26 Απρ 2024
READING

Το Stranger Things μπορεί να σώσει το Netflix: Όταν οι σειρές γίνονται ισχυρά brands

5 MIN READ

Το Stranger Things μπορεί να σώσει το Netflix: Όταν οι σειρές γίνονται ισχυρά brands

Το Stranger Things μπορεί να σώσει το Netflix: Όταν οι σειρές γίνονται ισχυρά brands

Πρόκειται για μια σειρά από αυτές που έχουν χαρακτηριστεί «φαινόμενο», που σύστησε στους Gen Z-ers τα ‘80s και τη Winona Ryder, που απογείωσε την τάση της νοσταλγίας παλαιότερων δεκαετιών στο street style και έγινε, φυσικά, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Netflix.

Πριν λίγες μέρες, βγήκε το πρώτο μέρος της τέταρτης σεζόν της σειράς Stranger Things, τρία χρόνια έπειτα από την προηγούμενη και, αν και η ανυπομονησία του κοινού ήταν μεγάλη, αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, κυρίως, ωστόσο, για το Netflix.

O κολοσσός του streaming, αν και ακόμα ηγέτης της αγοράς με πάνω από 220 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, έγινε είδηση πριν λίγο καιρό, για όλους τους λάθος λόγους: Για πρώτη φορά, έχασε συνδρομητές (περίπου 200.000), είδε τη μετοχή του κατόπιν τούτου να πέφτει 37%, και την αγορά να αναρωτιέται αν αρχίζει να σκάει «η φούσκα του streaming». Λίγο αργότερα, ο CEO του Netflix, παροιμιωδώς αντίθετος και μόνο στην ιδέα να μπουν διαφημίσεις στην πλατφόρμα, ανακοίνωσε ότι, τελικά, μάλλον και το Netflix θα αποκτήσει μια οικονομικότερη υπηρεσία υποστηριζόμενη από διαφημίσεις – προς μεγάλη ευχαρίστηση των brands και των διαφημιστών, που ήδη κάνουν σχέδια για το πώς θα επωφεληθούν από την πολύτιμη πλατφόρμα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, η νέα σεζόν του Stranger Things μπορεί να ιδωθεί μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Όχι ως σειρά καθαυτή, αλλά ως ένα προϊόν περιεχομένου – προτύπου, όσον αφορά το ότι μπορεί να μετατραπεί σε ένα δυνατό brand, με το οποίο οι εταιρείες να θέλουν να σχετιστούν. Το Stranger Things έχει ήδη καταφέρει, από τις προηγούμενες σεζόν, να καταστεί ένα δυνατό brand ιδανικό για πολλαπλά λανσαρίσματα θεματικού merch, προϊόντων από γνωστές μάρκες, εμπνευσμένων από τους χαρακτήρες, το στυλ και το storyline του, κάτι που έχει ήδη πετύχει και φέτος, γεγονός που, για τους ειδικούς του marketing, το καθιστά έναν εξαιρετικό οδηγό για το πώς πρέπει να κινηθεί το Netflix στο εξής, ώστε να αναπληρώσει όσα έχασε το τελευταίο διάστημα και να βγει νικητής στον δυνατό, ανερχόμενο ανταγωνισμό.

 Το 2019, με αφορμή τον τρίτο κύκλο του Stranger Things, το Netflix συνεργάστηκε με 75 διαφορετικές μάρκες για τη δημιουργία προϊόντων αφιερωμένων στη σειρά, τα οποία ενίσχυσαν την αίσθηση ότι το λανσάρισμα του νέου κύκλου αποτελούσε ένα γεγονός της ποπ κουλτούρας που ενώνει τους fans, με τρόπο που μέχρι τώρα μόνο με μεγάλα blockbusters του κινηματογράφου συνέβαινε. Τότε, όμως, το 2019, το Netflix ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του παιχνιδιού, και ήταν επόμενο οποιαδήποτε μάρκα να θέλει να συνεργαστεί μαζί του, να σχετίσει το όνομά της με το πιο επιτυχημένο πολιτισμικό προϊόν της εποχής.

Για τον τέταρτο κύκλο, που διατέθηκε στις 27 Μαΐου, λανσαρίστηκε και πάλι μια πλούσια γκάμα από προϊόντα εμπνευσμένα από τη σειρά. Από ψηφιακά ρολόγια Timex μέχρι Doritos σε limited edition συσκευασία, και από T-shirts Quiksilver και σακίδια Jansport έως προϊόντα μακιγιάζ MAC, ακόμα και μια εφαρμογή για να παραγγέλνει κανείς «τηλεπαθητικά» πίτσα Domino’s, μια ποικιλία από merch απέδειξε ότι το brand «Stranger Things» παραμένει ισχυρό.

