26 Απρ 2024
READING

Οι πρωτότυπες συνεργασίες θα εξελίξουν τη Reebok μετά την πώλησή της από την Adidas

4 MIN READ

Οι πρωτότυπες συνεργασίες θα εξελίξουν τη Reebok μετά την πώλησή της από την Adidas

Οι πρωτότυπες συνεργασίες θα εξελίξουν τη Reebok μετά την πώλησή της από την Adidas

Tον Μάρτιο που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε η πώληση της Reebok, από την Adidas, που την είχε αγοράσει το 2006, στην Authentic Brands Group (ABG). Οι επενδυτές της Adidas δεν είχαν μείνει ευχαριστημένοι  με τις επιδόσεις του βρετανικής καταγωγής brand, ωστόσο η Authentic Brands μοιάζει να πιστεύει ότι πρόκειται για μια μάρκα που έχει πολλά να προσφέρει.

Η ανακοίνωση της πώλησης είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2021, ο CEO της ABG δήλωνε ότι αναμένουν η Reebok να αναπτυχθεί περισσότερο από 20% μέσα στο 2022 και ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να χτυπήσει τη Nike ή την Adidas, αλλά «να χτίσει ένα σπουδαίο brand».

Και για να το πετύχει, η Reebok δείχνει ότι έχει συγκροτήσει μια στρατηγική που βασίζεται στις συνεργασίες, τόσο όσον αφορά τους λιανεμπόρους μέσω των οποίων θα διαθέτει τα προϊόντα της, όσο και αναφορικά με δημιιουργικές συμπράξεις που επιλέγονται με μια διαφορετική προσέγγιση, θέλοντας να αναδείξουν τη Reebok ως μια μάρκα σχετική με την εποχή της αλλά με μια διευρυμένη πολιτισμική διάσταση.

Στο πεδίο των συνεργασιών με retailers, η ABG έχει κλείσει πολύ σημαντικές συνεργασίες με high-end εταιρείες όπως η Macy’s, γεγονός που υποδεικνύει μια δυναμική προσέγγιση σε ένα πιο ευκατάστατο κοινό, αλλά και με τη Foot Locker, στην οποία θα διαθέτει αποκλειστικά κάποια σχέδια παπουτσιών της, στο αμερικανικό της δίκτυο και στον ιστότοπό της. Ακόμα, έχει ήδη υπογράψει συνεργασία με την JD Group, που θα τη βοηθήσει να διανείμει τα sneakers της μέσω των χιλιάδων καταστημάτων του ομίλου όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα: KFC x Crocs και άλλες συναντήσεις: Τι κερδίζουν τα ετερόκλητα brands από τις συνεργασίες;

Η Reebok αποκτά λοιπόν ένα εκτεταμένο δίκτυο διάθεσης μέσα από σημαντικούς λιανοπωλητές και ενδεχομένως η στροφή των κολοσσών Nike, κυρίως, αλλά και της Adidas, στις απευθείας πωλήσεις να βοηθήσει την παρουσία του brand σε αυτούς τους retailers – αν και η Nike τον Μάρτιο ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Foot Locker.

Το ενδιαφέρον όμως τραβούν οι δημιουργικές συνεργασίες της Reebok. Ασφαλώς και δεν είναι μοναδική περίπτωση οι συνεργασίες αθλητικών brands με άλλες εταιρείες, κατά βάση με fashion brands, για ιδιαίτερα λανσαρίσματα, ωστόσο η Reebok φαίνεται ότι βλέπει το ζήτημα των συνεργασιών πιο διευρυμένα, όπως αποδεικνύει η συνεργασία που είχε πέρυσι με την Eames Office, το γραφείο design που ίδρυσαν οι Charles και Ray Eames, των θρυλικών design αντικειμένων και επίπλων, και που τώρα διαχειρίζεται η τρίτη γενιά των Eames. Η συνεργασία αυτή, αν και βρισκόταν στα σκαριά από το 2019, έχει μια ιδιαίτερη αξία, όχι μόνο επειδή συνήθως δε βλέπει κανείς άρθρο στο Architectural Digest που να μιλά με ενθουσιασμό για αθλητικά παπούτσια, αλλά και επειδή δίνει μια ιδέα για τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης της Reebok.

Διαβάστε ακόμα: Mπορεί η Adidas να μεταμορφωθεί από brand αθλητικών ειδών σε μάρκα πολυτελείας;

Όπως εξηγεί εκπρόσωπος της εταιρείας στο Footwear News, η προσέγγιση της Reebok στο streetwear έχει αλλάξει και πλέον αντιμετωπίζει τον τομέα αυτό μέσα από ένα πολιτισμικό πρίσμα. Με αυτήν τη λογική θα προχωρήσει στην αναζήτηση νέων συνεργασιών, που μπορεί να είναι και κάπως αντισυμβατικές. Στην περίπτωση της συνεργασίας με την Eames Office, η κοινή συνιστώσα ήταν το design, τη φιλοσοφία του οποίου διαμόρφωσαν και επηρέασαν σημαντικά οι Eames. Έτσι, αυτή η σύμπραξη θα μπορούσε, λένε από τη Reebok, να θεωρηθεί απολύτως ενδεικτική της κατεύθυνσης του brand, που είναι να βρίσκει συνεργάτες που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στον κλάδο τους ή που έχουν μια μοναδική παρουσία, με τον τρόπο που πιστεύουν ότι το κάνει και η Reebok.

Διαβάστε ακόμα: Καθώς Adidas και Reebok χωρίζουν, η Adidas ανακοινώνει πάνω από 2800 προσλήψεις σε 47 χώρες

Με αυτήν τη λογική και με έμφαση σε μια τέτοια ταυτότητα θέλει το brand να αναπτύξει τη θέση του στην αγορά, και έτσι έχει ήδη κλείσει μια ακόμα συνεργασία με τη New Guards Group, έναν όμιλο luxury fashion brands όπως η Opening Ceremony. Στόχος, όπως λένε, είναι να δημιουργήσουν «μοναδικές ιστορίες κουλτούρας», προσεγγίζοντας high-end μάρκες μόδας, αφήνοντας ένα ιδιαίτερο, πιο ανεβασμένο αποτύπωμα στην αγορά, κάνοντας έτσι ένα άνοιγμα σε ένα πιο διευρυμένο κοινό και συστήνοντας στη νέα γενιά σχέδια που καθόρισαν τα ‘90s αλλά παραμένουν επίκαιρα.

Η συνεργασία με την Eames Office, εν τω μεταξύ, συνεχίζεται, με τη δημιουργία πέντε νέων σχεδίων που θα λανσαριστούν μέσα στον Ιούνιο, ενώ το brand θα συνεχίσει να βασίζεται στην κληρονομιά του και τα κλασικά του σχέδια, τα οποία οι νέοι ιδιοκτήτες του βλέπουν ως ένα πεδίο αναρίθμητων επαναπροσεγγίσεων και νέων ερμηνειών, που θα μπορούσαν να προκύψουν ακριβώς μέσα από αυτές τις συνεργασίες.

Με πληροφορίες από Footwear News
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.