23 Απρ 2024
READING

Ξεκινά το μεγαλύτερο πείραμα 4ήμερης εργασίας με πλήρεις αποδοχές

4 MIN READ

Ξεκινά το μεγαλύτερο πείραμα 4ήμερης εργασίας με πλήρεις αποδοχές

Ξεκινά το μεγαλύτερο πείραμα 4ήμερης εργασίας με πλήρεις αποδοχές

Η συζήτηση για την 4ήμερη εργασία είναι εδώ και ένα διάστημα στο προσκήνιο, με τους εργαζόμενους να τη θεωρούν κάτι εξαιρετικά θετικό. Διάφορες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και μαρτυρίες από εταιρείες που ήδη εφαρμόζουν ένα τέτοιο σύστημα, δείχνουν ότι μια τέτοια προσέγγιση οπωσδήποτε ωφελεί τους εργαζομένους, ενώ και οι εταιρείες αντιδρούν θετικά, καθώς βλέπουν συνήθως ότι η παραγωγικότητα δε μειώνεται.

Αν και οι εργαζόμενοι έχουν πολύ θετική άποψη για την προοπτική των τεσσάρων εργάσιμων ημερών, η πραγματικότητα μπορεί βέβαια να είναι πιο πολύπλοκη. Όλα εξαρτώνται από το πώς ερμηνεύει η κάθε εταιρεία την έννοια των τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Μπορεί κάποια να θεωρεί ότι οι εργάσιμες ώρες της εβδομάδας είναι 32 (4 μέρες από 8 ώρες) ή ότι παραμένουν 40 αλλά κατανέμονται σε 4 ημέρες. Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο ο όγκος δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιωθεί να είναι ο ίδιος. Έτσι, μπορεί οι 4 μέρες να είναι πιο λίγες, αλλά, ανάλογα με την εταιρεία, μπορεί οι ώρες της εργάσιμης ημέρας να αυξηθούν και να έχουν επίσης ως επίπτωση την εξουθένωση του προσωπικού.

Διαβάστε επίσης: Το πρόβλημα με την 4ήμερη εβδομάδα

Όλη αυτή η κατάσταση είναι ακόμα υπό διερεύνηση, ενώ γίνονται πολλές δοκιμές σε διάφορες χώρες και εταιρείες. Τώρα, πρόκειται να ξεκινήσει από τη Δευτέρα μια δοκιμή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας χωρίς περικοπές στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη δοκιμή του είδους της.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει έξι μήνες, συμμετέχουν 3.300 εργαζόμενοι από 70 εταιρείες. Οι εταιρείες εντάσσονται σε ποικίλες βιομηχανίες, από παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έως ένα εστιατόριο με fish ‘n’ chips. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% του μισθού τους για να εργαστούν μόνο το 80% της συνήθους εβδομάδας τους, αλλά με τη δέσμευση ότι θα διατηρήσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους. Οι ερευνητές θα μετρήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο μοντέλο εργασίας στα επίπεδα παραγωγικότητας, στην ισότητα των φύλων, στο περιβάλλον καθώς και στην ευημερία των εργαζομένων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση 4 Day Week Global και την Autonomy στο πλαίσιο της εκστρατείας 4 Day Week UK Campaign, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Boston College.

Μέχρι πρότινος, η μεγαλύτερη πιλοτική εφαρμογή μιας συντομότερης εβδομάδας εργασίας είχε πραγματοποιηθεί στην Ισλανδία, από το 2015 έως 2019, με τη συμμετοχή 2.500 εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Οι δοκιμές αυτές δε διαπίστωσαν καμία μείωση της παραγωγικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ διαπίστωσαν μια δραματική αύξηση της ευημερίας των εργαζομένων. Τώρα, πρόκειται να γίνουν επιπλέον δοκιμές που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση στην Ισπανία και τη Σκωτία.

Διαβάστε επίσης: Η Panasonic Ιαπωνίας εισάγει εβδομάδα 4 ημερών

Ο στόχος της διερεύνησης του θέματος της 4ήμερης εργασίας είναι να διαπιστώσει εάν ένα τέτοιο καθεστώς θα βελτιώσει την ψυχική υγεία και την ευημερία των εργαζομένων. Η ψυχική υγεία γενικότερα, και δη των εργαζομένων, είναι ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα, με την πανδημία Covid-19 να αναδεικνύει τη σημασία της και να αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος από το στίγμα που είχε η παραδοχή των προβλημάτων ψυχικής υγείας και την αναζήτησης βοήθειας και καλύτερων συνθηκών. Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό ότι η ευημερία των εργαζομένων συνδέεται άρρηκτα με την παραγωγικότητά τους.

Παράλληλα, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι στράφηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος και το κόστος των μετακινήσεων αλλά θόλωσαν ακόμα περισσότερο τα όρια προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Έτσι, οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη ευελιξία και για μείωση της εργάσιμης εβδομάδας εντάθηκαν σε πολλές χώρες ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τώρα συζητιέται ξανά η ιδέα της 4ήμερης εργασίας

Όπως και να ‘χει, το κλειδί της επιτυχίας είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην ευεξία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ήδη, πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει την 4ήμερη εβδομάδα, αλλά εάν οι δοκιμές αποδείξουν ότι αυτή η τακτική είναι πιθανότατα η βέλτιστη, αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες θα την ορίζουν ως την νέα κανονικότητα της εργάσιμης εβδομάδας.

Mε πληροφορίες από το CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.