23 Απρ 2024
READING

Η ιδιαίτερη σχέση της General Motors με τη βιωσιμότητα

5 MIN READ

Η ιδιαίτερη σχέση της General Motors με τη βιωσιμότητα

Η ιδιαίτερη σχέση της General Motors με τη βιωσιμότητα

Η General Motors κατασκευάζει αυτοκίνητα για περισσότερο από έναν αιώνα και έχει δεκάδες μονάδες παραγωγής ανά τον κόσμο, ενώ σε αυτήν ανήκουν και τα brands Chevrolet και Corvette. Πλέον, η εταιρεία έχει φαίνεται ότι στρέφεται προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον και έχει δεσμευτεί να κατασκευάζει αυτοκίνητα με έναν τρόπο που να είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Για να γίνει αυτό, ήταν απαραίτητο να στραφεί στην ενεργειακή αποδοτικότητα, στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης και στην κυκλική οικονομία.

Η GM επιδεικνύει δυναμική συμμετοχή σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Για παράδειγμα, συμμετέχει στην πρωτοβουλία Energy Savings Project Initiative, την οποία μάλιστα έχει χρηματοδοτήσει με 20 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμα, το 2008, η GM εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader του Υπουργείου Ενέργειας, με την υπόσχεση να μειώσει την ενεργειακή ένταση των οχημάτων της κατά 20%. Επιπλέον, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ως στόχο να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040. Όσον αφορά τους στόχους ενεργειακής απόδοσης, η GM συνεργάζεται με το Υπουργείο Ενέργειας για την επίτευξη τους.

Τα τελευταία 10 χρόνια, μάλιστα, η GM κερδίζει το βραβείο Energy Star, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που βραβεύει ένα σύνολο επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος με ανώτερα ενεργειακά επιτεύγματα. Οι εταιρείες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις έχουν δεσμευτεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω της ενεργειακής απόδοσης, ενσωματώνοντας βιώσιμες πρακτικές σε όλες τις δραστηριότητες τους. Συνήθως, δίνεται προτεραιότητα στις προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της ενεργειακής έντασης.

Οι δεσμεύσεις της GM

Το 2010, η GM δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 20% την ένταση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 και όντως, πέτυχε αυτόν τον στόχο το 2017. Τον Ιανουάριο του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε τον στόχο της για προμήθεια 100% ανανεώσιμης ενέργειας για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της GM στις ΗΠΑ έως το 2030 και παγκοσμίως έως το 2035. Η εταιρεία οργανώνει και παρακινεί τους υπαλλήλους της να βρουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, ενώ ενέγραψε όλες τις παγκόσμιες εγκαταστάσεις παραγωγής της στην πρόκληση ENERGY STAR για τη βιομηχανία, η οποία καλεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις να μειώσουν την ένταση της ενέργειας κατά 10% σε διάστημα πέντε ετών.

Εκτός από αυτά, η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι τα σχέδιά της να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα στα παγκόσμια προϊόντα και τις δραστηριότητές της έως το 2040, καθώς και τη φιλοδοξία της να εξαλείψει τις εκπομπές καυσαερίων από τα νέα ελαφρά οχήματα έως το 2035, προκαλώντας θετικά σχόλια από την αμερικανική κυβέρνηση και από τον Τύπο, που σχολίαζε εκείνη την εποχή ότι η ανακοίνωση της GM ενδεχομένως θα προκαλοούσε σημαντικές αλλαγές στο σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πλέον η η εταιρεία λέει ότι θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε ηλεκτρικά οχήματα. Ακόμα, πέρα από την παραγωγή EVs, η GM επεδίωξε να κάνει πιο προσιτά από οικονομική άποψη τα αυτοκίνητα της ώστε να ωθήσει τους ανθρώπους πιο γρήγορα στην ηλεκτροκίνηση. Συγκεκριμένα, συνεργάστηκε με τη Honda για να αναπτύξουν από κοινού ηλεκτρικά οχήματα χαμηλού κόστους.

Διαβάστε επίσης: H General Motors προμηθεύει FedEx και Walmart με ηλεκτρικά οχήματα

Μια ιστορία με μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα

Η περίπτωση της GM και η ηχηρή στροφή της σε ένα εξηλεκτρισμένο μέλλον στην αυτοκίνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με παλινδρομήσεις και πολύ καυσαέριο. Πριν από είκοσι χρόνια, η GM είχε αναπτύξει ένα πειραματικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που είχε διαθέσει σε επιλεγμένους πελάτες και το οποίο είχε προκαλέσει τα θετικά σχόλια των ειδικών επί του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η GM ανακάλυψε ότι υπήρχε μικρή προοπτική κέρδους, ενώ παράλληλα έβλεπε το αμερικανικό κοινό να αναπτύσσει μια εμμονή με τα τεράστια SUVs, και τερμάτισε το project, καταστρέφοντας μάλιστα τα αυτοκίνητα, κάτι που έγινε αφορμή για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ποιος σκότωσε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;”

Έπειτα, επικεντρώθηκε στο να λανσάρει όλο και μεγαλύτερα SUVs, με αποκορύφωμα το Hummer H2, που κυκλοφόρησε το 2002 και χρειαζόταν 3,7 λίτρα βενζίνης για να κάνει 16 χιλιόμετρα. Αυτός ο προσανατολισμός όχι μόνο καταπόντισε την εικόνα της GM στα μάτια των περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων καταναλωτών, αλλά και εξέθεσε την εταιρεία στην οικονομική κρίση του 2008. Με τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν και την έλλειψη από την γκάμα των οχημάτων με οικονομικότερη κατανάλωση, η εταιρεία τελικά οδηγήθηκε σε κυβερνητικά ελεγχόμενη πτώχευση το 2009.

Η αλλαγή πλεύσης έκτοτε φαντάζει λοιπόν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ακόμα και σήμερα, πολλοί δεν εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις της GM, σχολιάζοντας ότι η εταιρεία θια μπορούσε απλά, και πάλι, να αλλάξει γνώμη. Στην ανακοίνωση των παραπάνω δεσμεύσεων πέρυσι, ειδικοί σημείωναν ότι μπορεί τέτοιου είδους προδοκίες και στόχοι να εμπνέουν, αλλά αυτό που χρειάζεται το κλίμα είναι αληθινή δουλειά και αυστηρές πολιτικές.

Ίσως γι’ αυτό η General Motors, ως μια τεράστια αυτοκινητοβιομηχανία με αυτήν την ιστορία, προβάλλει με ιδιαίτερη έμφαση ότι έχει πάρει σοβαρά τον ρόλο και την ευθύνη της για την προστασία του περιβάλλοντος. Προς το παρόν, τα χρήματα που επενδύει και οι επιλογές της δείχνουν ότι έχει τη διάθεση να εκτελέσει το χρέος της και ότι επιδιώκει να περιορίσει το προσωπικό της αποτύπωμα στο περιβάλλον, αλλά και ότι ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει και ως παράδειγμα για άλλες εταιρείες. 

Mε στοιχεία από environmentalleader.com και The New York Times
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.