Διαβάστε ακόμα: Η ανατρεπτική συμμαχία που θα μπορούσε να σώσει το Netflix από την πτώση

Μόνο που, τώρα, η δυναμική μεταξύ του Netflix και των brands που ενδιαφέρονται για τη σειρά έχει πλέον αλλάξει. Αυτήν τη στιγμή, ο μεγαλύτερος πάροχος streaming στον κόσμο καλείται να ανακτήσει τη δύναμή του, και αυτές οι συνεργασίες που έκλεισε με τις εταιρείες για τα προϊόντα Stranger Things είναι κρίσιμες για την ενίσχυση της δύναμής του, για την επικράτηση του περιεχομένου του έναντι στην έμπειρη σε αντίστοιχα λανσαρίσματα Disney, που στο σύνολό τους σχεδόν οι χαρακτήρες της είναι ο καθένας από μόνος του μια ισχυρή μάρκα και η οποία, παρεμπιπτόντως, λάνσαρε, την ίδια μέρα με το Stranger Things, το πολυαναμενόμενο σίριαλ Obi-Wan Kenobi, βασισμένο στο σύμπαν του πανίσχυρου franchise του Πολέμου των Άστρων.

To να κινηθεί λοιπόν το Netflix με τρόπο ώστε να προσελκύει τις εταιρείες σε συνεργασίες αλά Stranger Things, είναι οπωσδήποτε μια στρατηγική που θα πρέπει νε εξεταστεί σοβαρά, λένε επαγγελματίες του marketing. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο ογκώδης προϋπολογισμός που αφιερώνει στις παραγωγές του να κατευθυνθεί προς δημιουργίες πιο «φιλικές» προς τις μάρκες, που να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να γίνουν τα νέα Stranger Things, επιτυχίες ιδανικές για μαζικά θεματικά λανσαρίσματα προϊόντων στα οποία οι μάρκες να επιθυμούν να βάλουν το λογότυπό τους. Oυσιαστικά, αυτήν τη στιγμή, το Stranger Things αποτελεί για το Netflix το calling card του προς τις εταιρείες, η απόδειξη ότι μπορεί να ανταγωνιστεί στη διαφήμιση τους ανερχόμενους αντιπάλους του όπως την Disney.

Σειρές όπως το Bridgerton μπορεί να γίνονται επίσης μεγάλες επιτυχίες, αλλά δεν έχουν τη δυναμική να εισχωρήσουν στο ίδιο το lifestyle του κοινού τους, ενός κοινού μάλιστα τόσο νεανικού και δελεαστικού για τις μάρκες, όπως είναι οι Gen Z-ers που λατρεύουν το Stranger Things και τη νοσταλγία του.

Φαίνεται, πάντως, ότι το Netflix έχει αντιληφθεί τη δύναμη αυτής της σειράς. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το δεύτερο μέρος του νέου κύκλου θα διατεθεί την 1η Ιουλίου, την πρώτη μέρα του τρίτου οικονομικού τριμήνου, κάτι που σημαίνει ότι τα νούμερα της εταιρείας ενδεχομένως να ωφεληθούν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα – ενώ, εν τω μεταξύ, και χάρη στα σχετικά προϊόντα, το κοινό θα είναι επίσης περισσότερο δεσμευμένο στην πλατφόρμα για ένα δίμηνο σχεδόν.

Συνεπώς, το Stranger Things θα μπορούσε να αποτελέσει τον οδηγό για τις επόμενες συνεργασίες του Netflix με τους πελάτες του. Η εμπειρία της πλατφόρμας στη δημιουργία περιεχομένου και στην ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιεί για τις προτάσεις που κάνει στους συνδρομητές της, την τοποθετούν στην πλεονεκτική θέση να αντιληφθεί τι είναι αυτό που χρειάζεται να δημιουργήσει ώστε αφενός να κερδίσει ένα μαζικό κοινό, αφετέρου να καλλιεργηθούν οι μελλοντικές συνεργασίες με τα brands. Ίσως έρχονται περισσότερες σειρές που να μπορούν να εμπνεύσουν μια νέα συσκευασία Doritos, λοιπόν.

Με πληροφορίες από Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.