24 Απρ 2024
READING

To Amazon λανσάρει τα ψηφιακά «luxury stores» του στην Ευρώπη

4 MIN READ

To Amazon λανσάρει τα ψηφιακά «luxury stores» του στην Ευρώπη

To Amazon λανσάρει τα ψηφιακά «luxury stores» του στην Ευρώπη

Πριν από περίπου δύο χρόνια, το Amazon Fashion λάνσαρε στις ΗΠΑ τα «Luxury Stores at Amazon», μια πλατφόρμα για πολυτελή brands μόδας, τόσο καθιερωμένα όσο και ανερχόμενα, όπως τα Christopher Kane, Elie Saab, Dundas, Mira Mikati, Rianna+Nina, Jonathan Cohen, Altuzarra. Στόχος ήταν να προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία αγορών στους καταναλωτές, με κομμάτια πασαρέλας από μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας.

Τώρα, ανακοινώνει ότι το ψηφιακό market place του, το Luxury Stores, αρχίζει να λειτουργεί και στην Ευρώπη, αρχικά για πελάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενω σημειώνει ότι στο μέλλον η πλατφόρμα θα εμπλουτιστεί με περισσότερες μάρκες μόδας αλλά και καλλυντικών.

Όπως εξηγούν από το Αmazon, τα brands έχουν μεγάλη ανεξαρτησία και πωλούν απευθείας τις συλλογές τους στους καταναλωτές, αποφασίζοντας μόνα τους για τα είδη, τα αποθέματά τους, την επιλογή των προϊόντων, την τιμολόγησή τους. Αυτό που τους προσφέρει το Amazon είναι τα εργαλεία, την τεχνολογία να διαμορφώσουν όπως θέλουν το περιεχόμενό τους, να το αναβαθμίσουν μέσω της εξατομίκευσης ώστε να αναδείξει το καθένα την ταυτότητα και την αυθεντικότητά του, αλλά και την ευκαιρία, καθώς όλα συνυπάρχουν κάτω από αυτήν την κοινή ψηφιακή στέγη, να έχουν πρόσβαση σε ένα διευρυμένο κοινό που ενδιαφέρεται για τον κλάδο της πολυτέλειας.

Ανάμεσα στα εργαλεία που προσφέρει υπάρχουν motion graphics, η δυνατότητα αυτόματης προβολής των εικόνων, διάφορα μέσα για να πει κάθε μάρκα τη δική της ιστορία, όπως λένε εκπρόσωποι του Amazon.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο luxury marketing: Πώς ο οίκος Dolce & Gabbana επανέρχεται στο προσκήνιο οργανώνοντας έναν celebrity γάμο

Βέβαια, υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για αυτό το λανσάρισμα, που αν μη τι άλλο υπογραμμίζει τη βούληση και τη φιλοδοξία του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου να διαπρέψει και στον χώρο της επώνυμης μόδας – κάτι που δεν έχει καταφέρει ακόμα. Οι αμφιβολίες προέρχονται από τα ίδια τα brands που δραστηριοποιούνται από τον Σεπτέμβριο του 2020 στην πλατφόρμα των ΗΠΑ. Τότε, στα πρώτα του βήματα, το Luxury Stores ήταν περισσότερο exclusive, είχε το δικό του site μέσα στην εφαρμογή του Amazon και ήταν προσβάσιμο έπειτα από πρόσκληση, σε κορυφαίους αγοραστές-μέλη του Prime. Σταδιακά, καθώς αυξανόταν ο ανταγωνισμός, ο ιστότοπος άρχισε να ανοίγει σε μια πιο διευρυμένη πελατειακή βάση, ενώ η εταιρεία άρχισε επίσης να το προωθεί στο Instagram μέσα από συνεργασίες με influencers.

Εν τω μεταξύ, τα brands που μπήκαν στην πλατφόρμα είχαν δελεαστεί και από την υπόσχεση ότι σταδιακά αυτή θα εμπλουτιστεί με τα κορυφαία ονόματα του χώρου, με οίκους από τους κολοσσούς πολυτελείας Kering και LVMH, κάτι που φυσικά αφενός θα αναβάθμιζε τη συνολική παρουσία των υπαρχόντων brands, αφετέρου θα προσέλκυε ένα πολύ πιο διευρυμένο κοινό και κυρίως τους ευκατάστατους καταναλωτές που κινούν την αγορά της πολυτέλειας – γεγονός που τελικά δε συνέβη.

Τώρα, λένε, η πλατφόρμα επεκτείνεται σε μια αγορά που φοβούνται ότι είναι κορεσμένη. Στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται ήδη πολύ επιτυχημένα marketplaces, όπου προσφέρεται πολύ μεγάλη γκάμα σε πολυτελείς μάρκες. Τα Net-a-porter, Matchesfashion, Zalando, Farfetch, Mytheresa, αλλά και το 24 Sèvres, που ανήκει στον ίδιο τον όμιλο LVMH, έχουν δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή αγορά μια δυναμική μεγάλου και δύσκολου ανταγωνισμού, ενώ πρόκειται επίσης για sites που δεν επαναπαύονται αλλά δημιουργούν νέες συμμαχίες και συμφωνίες, εμπλουτίζοντας διακρώς την γκάμα τους. Πολλοί δηλαδή πιστεύουν ότι το Luxury Stores έχει μεγαλύτερο λόγο ύπαρξης στις ΗΠΑ, που η αγορά χονδρικής είναι μικρότερη, καθώς μάλιστα πολλά καταστήματα έχουν κλείσει και οι μάρκες έχουν στραφεί σημαντικά στις απευθείας πωλήσεις.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι το Amazon προχωρά με την πρόθεση να κάνει αισθητή την παρουσία του και στον χώρο της πολυτελούς μόδας, όπως αποδεικνύει όχι μόνο το εν λόγω λανσάρισμα της Ευρώπης, αλλά και το πρώτο του φυσικό πολυκατάστημα μόδας, που μόλις άνοιξε στο Λος Άντζελες, το οποίο η εταιρεία επίσης προωθεί και για τα brands που προσφέρει, πέρα από τις τεχνολογικές του καινοτομίες.

Με πληροφορίες από WWD και Fashion United
Κεντρική φωτό: Angelo Pennetta, από την καμπάνια για το λανσάρισμα του Luxury Stores
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.