22 Ιαν 2025
READING

Ταση | Τα fast delivery apps προωθούν τις φυσικές αγορές από τα κέντρα διανομής τους

5 MIN READ

Ταση | Τα fast delivery apps προωθούν τις φυσικές αγορές από τα κέντρα διανομής τους

Ταση | Τα fast delivery apps προωθούν τις φυσικές αγορές από τα κέντρα διανομής τους

Οι εφαρμογές του γρήγορου delivery, που αφορούν ως επί το πλείστον την παράδοση ειδών σούπερ μάρκετ, έδειχναν ότι αποτελούν το μέλλον των online αγορών, καθώς καλύπτουν την επιθυμία του καταναλωτή για την απόλυτη ευκολία, που σημαίνει αγορά αυτού που χρειάζεται και άμεση παράδοση, εντός 30 ή και 15 λεπτών. Έτσι, καθώς αυτές οι πλατφόρμες αναπτύσσονται, με όπλο τους τα dark stores που εμφανίζονται στις γειτονιές των πόλεων του πλανήτη, ώστε τα κέντρα διανομής να βρίσκονται κοντά στους πελάτες, όλα δείχνουν ότι αποτελούν το μέλλον των καθημερινών αγορών, με τις εταιρείες που τις διαχειρίζονται να εξελίσσονται από εφαρμογές delivery σε νέας κοπής λιανοπωλητές, απειλώντας τα ίδια τα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα και ο τρόπος που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται αυτά τα apps, κατά βάση στην αμερικανική αγορά, υποδηλώνουν ότι αυτή η ανάπτυξη και η δημοτικότητα δε συμβαδίζουν με ένα απολύτως βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Όπως εξηγούν αναλυτές, οπωσδήποτε η ανάγκη για τις υπηρεσίες των γρήγορων delivery εφαρμογών υπάρχει, έστω και σε μια niche αγορά καταναλωτών που είναι εξοικειωμένοι και αναζητούν αυτές τις υπηρεσίες, ωστόσο δεν είναι τελικά εύκολο να λειτουργήσει σε κλίμακα αυτό το μοντέλο και να είναι και κερδοφόρο. Οι εταιρείες αυτές λειτουργούν ακόμα με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους, και καθώς ο κλάδος αυτός τώρα ουσιαστικά δημιουργείται, επιβαρύνονται σημαντικά με το κόστος προσέλκυσης νέων πελατών.

Ακόμα, στις μεγάλες πόλεις, οι καταναλωτές είναι πολύ πιθανό να προτιμήσουν τα γειτονικά τους, τοπικά καταστήματα και παντοπωλεία, παρόλο που θα μπορούσαν να παραλάβουν την παραγγελία τους μέσα σε λίγα λεπτά μέσω αυτών των εφαρμογών. Γιατί, όπως εξηγούν, τα apps γρήγορου delivery εξυπηρετούν περισσότερο μια επιθυμία παρά μια ουσιαστική ανάγκη, συνεπώς δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι οι καταναλωτές θα προτιμούν πάντα το delivery, που μάλιστα συνήθως επιβαρύνεται με έξτρα κόστος για την ταχύτητά του.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί μπαίνει και η ΑΒ Βασιλόπουλος στο fast delivery

Έτσι, φαίνεται ότι ο κλάδος αυτός εισέρχεται σε μια φάση απολογισμού και ανασυγκρότησης. Αφού οι μεγάλες πλατφόρμες κέρδισαν τεράστιες χρηματοδοτήσεις και επεκτάθηκαν διεθνώς, οι επενδυτές άρχισαν να γίνονται πιο διστακτικοί και να αμφισβητούν κατά πόσο θα μπορούν να είναι κερδοφόρες, προσφέροντας ταχεία εξυπηρέτηση σε τόσο χαμηλές τιμές.

