Η έκρηξη της ψηφιοποίησης που γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρχίζει σταδιακά να επιβραδύνεται, κάτι που αποτυπώθηκε τελευταία και στη συνεχόμενη πτώση του δείκτη Nasdaq. Οι περισσότερες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες τηρούν συγκρατημένη στάση σναφορικά με τα επόμενα βήματά τους, ανακοινώνουν πάγωμα προσλήψεων και περικοπές προϋπολογισμών – είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 10% των εργαζομένων στην Tesla, γιατί έχει «σούπερ κακό προαίσθημα για την οικονομία».
Ωστόσο, οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν παύουν και να προσπαθούν να καινοτομούν, ώστε να ξεχωρίσουν και να αυξήσουν το μερίδιο και την επιρροή τους σε μια αγορά που μεταβάλλεται, αλλά και διατηρεί ισχυρές τις νέες ψηφιακές συνήθειες που απέκτησε το κοινό τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα, το Google, στο τελευταίο της event Marketing Live, αναφέρθηκε στην ύπαρξη μιας νέας κατηγορίας καταναλωτών με την ονομασία «omnibuyers», οι οποίοι αναζητούν πολύ πιο στοχευμένα ένα προϊόν πριν το αγοράσουν, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στην αναζήτησή τους είτε online είτε στα φυσικά καταστήματα.
Και καθώς η λειτουργία αναζήτησης παραμένει η κύρια πηγή εσόδων του Google, η εταιρεία έχει αποφασίσει να εμπλουτίσει τις μεθόδους με τις οποίες οι χρήστες ψάχνουν στο διαδίκτυο. Ήδη έχει λανσάρει μία μέθοδο αναζήτησης η οποία αξιοποιεί ταυτόχρονα μια φωτογραφία τραβηγμένη από την κάμερα του κινητού και μια φωνητική εντολή. Όπως εξήγησαν στο event οι υπεύθυνοι της εταιρείας, η κατανάλωση της πληροφορίας από τον χρήστη δεν είναι πλέον γραμμική, υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και η εμπλοκή και διαφορετικών καναλιών και περισσότερων οπτικών στοιχείων στην πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη για να καλυφθούν αυτές οι νέες ανάγκες και να αποκτήσουν αποτελεσματικότητα οι διαφημίσεις των brands. Όπως διατυπώθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά, μια λίστα με δέκα μπλε links στα αποτελέσματα των αναζητήσεων δεν είναι πια αρκετή.
Σύμφωνα με τον Jerry Dischler, αντιπρόεδρο του Google και διευθυντή στον τομέα των διαφημίσεων, ο στόχος της εταιρείας είναι η αναζήτηση να γίνει πιο οπτικοποιημένη και εύκολη, αφήνοντας πίσω την παραδοσιακή μορφή του παρελθόντος. Την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι διαφημίσεις, οι οποίες θα γίνουν πιο ελκυστικές προς τον καταναλωτή και ως εκ τούτου πιο αποτελεσματικές.
Μείζονος σημασίας είναι φυσικά το e-commerce, για το οποίο το Google ήδη ετοιμάζει μεταρρυθμίσεις. Αργότερα μέσα στο 2002 θα επιτρέψει την ανάρτηση οπτικοποιημένων διαφημίσεων, ώστε οι εταιρείες που διαθέτουν 3D απεικονίσεις των προϊόντων τους να αξιοποιήσουν την επαυξημένη πραγματικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στους εν δυνάμει πελάτες να δουν μέσω ψηφιακών απεικονίσεων το πώς θα είναι τα προϊόντα στον χώρο τους. Άλλωστε, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ipsos, 90% των Αμερικανών καταναλωτών βρίσκουν ελκυστική την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την επαυξημένη πραγματικότητα στις αγορές τους, άποψη που ασπάζεται και το ίδιο το Google, το οποίο θεωρεί πως η επαυξημένη πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον των διαφημίσεων και των πωλήσεων.
Διαβάστε ακόμα: Πτώση κερδών στο Google εξαιτίας του YouTube
Ωστόσο, σε αντίθεση με την περίοδο των περιορισμών της πανδημίας, οι online πάροχοι βίντεο σημείωσαν τους τελευταίους μήνες ανάπτυξη μικρότερη από την αναμενόμενη, και συγκεκριμένα το YouΤube αύξησε τα έσοδά του μόνο κατά 14%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα κυμανθούν πάνω από 25%. Παρόλ’ αυτά, το Google φαίνεται να πιστεύει πολύ στα YouΤube Shorts, τα βίντεο μικρής διάρκειας που προσφέρει ως δυνατότητα – στον ρυθμό που έδωσε η επιτυχία του TikTok – καθώς εντός του έτους προετοιμάζει την ενσωμάτωση διαφημίσεων σε αυτά.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις σχεδιάζονται και για τα συμβατικά βίντεο του YouΤube, αν και λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και στις «έξυπνες» τηλεοράσεις, στις οποίες έρχεται το Google Audiences, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο Hulu, το Peacock και άλλες πλατφόρμες.
Από την άλλη, το Google καλείται να αντεπεξέλθει στις νέες, παγκόσμιες απαιτήσεις της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2023, το 65% του κόσμου θα προστατεύεται από αντίστοιχους κανονισμούς. Το Google ήδη ετοιμάζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μετά την κατάργηση των cookies και εξετάζει εναλλακτικές όπως οι διαφημίσεις με στοχοποίηση του καταναλωτή μέσω ομαδοποιημένων θεματικών κατηγοριών. Η εταιρεία, στο πνεύμα της εποχής, εξάλλου, δηλώνει υπέρμαχος της ασφάλειας των δεδομένων και θεωρεί πως παρά τα εμπόδια, η λύση θα βρεθεί προς όφελος όλων.
Με πληροφορίες από το Marketing Dive
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.