18 Απρ 2024
READING

Tα podcasts εμπνέουν τηλεοπτικές σειρές και εξελίσσονται

4 MIN READ

Tα podcasts εμπνέουν τηλεοπτικές σειρές και εξελίσσονται

Tα podcasts εμπνέουν τηλεοπτικές σειρές και εξελίσσονται

Tα podcasts έχουν από καιρό κερδίσει το κοινό και εξακολουθούν να αναπτύσσονται, τραβώντας, όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον και των brands. Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα podcasts σημειώνουν μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των διαφημιστικών εσόδων από τα social media και το video streaming, ρυθμός που φτάνει στις ΗΠΑ το 58% σε ετήσια βάση, από 13% που ήταν το περασμένο έτος.

Το τόσο έντονο ενδιαφέρον των brands υπογραμμίζει απλώς πόσο έχει αγαπήσει το κοινό το ηχητικό περιεχόμενο, ώστε πλέον τα podcasts να μπορούν να θεωρηθούν σημαντικοί παίκτες στη βιομηχανία της διασκέδασης. Έχει πάψει προ πολλού, δηλαδή, η ακρόαση podcast να απευθύνεται σε μια niche αγορά με ακροατές που αναζητούν τον αγαπημένο τους stand-up κωμικό ή μια true crime σειρά. Και αυτό αποδεικνύεται από το ότι, τελευταία, τα podcasts έχουν αρχίσει να εμπνέουν τα σενάρια πολύ επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών. Για παράδειγμα, το «The Dropout», του Hulu, που περιγράφει την ιστορία της απάτης της Theranos, είναι βασισμένο στο αντίστοιχο podcast, που περιγράφει την αληθινή ιστορία. Φαίνεται λοιπόν ότι οι συγγραφείς, αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται για τόσο δυνατό περιεχόμενο, που δε χρειάζεται καν εικόνα για να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του κοινού, στρέφονται στα podcasts για έμπνευση.

Διθαβάστε ακόμα: Το Spotify λανσάρει clickable διαφημίσεις στα podcasts

Αυτή η εξέλιξη έχει, βέβαια, δύο διαφορετικές παραμέτρους. Από τη μία, τραβά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτό το μέσο, που παρόλη την επιτυχία του δεν παύει να είναι νέο σε αυτά που προσφέρει, συγκριτικά με την τηλεόραση και το streaming· από την άλλη, όμως, είναι πιθανόν να χαθούν ακροατές. Δεν είναι δηλαδή βέβαιο ότι κάποιος που θα παρακολουθήσει μια σειρά βασισμένη σε ένα podcast, θα αναζητήσει και να το ακούσει – όπως δεν είναι βέβαιο ότι ένας θεατής θα αναζητήσει να διαβάσει το βιβλίο στο οποίο είναι βασισμένη μια ταινία που του άρεσε. Εξακολουθεί, εν ολίγοις, η εικόνα να είναι ένα πιο mainstream μέσο από τον ήχο.

Βέβαια, καθώς το κοινό μαθαίνει ότι ένα podcast μπορεί να είναι συναρπαστικό και οι ακροατές συνεχίζουν να αυξάνονται, αρχίζουν και οι δημιουργοί να γίνονται πιο τολμηροί και να δοκιμάζουν νέα φορμά ηχητικού περιεχομένου, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα δελεαστικό και για τα brands.

Oι δημιουργοί, λοιπόν, συνειδητοποιούν ότι αυτό που λείπει από τα podcasts είναι η αλληλεπίδραση, η αίσθηση του «live» που υπάρχει στα social media. Έτσι, προσπαθούν να βρουν τρόπους να εισαγάγουν και αυτό το στοιχείο στις παραγωγές τους, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο engagement και καλύτερη, αμεσότερη σύνδεση με τους ακροατές. Αυτό μπορεί να γίνεται με ζωντανές εκπομπές που μπορεί να επιτρέπουν τα σχόλια, ή με προγραμματισμένα after shows, όπου θα είναι δυνατόν να γίνει ένας σχολιασμός μετά από την ακρόαση μιας εκπομπής.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα brands επενδύουν στα podcasts

Ακόμα, ετοιμάζεται πλέον το πρώτο ηχητικό ριάλιτι, μια σειρά στις ΗΠΑ από την εταιρεία Lemonada Media, που παρακολουθεί τη ζωή τρανς εφήβων στο Λος Άντζελες. Η σειρά δεν θα έχει σενάριο και θα βασίζεται σε μια αφιλτράριστη αυθεντικότητα που οι παραγωγοί πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να φέρει τον αυθορμητισμό που λείπει από τα podcasts.

Το τοπίο λοιπόν αλλάζει καθώς οι δημιουργοί  δοκιμάζουν, συνήθως με επιτυχία, αυτές τις νέες δυνατότητες. Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει και που θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον, οδηγώντας σε συνεργασίες διαφορετικών μέσων αλλά και σε νέους τρόπους προβολής των brands, είναι ο τρόπος που μπορεί να συνδυαστεί το βίντεο με τον ήχο, με την έννοια ότι το πλούσιο, διαφορετικό ηχητικό περιεχόμενο των σειρών podcast μπορεί να τροφοδοτήσει με φρέσκο – και, κυρίως, εγγυημένα καθηλωτικό – περιεχόμενο και τις νέες τηλεπτικές σειρές, τα βίντεο, ακόμα και τα παιχνίδια.

Αυτό πιθανότατα θα μπορούσε να οδηγήσει κολοσσούς όπως το Amazon και την Apple να επεκταθούν σε νέες αγορές, ώστε να εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες τους με το περιεχόμενο το οποίο χρειάζονται για να κάνουν τη διαφορά σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά. Παράλληλα, αυτό θα σήμαινε και διέυρυνση του κοινού τους, αλλά και την εξερεύνηση νέου είδους συνεργασιών με τα brands για την προβολή τους.

Με πληροφορίες από το Midiaresearch.com
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.