Ο νέος τρόπος με τον οποίο αρχίζουν να δραστηριοποιούνται οι startups αυτές στη Νέα Υόρκη αντικατοπτρίζει αυτήν την τάση και τον προβληματισμό. Πολλές από αυτές προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα να επισκέπτεται κανείς τις αποθήκες τους και να κάνει από εκεί τις αγορές του. Μάλιστα, οι περισσότερες διαφημίζουν και προωθούν αυτήν την υπηρεσία, ακόμα και με banners στη homepage της εφαρμογής τους. Έτσι, σταδιακά οι πωλήσεις που κάνουν μέσω της παραλαβής των παραγγελιών από τα «καταστήματά» τους, καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτεριο μερίδιο του κύκλου εργασιών τους. Για παράδειγμα, η εκπρόσωπος της εφαρμογής Gopuff είπε στο Modern Retail είπε ότι στην περιοχή της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη, οι συναλλαγές που αφορούν παραλαβή από την αποθήκη ξεπερνούν εκείνες του delivery.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν ότι αυτή η τάση των καταναλωτών ανεβαίνει, οι εταιρείες έχουν αρχίσει να τροποποιούν κάπως τον σχεδιασμό και τη διάταξη των αποθηκών – σημείων διανομής τους, ώστε να μοιάζουν περισσότερο με καταστήματα. Μπορεί, λόγου χάρη, να φαρδαίνουν τους διαδρόμους τους ή να δημιουργούν ξεκάθαρα τμήματα κατηγοριών προϊόντων με σημάνσεις, ώστε να διευκολύνονται οι καταναλωτές. Αυτό έχει κάνει η γερμανικής προέλευσης Gorillas, για παράδειγμα.

Εν τω μεταξύ, τόσο η Gorillas όσο και η Gopuff που προαναφέρθηκε αλλά και η τουρκική Getir, προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη. Μάλιστα, η Gopuff απέλυσε το 3% του εργατικού της δυναμικού διεθνώς, ενώ ανακοίνωσε και το κλείσιμο αποθηκών που δεν αποδίδουν, και οι Gorillas και Gettir δηλώνουν ότι θα προβούν επίσης σε περικοπές.

Ειδικότερα, η Gopuff εισέρχεται ακόμα πιο δυναμικά στο φυσικό λιανεμπόριο έμμεσα, εξαγοράζοντας δύο μεγάλες αλυσίδες πώλησης αλκοολούχων ποτών. Αν μη τι άλλο, αυτό υποδεικνύει ότι εταιρείες που ξεκίνησαν προσφέροντας κάτι πρωτοποριακό, ξεσηκώνοντας συζητήσεις για τις αποθήκες, τα dark stores και τα μηχανάκια των διανομέων που θα πνίξουν τις γειτονιές, τώρα στρέφονται στις χαρές του φυσικού λιανεμπορίου.

Από την άλλη, αυτή η μετατόπιση του ενδιαφέροντος δε γίνεται χωρίς κριτική. Στη Νέα Υόρκη, που καταγράφεται κατά βάση η τάση, υπάρχουν αντιρρήσεις για τη λειτουργία αυτών των αποθηκών ως φυσικών καταστημάτων, με την έννοια ότι η δηλωμένη χρήση τους είναι διαφορετική και ενδεχομένως να παραβαίνουν νόμους που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων σε συγκεκριμένες ζώνες της πόλης. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες δηλώνουν ότι έχουν άδειες και ότι συμμορφώνονται με τις κατά τόπους νομοθεσίες, ενώ άλλες δηλώνουν ότι εξαρχής οι αποθήκες τους ήταν επισκέψιμες για το κοινό.

Οι αναλυτές πάντως λένε ότι φαίνεται πως αυτή η στροφή προς το παραδοσιακό λιανεμπόριο είναι μια καλή ιδέα για το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων και τη μείωση τους κόστους λειτουργίας τους, αρκεί να μην επιβαρύνει τη βασική τους επιχειρηματική ιδέα, που παραμένει το γρήγορο delivery. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η επιτυχία που δείχνει να έχει αυτή η στροφή αποδεικνύει ότι στους καταναλωτές αρέσει αυτό το μοντέλο που συνδυάζει τα καλύτερα των ψηφιακών και φυσικών αγορών: ο πελάτης μπορεί να βρεθεί τη στιγμή ακριβώς που θέλει στο κατάστημα/ αποθήκη που τον εξυπηρετεί, να κάνει τις αγορές του και να πληρώσει μέσα από την εφαρμογή, και να παραλάβει την παραγγελία του επιτόπου, γλιτώνοντας και τη χρέωση του γρήγορου delivery.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι, ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα apps ταχείας διανομής εξακολoυθούν να ξεπερνούν σε εγγραφές νέων χρηστών τις εφαρμογές των παραδοσιακών ηλεκτρονικών καταστημάτων με είδη παντοπωλείου. Στις ΗΠΑ, οι δέκα κορυφαίες τέτοιες εφαρμογές σημείωσαν ετήσια ανάπτυξη 127%, για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μένει να φανεί πόσο θα δούμε αυτήν την τάση να εξαπλώνεται διεθνώς, πώς θα αρχίσουν οι εφαρμογές αυτές να μοιάζουν με κλασικά online σούπερ μάρκετ αλλά, κυρίως, ποια θα είναι η αντίδραση των σούπερ μάρκετ σε αυτήν την εξέλιξη.

Με πληροφορίες από το Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.