24 Απρ 2024
READING

Ergon: Η στρατηγική ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό

5 MIN READ

Ergon: Η στρατηγική ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ergon: Η στρατηγική ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό

Έχοντας δεχτεί σειρά αναταράξεων το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, η Έργον Τρόφιμα, της οποίας ηγούνται οι Θεσσαλονικείς Γιώργος και Θωμάς Δούζης, ετοιμάζουν την επέκτασή τους στην Αραβική Χερσόνησο και συγκεκριμένα στο Άμπου Ντάμπι, όπου πρόκειται να λειτουργήσει ένα ακόμα εστιατόριο Ergon έως το τέλος του 2022.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν μία αγορά ισχυρού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τους αδελφούς Δούζη, και εκεί θα επικεντρώσουν το βλέμμα τους το προσεχές χρονικό διάστημα, κάνοντας το άνοιγμα που έχουν προγραμματίσει στο κρατίδιο του Άμπου Ντάμπι υπό το καθεστώς του master franchise.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 η Ergon είχε υπογράψει συμφωνία με το μοντέλο του master franchise με σκοπό τη λειτουργία 17 franchise καταστημάτων στη Μέση Ανατολή. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε τη λειτουργία νέου καταστήματος «Ergon» στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ετοιμαζόταν για το άνοιγμα νέων καταστημάτων πώλησης ετοίμων προϊόντων «Ergon To Go» στην

Αθήνα – κάτι που υλοποιήθηκε εν τέλει – αλλά και τη διεύρυνση του υφιστάμενου master franchise στην Κύπρο κατά 5 καταστήματα.

Ταχείες κινήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η έλευση του κορονοϊού έπληξε το εστιατόριο και το ξενοδοχείο επί της οδού Μητροπόλεως, Ergon House, τα οποία σταμάτησαν με κρατική εντολή τη λειτουργία τους τον Μάρτιο του 2020 και επαναλειτούργησαν 2,5 μήνες αργότερα. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έφερε η πανδημία για τις δραστηριότητες της εταιρείας, η Ergon άρχισε να εξυπηρετεί τους πελάτες της μέσω e-shop, delivery και take-away. Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύτηκε τα ωφελήματα από την ενίσχυση του κράτους μέσω της επιδότησης μέρους του κόστους μισθοδοσίας, της μείωσης μισθωμάτων αλλά και της παροχής δανειοδότησης με ευνοϊκότερους όρους.

Ο κύκλος εργασιών στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση, αυτή του 2020, διαμορφώθηκε στα 3,64 εκατ. ευρώ από 6,04 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, μειωμένος κατά 39,6%. Τα EBITDA μειώθηκαν σε μόλις 35 χιλ. ευρώ από 1,13 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, καταγράφοντας πτώση 1,095 εκατ. ευρώ.

Στο κάδρο και η αθηναϊκή ριβιέρα

Στην Αττική παραμένει εντός του σχεδιασμού της επιχείρησης και η αθηναϊκή ριβιέρα, όπου έως και αυτήν τη στιγμή δεν έχει δραστηριότητα με κάποιο κατάστημά της η Ergon. Δεδομένης της σταδιακής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου με έργα όπως το Ελληνικό ή και τα Αστέρια της Γλυφάδας, η παραλία των Νοτίων Προαστίων της Αττικής θα αποκτήσει μεγαλύτερη επενδυτική αξία κατά τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Tα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που ψωνίζουμε

Πρόσφατα η επιχειρηση δημιούργησε το Ergon Nikiti, δημιουργώντας ένα κατάστημα Ergon στη Νικήτη της Χαλκιδικής, αξιοποιώντας σε πρώτη φάση ένα μέρος του παλιού κάμπινγκ σε ζώνη συνολικής έκτασης 3 στρεμμάτων. Εκεί θα φιλοξενούνται εστιατόριο και παντοπωλείο, θερινός κινηματογράφος, μπαρ και food truck. Αυτό θα είναι το πρώτο μέρος της επένδυσης στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει συνολική έκταση προς αξιοποίηση που ανέρχεται στα 12 στρέμματα. Στο σημείο δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και εγκαταστάσεις διαμονής των επισκεπτών, κάτι που ακόμη βρίσκεται υπό σχεδιασμό και πρόκειται να υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα του 2021, ο τζίρος της Ergon House εκτιμάται ότι αυξήθηκε στα επίπεδα του +20% σε σύγκριση με το 2020, συμπεριλαμβανομένου του νέου καταστήματος – πολυχώρου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021 με την ονομασία Ergon Agora East στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.

Έρχεται και νέο κατάστημα στη Σαντορίνη

Στα επόμενα βήματα είναι η δημιουργία ενός ακόμη εστιατορίου Ergon στη Σαντορίνη, στην περιοχή των Φηρών, όπου ήδη η εταιρεία διατηρεί το Volkan On The Rocks. Επί του παρόντος, στο δίκτυο της Ergon περιλαμβάνονται 23 καταστήματα στην Ελλάδα, στο Λονδίνο, στην Κύπρο – σε Λευκωσία και Λεμεσό – στις Βρυξέλλες καθώς και στη Ντόχα του Κατάρ. Πρόσφατο βήμα αποτελούν τα Ergon to Go, μικρά σημεία take away καφεστίασης στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα (Καραγεώργη Σερβίας), στο Λονδίνο και στο Mall of Cyprus της Λευκωσίας στην Κύπρο.

Η Ergon δημιουργήθηκε από τα αδέρφια Γιώργο και Θωμά Δούζη, με επιθυμία τους να συγκεντρώσουν στα καταστήματά τους προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς, αξιοποιώντας τον πλούτο της ελληνικής γης και μεταποίησης. Με σπουδές μαθηματικών και πληροφορικής αντίστοιχα, αποφάσισαν να κάνουν ένα βήμα διαφοροποίησης για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας. Ήδη από το 2004 ο πατέρας τους είχε ξεκινήσει μία μικρού βεληνεκούς εταιρεία διανομών, η οποία διέθετε ελληνικά τρόφιμα, και τα δύο αδέρφια μπήκαν σε αυτήν για να συνεργαστούν μαζί του. Το 2007 ήταν που αποφάσισαν, εκτός από τη διανομή των ελληνικών τροφίμων, να δημιουργήσουν και ένα brand, το οποίο θα αποτελούσε την ομπρέλα για το όλο εγχείρημα. Σταδιακά δημιουργήθηκε το πρώτο κατάστημα Ergon, ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια τα υπόλοιπα.

Η πορεία είχε βέβαια και ανατροπές ή αλλαγές πλάνων. Θυμίζουμε ότι ένα από τα πρώτα καταστήματα – τότε Έργον – βρισκόταν στην λεωφόρο Χαριλάου Τρικούπη, στα σύνορα Νέας Ερυθραίας και Κηφισιάς. Στο συγκεκριμένο εστιατόριο μάλιστα, ως σεφ – κράχτης λειτουργούσε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο οποίος είχε την ευθύνη επιμέλειας του μενού. Στην πορεία όμως το εστιατόριο έκλεισε. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το προηγούμενο εστιατόριο που είχαν τα δύο αδέρφια στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα επί της οδού Μητροπόλεως για να ακολουθήσει λίγο μετά η έναρξη λειτουργίας του Ergon House λίγα μέτρα μακριά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.