22 Νοέ 2024
READING

Επιστροφή στο shopping: 80% αύξηση κερδών για την Inditex της Zara

3 MIN READ

Επιστροφή στο shopping: 80% αύξηση κερδών για την Inditex της Zara

Επιστροφή στο shopping: 80% αύξηση κερδών για την Inditex της Zara

Ο ισπανικός όμιλος μόδας Inditex, ο οποίος είναι η μητρική εταιρεία των Zara και Massimo Dutti, βλέπει τις πωλήσεις ενδυμάτων να αυξάνονται και πάλι στις περισσότερες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος των lockdowns στο πλαίσιο του zero-Covid policy στην Κίνα και του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει περιορισμένος.

Συγκεκριμένα, η Inditex πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 6,74 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 36% ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους της έφτασε σε υψηλό 10ετίας. Αυτό σημαίνει ότι ο όμιλος μόδας έχει και πάλι καλύτερες επιδόσεις από ό,τι πριν από την πανδημία. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 80% σε 760 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, οι μετοχές της Inditex σημείωσαν άνοδο 5%, δίνοντας στην επιχείρηση αποτίμηση στην αγορά άνω των 70 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Η εκτόξευση Zara και Inditex παγκοσμίως και η εικόνα της Ελλάδας

Ο όμιλος μόδας κατάφερε να αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους με την αύξηση των τιμών. Η εταιρεία θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές στις αγορές που πλήττονται από τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ισχυριζόμενη όμως ότι θα διατηρήσει παράλληλα τα ρούχα της προσιτά.

Η ανάκαμψη στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής αντιστάθμισε εν μέρει τις χαμένες πωλήσεις στη Ρωσία, όπου ο όμιλος έκλεισε 502 καταστήματα τον Μάρτιο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γενικά, ο πόλεμος θα κοστίσει στον όμιλο περίπου 216 εκατομμύρια ευρώ, καθώς η Ρωσία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία, αντιπροσωπεύοντας το 10% των πωλήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των κερδών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει σημειώσει ο όμιλος εάν ακόμα δραστηριοποιούταν στην Ρωσία.

Από την άλλη, τα lockdowns και οι περιορισμοί στην Κίνα έχουν πλέον σχεδόν τελειώσει, αλλά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία είχε αναγκαστεί να κρατήσει κλειστά 67 καταστήματα. Τώρα τα κλειστά καταστήματα είναι μόνο 4. Το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησε δυναμικά, με τις οργανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 17% την περίοδο έως τις 5 Ιουνίου. Από την άλλη, οι διαδικτυακές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ακόμα ίσχυαν πολλοί περιορισμοί της πανδημίας. Ωστόσο, η Inditex δήλωσε ότι αναμένει το 30% των συνολικών πωλήσεών της να παραμείνει online μέχρι το 2024.

Στο μεταξύ, Η Inditex αυξάνει τα αποθέματά της για να διασφαλίσει ότι οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού δε θα οδηγήσουν σε ελλείψεις. Αυτό αποτελεί ρίσκο, κατά μία έννοια, καθώς αν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται και οι πελάτες τελικά μειώσουν τις αγορές τους, τα αποθέματα δε θα πουληθούν. Πάντως, προς το παρόν αυτό δε φαίνεται να αποτελεί ζήτημα για την Inditex, της οποίας τα μοντέρνα ρούχα εξακολουθούν να πωλούνται στους ίδιους ρυθμούς.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν μπορεί κανείς να αποκαθηλώσει τη Zara και στην Ελλάδα

Γενικότερα, η μητρική εταιρεία της Zara βλέπει τους καταναλωτές να ανανεώνουν τις ντουλάπες τους μετά από δύο χρόνια που αναγκάστηκαν να περιοριστούν στο σπίτι. Τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, αν και εξακολουθούν να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Όπως και να ‘χει, φαίνεται ότι η μόδα είναι ένας τομέας που, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τον πληθωρισμό, δύσκολα θα επηρεαστεί σημαντικά.

Με πληροφορίες από το Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.