμπορίου;

Bέβαια,  τελικά, η Apple σίγουρα θα αποκομίσει ακόμα περισσότερα οικονομικά κέρδη μέσω του Pay Later. Επί του παρόντος, η επιρροή της στον κόσμο του λιανικού εμπορίου είναι εμφανής, καθώς οι υπηρεσίες πληρωμών με βάση το iPhone γίνονται αποδεκτές από το 85% των λιανοπωλητών στις ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από Techcrunch και Wired
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.