25 Δεκ 2024
READING

Γιατί η μόδα ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο και η Fendi ντύνει τη Ρόμα

5 MIN READ

Γιατί η μόδα ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο και η Fendi ντύνει τη Ρόμα

Γιατί η μόδα ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο και η Fendi ντύνει τη Ρόμα
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα ότι ο ιστορικός ιταλικός οίκος πολυτελείας Fendi θα παρουσιάσει μια μικρή συλλογή για να ντύσει τους παίκτες της Ρόμα στις επίσημες και τις casual εμφανίσεις τους όταν ταξιδεύουν για τους αγώνες της ομάδας.

Η συμφωνία αφορά τις σεζόν 2022-2023 και 2023-2024, είναι σχεδιασμένη από τη Silvia Venturini Fendi, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, στο δημιουργικό τιμόνι του οποίου βρισκόταν ο Karl Lagerfeld μέχρι τον θάνατό του, και θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο.

Ο οίκος Fendi, που ανήκει στον μεγαλύτερο όμιλο ειδών πολυτελείας του κόσμου, τον LVMH, λέει ότι αυτή η συνεργασία αναπτύσσεται με βάση το κοινό έδαφος και την κληρονομιά των δύο brands, που δεν είναι άλλο από την πόλη της Ρώμης. Πιο συγκεκριμένα, ο CEO του οίκου δήλωσε ότι «αυτή η πρωτοφανής συνεργασία ανάμεσα στη Fendi και την AS Roma έχει τις ρίζες της στις κοινές αξίες και τις αρχές που μοιραζόμαστε, τιμώντας την πόλη της Ρώμης και δύο εταιρείες που ιδρύθηκαν εδώ, σε μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους». Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι το τελευταίο διάστημα, ο οίκος Fendi έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη ρωμαϊκή κληρονομιά του, κάτι που αποδεικνύει η προσθήκη της λέξης «Roma» στο λογότυπό του, αλλά και το ότι έχει παρουσιάσει κάποιες συλλογές του στο Κολοσσαίο και τη Φοντάνα ντι Τρέβι.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα: Γίνονται τα αποτελέσματα των αγώνων ποδοσφαίρου όλο και πιο προβλέψιμα;

Όλα αυτά θα φάνταζαν πολύ ρομαντικά, με μια επίστρωση «επιστροφή στις αξίες και τις ρίζες», αν δεν αναγνωρίζονταν ως μέρος μια ευρύτερης τάσης που καταγράφει ότι τα μεγάλα brands μόδας δείχουν το τελευταίο διάστημα εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον χώρο του ποδοσφαίρου και προσπαθούν να αποκτήσουν ισχυρή ενεργή παρουσία σε αυτόν.

Γιατί τώρα;

Αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο ποδόσφαιρο, θα μπορούσε ίσως να πει ότι έχουν ήδη αργήσει και ότι θα μπορούσαν να έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται νωρίτερα στον χώρο. Όχι μόνο γιατί το ποδόσφαιρο είναι μια αγορά αξίας 25,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, έτοιμη για συνεργασίες και χορηγίες από μεγάλες μάρκες, μεταξύ άλλων και μόδας, και με ένα διεθνές κοινό δισεκατομμυρίων ανθρώπων (τα νούμερα τηλεθέασης του φετινού τελικού του Champions League δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά τον περσινό τελικό παρακολούθησαν 700 εκατομμύρια θεατές)· αλλά και επειδή τόσο το κοινό όσο και το ίδιο το άθλημα και οι πρωταγωνιστές του είναι πλέον έτοιμοι για αυτό.

Κατ’ αρχάς, έχουν περάσει πλέον οι εποχές που η σχέση του ποδοσφαίρου με τη μόδα αφορούσε τις Dr.Martens αρβύλες, τα κορδόνια από τις οποίες έπρεπε να αφαιρέσουν οι Βρετανοί χούλιγκαν πριν μπουν στο γήπεδο, τη δεκαετία του ΄70.

