Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν νέες έρευνες όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και τους λόγους πίσω από αυτές. Παρά τα στοιχεία ερευνών του 2021, τα οποία δείχνουν πως το 1/5 των καταναλωτών προσπαθεί να τρώει πιο υγιεινά με βάση τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, και τα 3/4 θέλουν να εντάξουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους, νέες μελέτες δείχνουν πως οι περισσότεροι είτε ψεύδονται, είτε προβαίνουν σε πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές με το φόβο του πώς φαίνονται στα μάτια των υπολοίπων.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Essex, οι Βρετανοί είναι πρωταθλητές στα ψέματα όσον αφορά την ποσότητα του φαγητού, καθώς στην πραγματικότητα καταναλώνουν σχεδόν τα τριπλά απ’ ό,τι παραδέχονται. Παρόμοια αποτελέσματα παρουσιάζει και η μελέτη του American Journal of Human Biology σε 221 Αμερικανούς με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη και με διαφορετικούς σωματότυπους. Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να κρατούν ένα διατροφικό ημερολόγιο, ενώ οι ίδιοι παρατηρούσαν και κατέγραφαν τα ποσοστά των θερμίδων που κατανάλωναν στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα είναι πως ανεξαρτήτως κιλών, όλοι είπαν ψέματα, με τους παχύσαρκους συμμετέχοντες να καίνε περισσότερες θερμίδες, καθώς το σώμα τους παράγει μεγαλύτερο έργο για να κινηθεί λόγω του βάρους.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι αλλαγές στις μετα-πανδημικές συνήθειες που αφορούν την διατροφή
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη μελέτη του λονδρέζικου Bayes Business School σε 1000 ανθρώπους, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα υγιεινό προϊόν παρουσία κάποιου από διαφορετικό Πανεπιστήμιο, η ακόμα και διαφορετική φυλή, ενώ μόνοι τους ή με οικεία πρόσωπα γύρω τους επέλεξαν κάποιο λιγότερο υγιεινό τρόφιμό σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη περίπτωση.
Το ίδιο συνέβη όταν οι ερευνώμενοι ενημερώθηκαν πως ο περίγυρός τους είτε κατέκρινε είτε επιδοκίμαζε την εκάστοτε επιλογή τους. Στην πρώτη περίπτωση επέλεξαν σε μεγαλύτερο ποσοστό το υγιεινό προϊόν. Η έρευνα του Bayes Business School καταλήγει πως αυτό οφείλεται στην τάση του ανθρώπου να γίνεται αποδεκτός μέσα στο εκάστοτε κοινωνικό σύνολο, ενώ ενδόμυχα φοβάται το κοινωνικό στίγμα, ακόμα και όταν αυτό αφορά τις διατροφικές επιλογές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να τρέφονται πιο σωστά, προσεγγίζοντας τις επιλογές τους μέσω ενός κοινωνικού πρίσματος.
Διαβάστε ακόμα: Η Nestle αναμένει διπλασιασμό πωλήσεων στα προιόντα υγιεινής διατροφής
Σε ανάλογο πόρισμα κατέληξε και η έρευνα της Arla σε άτομα γεννημένα από το 1990 μέχρι το 2010. Σε αυτήν οι ερωτηθέντες απάντησαν πως παρά το γεγονός πως το 70% προτιμά ακόμη το ζωικό γάλα, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν πως ντρέπονται να το αγοράσουν παρουσία του κοινωνικού τους περιγύρου, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα.
Επίσης ένα 29% δήλωσε πως σε δημόσιους χώρους καταναλώνουν φυτικής προέλευσης προϊόντα, ενώ στο σπίτι τους ζωικής. 41% δήλωσε πως η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με φυτική είναι η σωστή επιλογή και 27% απάντησε πως η αποβολή οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος από τη διατροφή μας είναι η μόνη βιώσιμη λύση, ωστόσο ένα διόλου αμελητέο 65% δήλωσε πως νιώθει πίεση να αντικαταστήσει τα ζωικά προϊόντα αλλά δε θέλει.
Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε πως το 55% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί τα social media για ενημέρωση όσον αφορά τη διατροφή του, το συμπέρασμα της Arla από την έρευνα βγάζει απόλυτο νόημα, δηλαδή πως οι γνώμες και οι συνήθειες όσον αφορά την τροφή επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πιο δημοφιλή άποψη.
Με πληροφορίες από Confectionery News
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.