22 Ιαν 2025
READING

Ελληνοτουρκικός πόλεμος για το γιαούρτι

4 MIN READ

Ελληνοτουρκικός πόλεμος για το γιαούρτι

Ελληνοτουρκικός πόλεμος για το γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι δεν είναι απλώς νόστιμο, είναι ίσως η μεγαλύτερη μπίζνα της τελευταίας δεκαπενταετίας. Από τα 90 δισ. δολάρια γιαούρτι που πουλήθηκαν πέρυσι, τα 7 δισ. δολάρια αφορούσαν ελληνικό και ελληνικού τύπου γιαούρτι. Όμως το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι που παράγουν και εξάγουν οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αξίζει μόλις 400 εκατ. δολάρια.

Μια σταγόνα δηλαδή, στον ωκεανό της παγκόσμιας αγοράς που ελέγχεται από έναν Τούρκο κουρδικής καταγωγής της Chobani, πολλές περισσότερες πολυεθνικές όπως η General Mills και η Danone και αρκετές, όχι όμως πολλές, ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες όπως η ΚΡΙ ΚΡΙ, η ΦΑΓΕ, ο Όλυμπος, η ΔΕΛΤΑ, η ΜΕΒΓΑΛ, η Φάρμα Κουκάκη κ.ά.

Την επιτυχία του το ελληνικό γιαούρτι την οφείλει στη ΦΑΓΕ. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν τα αδέλφια Κυριάκος και Γιάννης Φιλίππου με μια βαλίτσα χτύπησαν την πόρτα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στη Βρετανία. Με την επιμονή τους, οι αδελφοί Φιλίππου της ΦΑΓΕ κατάφεραν να βάλουν το Total στα βρετανικά σούπερ μάρκετ και να αποτελέσουν τους πρώτους των πρώτων που άνοιξαν την πόρτα στις ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιού. Βέβαια, το success story της ΦΑΓΕ έχει και κάποιες γκρίζες πτυχές, όπως είναι η μεταφορά της έδρα της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, στην πιο δύσκολη περίοδο της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα: Η ευρωπαϊκή περιπέτεια και το στοίχημα διεθνοποίησης της ΦΑΓΕ

Ακόμη και έτσι, όμως, το πιο μεγάλο επίτευγμα των αδελφών Φιλίππου είναι ότι κατάφεραν, στην κυριολεξία από το μηδέν, να δημιουργήσουν μια παγκόσμια κατηγορία προϊόντων. Ο λόγος, για το Greek Style Yogurt που αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο για καταναλωτές απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, και έχει κάνει κολοσσούς όπως η Danone, η Yoplait αλλά και η Hain Celestial Group να κινούνται στους ρυθμούς του. Και όχι μόνο.

Την επιτυχία της ΦΑΓΕ ζήλεψε και ένας Τούρκος επιχειρηματίας κουρδικής καταγωγής, ο Hamdi Ulukaya ο οποίος με την εταιρεία του την Chobani έχει καταφέρει να κερδίσει την παγκόσμια αγορά. Βέβαια, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όχι μόνο προσπάθησε να αντιγράψει το προϊόν της ΦΑΓΕ αλλά, όπως έχει καταγγείλει η πρώην σύζυγός του, Ayse Giray, δωροδόκησε πρώην εργαζόμενο της ΦΑΓΕ για να του αποκαλύψει τη συνταγή. Σύμφωνα με την Giray, μάλιστα, ο Hamdi Ulukaya ταξίδεψε στην Ευρώπη για να συναντήσει τον πρώην υπάλληλο, τον οποίο πλήρωσε με 30.000 ευρώ για να του φανερώσει το μυστικό στον τρόπο παρασκευής του γιαουρτιού.

Γιος οικογένειας Κούρδων κτηνοτρόφων, ο Ulukaya έζησε μια ημι-νομαδική ζωή στην Ανατολία έως ότου οι γονείς του τον έστειλαν στη Νέα Υόρκη για να μάθει αγγλικά και σήμερα έχει καταφέρει να γίνει ο άρχοντας του …ελληνικού γιαουρτιού.

Όχι του αυθεντικού, που εκεί, εκτός από τη ΦΑΓΕ, οι γαλακτοβιομηχανίες ΚΡΙ ΚΡΙ, Δέλτα, ΜΕΒΓΑΛ, Φάρμα Κουκάκη κ.ά. συνεχίζουν να αυξάνουν τη διείσδυση τους στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη της εταιρείας Stochasis την περίοδο 2011-2020, στη διάρκεια δηλαδή της βαθιάς κρίσης, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών γιαουρτιού διαμορφώθηκε σε 15,9%. Το 2020 το ελληνικό γιαούρτι έφτανε σε 67 χώρες, από 54 το 2016, με την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελούν τους κύριους προορισμούς (μερίδιο 68% συνολικά επί των εξαγόμενων ποσοτήτων το 2020).

Η ΜΕΒΓΑΛ, μία από τις πλέον ιστορικές εταιρείες του κλάδου, ξεκίνησε μέσα στο 2021 να εξάγει γιαούρτι και φέτα στην Τσεχία, στην Ουγγαρία, στη Γεωργία αλλά και στη μακρινή Κίνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αξία των εξαγωγών γαλακτοκομικών της Ελλάδας στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 διαμορφώθηκε σε 659,44 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 κατά 15,2%, αλλά και κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Όταν το ελληνικό γιαούρτι γίνεται αντιγηραντική κρέμα

Εκτός από το πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό, η δημιουργία, με βάση το ελληνικό γιαούρτι, αντιγηραντικών κρεμών, οδοντόπαστας, βιταμινών, βρεφικής πάνας, σαπουνιού για το πρόσωπο αλλά και σαμπουάν, αποτελεί μια εναλλακτική χρήση του ελληνικού αυτού προϊόντος και μέσο κατάκτησης της Αμερικής για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ετών.

Διαβάστε ακόμα: Η Κρι-Κρι που εξελίχθηκε από ένα ζαχαροπλαστείο σε μία βιομηχανία με 135 εκατομμύρια τζίρο

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Affinnova, (σ.σ. συνεργάζεται με εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων όπως P&G, Unilever και Dannon), που διενεργήθηκε σε δείγμα 800 Αμερικανών καταναλωτών, στους οποίους ζητήθηκε να δώσουν εναλλακτικές προτάσεις χρήσης του ελληνικού γιαουρτιού. Αφορμή για αυτήν την έρευνα έχει σταθεί η εκτίμηση που υπάρχει ότι η ανάπτυξη της κατανάλωσης ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ, – σ.σ. η αξία της αγοράς κατά το Euromonitor International ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια και στα 1,6 δις. δολάρια κατά την Affinnova -, επιβραδύνεται.

Ήδη, πάντως, μια εναλλακτική χρήση για το ελληνικό γιαούρτι, που αποτελεί και καινοτομία στην αμερικανική αγορά, είναι το το frozen yogurt και το παγωτό με γιαούρτι, ένα προϊόν το οποίο προτιμάται κυρίως από τους άνδρες, όπως διαπιστώνει η έρευνα της Affinnova.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.