25 Απρ 2024
READING

Έρευνα καταγράφει αύξηση ενδιαφέροντος για διά ζώσης εργασία

3 MIN READ

Έρευνα καταγράφει αύξηση ενδιαφέροντος για διά ζώσης εργασία

Έρευνα καταγράφει αύξηση ενδιαφέροντος για διά ζώσης εργασία

Mια έκθεση του Indeed καταγράφει ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που θέλει την πλειονότητα όσων αναζητούν δουλειά αυτήν την περίοδο να προτιμά θέσεις που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσης των στοιχείων της μεγάλης πλατφόρμας αγγελιών, παρατηρήθηκε αύξηση στις αναζητήσεις για θέσεις που αφορούν διά ζώσης εργασία. Το ενδιαφέρον των υποψηφίων αφορά κυρίως θέσεις στον τομέα του τουρισμού, των υπηρεσιών, της φιλοξενίας και της προετοιμασίας φαγητού, εύρημα συμβατό, βέβαια, με την επαναφορά των ταξιδιών και του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι. Εξάλλου, αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον δεν αφορά όλες τις δουλειές που απαιτούν φυσική παρουσία. Για παράδειγμα, η αναζήτηση για θέσεις που αφορούν υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης και οικιακής υγειονομικής φροντίδας μειώνεται συνεχώς, συγκρινόμενη με τα προπανδημικά επίπεδα.

Καταγράφεται λοιπόν μια αλλαγή στις τάσεις, αν και τα στοιχεία εξακολουθούν να καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η επιλογή της εξ αποστάσεως ή υβριδικής εργασίας στη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας. Πρόσφατη έρευνα της Gartner, για παράδειγμα, έδειξε ότι η αναζήτηση θέσεων με υβριδικό μοντέλο πυροδοτεί σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα στην αγορά, τις παραιτήσεις και τις μετακινήσεις, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, όπου καταγράφεται εδώ και μήνες μεγάλο κύμα παραιτήσεων. Παράλληλα, και το Indeed πριν από λίγο καιρό είχε δημοσιεύσει στοιχεία ειδικά για τους νέους εργαζομένους τους γενιάς Ζ, το 87% των οποίων δήλωναν ότι τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας είναι περισσότερα από εκείνα της πλήρους απασχόλησης στο γραφείο, ενώ ένα εντυπωσιακό 82% δεν είχε δουλέψει ποτέ σε περιβάλλον γραφείου full-time.

Διαβάστε ακόμα: Για πρώτη φορά, oι περισσότεροι εργαζόμενοι γνώσης στον κόσμο δουλεύουν με το υβριδικό μοντέλο

Ωστόσο, το είδος των αναζητήσεων για εργασία έχει κάπως πιο πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να μην είναι ακριβώς εφικτό να βγει ένα οριστικό συμπέρασμα. Πολύ συχνά, το τι είδους εργασία αναζητά ένας υποψήφιος επηρεάζεται από τις προσωπικές του φιλοδοξίες για την επαγγελματική του πορεία. Έτσι, το 42% των εργαζομένων που δουλεύουν διά ζώσης θέλουν να συνεχίσουν να έτσι, ενώ το 62% όσων βρίσκονται σε μια θέση εξ αποστάσεως προτιμούν να μείνουν σε αυτήν τη συνθήκη.

Πάντως, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Deloitte, η αμοιβή είναι τελικά ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο κάποιος ήταν πιθανότερο να παραιτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, που αυξήθηκαν οι παραιτήσεις, με την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, τις ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη και τις ηθικές αρχές να ακολουθούν στη λίστα με τις προτεραιότητες όταν αναζητά κανείς μια θέση εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως είναι 20% ευτυχέστεροι

Πάντως, παρόλη την αύξηση που καταγράφεται με την ανάλυση της Indeed, η εξ αποστάσεως εργασία εξακολουθεί να είναι περισσότερο δημοφιλής σε σχέση με πριν από την πανδημία. Αλλά πλέον το ενδιαφέρον κάποιου που αναζητά μια θέση σε έναν συγκεκριμένο τομέα δεν επηρεάζεται από το αν εκεί προσφέρεται εξ αποστάσεως εργασία. Τελικά, φαίνεται ότι οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να δουλέψουν διά ζώσης, αν αυτή είναι η φύση της δουλειάς του κλάδου για τον οποίο ενδιαφέρονται, γεγονός που πλέον δημιουργεί και για τους εργοδότες νέες προκλήσεις, όσο ακόμα υπάρχει ο κίνδυνος κρουσμάτων κορονοϊού.

Με πληροφορίες από HR Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.