Πλέον, τις εμφανίσεις της Νάπολι έχει σχεδιάσει ο Giorgio Armani, τα ζέρσεϊ της ομάδας πωλούνται για 125 ευρώ και tabloids όπως η The Sun σχολιάζουν ότι οι αντίπαλοι παίκτες της ιταλικής ομάδας θα είναι τυχεροί στην ανταλλαγή φανέλας μετά το τέλος των αγώνων. Επιπλέον, ο David Beckham δεν είναι πλέον η stylish εξαίρεση και ο μόνος παίκτης σούπερσταρ που ασχολείται με τη μόδα ποζάροντας για τον Calvin Klein και φέρνοντας νέα trends χτενισμάτων από τη σέντρα. Όταν ανακοινώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο ότι ο Lionel Messi θα παίζει με τα χρώματα της Paris Saint-Germain, o ίδιος εμφανίστηκε με κοστούμι από την capsule συλλογή Dior που σχεδίασε ο σταρ designer του Dior Men, Kim Jones, για τις επίσημες εμφανίσεις των παικτών της ομάδας.

Το ποδόσφαιρο εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο και οι μάρκες της μόδας μόνο να επωφεληθούν μπορούν από αυτό. Οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν πλέον το επίσημο αναψυκτικό τους, τον επίσημο τραπεζικό συνεργάτη τους, την επίσημη αεροπορική εταιρεία τους, γιατί όχι και τον επίσημο οίκο μόδας τους;

Διαβάστε ακόμα: Η Puma θα ανακυκλώνει τις ποδοσφαιρικές φανέλες

Καθώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες πλέον εξελίσσονται σε εμπορικά brands, και το ίδιο συμβαίνει και με τους παίκτες τους, που μάλιστα είναι και κορυφαίες ιντερνετικές περσόνες (ο Cristiano Ronaldo, και όχι η Kim Kardashian, είναι ο άνθρωπος με τους περισσότερους followers στο Instagram στον κόσμο, με διαφορά μεγαλύτερη των 130 εκατομμυρίων ακολούθων), είναι προφανές ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για της μάρκες, και μάλιστα σε ένα κοινό που δε θα φαντάζονταν πριν από μερικά χρόνια.

Το ότι οι ίδιοι οι παίκτες έχουν πλέον αποκτήσει προσωπικότητα, μπορούν να μιλήσουν μέσα από τα social media και πολλοί από αυτούς παίρνουν θέση σε κοινωνικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός και η εκπαίδευση, αποτελεί άλλο ένα δελεαστικό στοιχείο για τα fashion brands, που επίσης – όπως οι περισσότερες μάρκες αυτήν την εποχή – θέλουν να χτίσουν την εικόνα μιας ευαισθητοποιημένης επιχείρησης, που βρίσκεται σε επαφή με όσα προβληματίζουν το κοινό – το φίλαθλο κοινό εν προκειμένω. Είναι λοιπόν πιο εύκολο να προχωρήσουν σε συνεργασίες και να ντύσουν ονόματα του ποδοσφαίρου με τις απόψεις των οποίων μπορούν να βρουν σημείο επαφής.

Τέλος, είναι και η είσοδος του street style στις πασαρέλες – κάτι το οποίο αποδείχτηκε σημαντική πηγή εσόδων για τους οίκους πολυτελείας -, που έκανε τα μεγάλα ονόματα της μόδας να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στο ποδόσφαιρο. Όπως η Supreme και κουλτούρα των skaters ταίριαξαν με τον Louis Vuitton, έτσι μπορεί και το ποδόσφαιρο να βρει τα πατήματά του στον Dior και τη Fendi. Στην πορεία, τα μεγάλα αυτά brands θα έχουν εισχωρήσει στο lifestyle και την κουλτούρα κοινωνικών ομάδων που δεν τους απασχολούσαν καν ο Dior και η Fendi.

Με πληροφορίες από Business of Fashion
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.