26 Απρ 2024
READING

Το Amazon διαμαρτύρεται ότι οι αντιμονοπωλιακές πολιτικές το στοχοποιούν

4 MIN READ

Το Amazon διαμαρτύρεται ότι οι αντιμονοπωλιακές πολιτικές το στοχοποιούν

Το Amazon διαμαρτύρεται ότι οι αντιμονοπωλιακές πολιτικές το στοχοποιούν

Το Amazon βρίσκεται σε μια αρκετά καλή φάση και η ανάπτυξή του δεν δείχνει καμία τάση επιβράδυνσης. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές αγορές, η κυριαρχία του Amazon είναι εδραιωμένη και φαινομενικά ανίκητη, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδύσει η Walmart, η Target και άλλοι retailers. Μάλιστα, το Amazon πρόκειται να κατακτήσει σχεδόν το 40% της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου το 2022. Οι επόμενοι 14 μεγαλύτεροι ψηφιακοί retailers θα μοιραστούν ένα 31%, με όλο το υπόλοιπο διαδικτυακό λιανεμπόριο να αποτελεί το υπόλοιπο μερίδιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Marketplace Pulse, η αγορά τρίτων του Amazon αντιπροσωπεύει το 25% του συνόλου του ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ. Όσον αφορά την επισκεψιμότητα, οι επισκέψεις στο Amazon ήταν σχεδόν τριπλάσιες από εκείνες του αμέσως επόμενου αντιπάλου του στην αγορά, του eBay, και υπερπενταπλάσιες από τις επισκέψεις του τρίτου, δηλαδή του Walmart.

Διαβάστε επίσης: To Amazon διευρύνει την κυριαρχία του στο λιανεμπόριο υποστηρίζοντας αγορές από άλλους retailers

Ωστόσο, καθώς το μέγεθος της εταιρείας όλο και μεγάλωνε, το Amazon άρχισε να έρχεται αντιμέτωπο με ζητήματα μονοπωλίου. Η αλλαγή στάσης γύρω από τα θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον ένα εμπόδιο για το Amazon, που μεγεθύνεται με τον καιρό. Τώρα, το Κογκρέσο έχει προτείνει μια νομοθεσία που αποσκοπεί στην πρόληψη των καταχρηστικών πρακτικών και τη μείωση των συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ των μεγαλύτερων πλατφορμών πωλήσεων, όπως οι Amazon, Google και Facebook.

Η υπό εξέταση νομοθεσία ακολουθεί μια μακρά έρευνα για το Amazon και άλλες κυρίαρχες τεχνολογικές πλατφόρμες. Η έκθεσή της κατηγορεί το Αmazon για εκμετάλλευση των δεδομένων των πωλητών, καθώς και άλλες καταχρήσεις της δύναμης της αγοράς του στο διαδικτυακό εμπόριο.

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή καλεί να ερευνηθεί η Amazon σχετικά με τις πρακτικές της σε τρίτους πωλητές

Η απάντηση του Amazon

Το Amazon, με ανάρτησή του, αντέδρασε για αυτήν την προτεινόμενη νομοθεσία, υπερασπιζόμενο τις πρακτικές του. Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση δήλωσε ότι, αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα μπορούσε να αναγκάσει την εταιρεία να επιτρέψει σε άλλους παρόχους logistics να εκτελούν τις παραγγελίες Prime που γίνονται σε τρίτους πωλητές της παλτφόρμας του.

Έως τώρα, το Fulfillment by Amazon, δηλαδή η εσωτερική υπηρεσία logistics του Amazon, επιτρέπει στους third-party πωλητές της να προσφέρουν προϊόντα με τη δέσμευση του Amazon για παράδοση εντός δύο ημερών για το Prime. Εάν άλλοι πάροχοι logistics εκπληρώνουν τις παραγγελίες του Prime, είναι πολύ πιθανό ότι αυτοί δε θα είναι σε θέση να παραδίδουν με συνέπεια στα χρονικά πλαίσια που οι πελάτες του Prime έχουν συνηθίσει, λέει το Amazon. Αυτό θα βλάψει την εταιρεία, καθώς θα αλλάξει τους όρους του Prime και θα αφαιρέσει ένα κομμάτι ικανοποίησης των πελατών.

Διαβάστε επίσης: To Amazon κάνει προτεραιότητα την παράδοση της μίας μέρας

Ακόμα, η εταιρεία κατήγγειλε ότι, επειδή το νομοσχέδιο εφαρμόζεται σε εκείνες τις εταιρείες με αξία άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ουσιαστικά στοχοποιεί μόνο τις πρακτικές του Amazon. Το Amazon υποστηρίζει ότι η αγορά του θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογο τρόπο με άλλους μαζικούς εμπόρους και retailers. Εξετάζοντας όλες τις κατηγορίες προϊόντων τις οποίες πουλάει, η εταιρεία, που έχει από καιρό ως στόχο να προσφέρει ουσιαστικά τα πάντα, ισχυρίζεται ότι έχει τελικά ένα σχετικά μικρό μερίδιο της συνολικής αγοράς λιανικού εμπορίου.

Αυτό την καθιστά διαφορετική από τις άλλες εταιρείες τεχνολογίας τις οποίες έχει ως αντικείμενο το νομοσχέδιο και όμοια με άλλες τις οποίες δεν αφορά. Συγκεκριμένα, όπως λέει το Amazon, στην πραγματικότητα, έχει πολύ περισσότερα κοινά με χιλιάδες άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως η Walmart, η Target και η Costco, τα οποία θα εξαιρεθούν από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Amazon και αντιμονοπωλιακά ζητήματα

Το Amazon έχει έρθει αντιμέτωπο με αντιμονοπωλιακά ζητήματα κατ’ εξακολούθηση. Νωρίτερα φέτος, η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε το Amazon στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την κατηγορία ότι ορισμένα στελέχη έδωσαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη χρήση δεδομένων πωλητών από την εταιρεία και τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της έρευνάς της. Το Amazon δήλωσε ότι δεν υπήρχε πραγματική βάση για την παραπομπή.

Ακόμα, το προηγούμενο έτος, το Amazon δέχτηκε πρόστιμο συνολικού ύψους σχεδόν 203 εκατομμυρίων ευρώ από την ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή, καθώς έρευνα σχετικά με τη μεταπώληση προϊόντων Apple εντόπισε μια περιοριστική συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών για τον αποκλεισμό ορισμένων νόμιμων μεταπωλητών προϊόντων στο Amazon.it. Η αρχή διέταξε τις δύο εταιρείες να τερματίσουν τους περιορισμούς και να δώσουν πρόσβαση στους μεταπωλητές με “αμερόληπτο τρόπο”.

Επιπλέον, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για να αξιολογήσει κατά πόσον η χρήση ευαίσθητων δεδομένων από ανεξάρτητους λιανοπωλητές που πωλούν στην αγορά του Amazon παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Με πληροφορίες από το Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.