H Lamborghini θα φτιάξει υβριδικά μοντέλα με συνθετικά καύσιμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει για τη βιομηχανία μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100% έως το 2035. Ο στόχος, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, θα επιβάλει τη διακοπή πώλησης νέων οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Αυτό στρέφει την προσοχή προς την ηλεκτροκίνηση.

Διαβάστε επίσης: Το 2022 θα είναι η χρονιά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων

Ωστόσο, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι η μόνη αποτελεσματική οδός για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από την αυτοκινητοβιομηχανία. Άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση του άνθρακα, επιτυγχάνοντας τους ίδιους στόχους όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων και διατηρώντας παράλληλα την τεχνογνωσία και τις θέσεις εργασίας. Τέτοιες επιλογές είναι τα βιοκαύσιμα, τα συνθετικά καύσιμα, καθώς και το υδρογόνο.

Έχοντας αυτό κατά νου, η ιταλική εταιρεία αυτοκινήτων που ανήκει στον όμιλο Volkswagen μέσω της Audi, η Lamborghini, σκοπεύει να προσφέρει δύο υβριδικά supersport αυτοκίνητα μετά το 2030 που θα κινούνται με συνθετικά καύσιμα. Τα συνθετικά καύσιμα θα επιτρέψουν στην αυτοκινητοβιομηχανία να έχει πολύ χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Τα συνθετικά ή ηλεκτρονικά καύσιμα, γνωστά ως eFuels, αναπτύσσονται μαζί με τα βιοκαύσιμα και επιτρέπουν τη συνέχιση της χρήσης τροποποιημένων εκδόσεων των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Συνεπώς, δεν επιβάλλουν τη μαζική μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία (BEV), ενώ θεωρείται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο καυσίμων μηδενικών εκπομπών και στη ναυτιλία ή τις αερομεταφορές.

Διαβάστε επίσης: Η Audi στο Ράλι Ντακάρ αναβιώνει την υβριδική τεχνολογία

Ο λόγος που ερευνώνται τρόποι που θα καταστήσουν την μετάβαση σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα μη απαραίτητη είναι πως έχει διατυπωθεί ότι η αποκλειστική εστίαση στην τεχνολογία BEV ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο περίπου 73.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία τα επόμενα χρόνια, οι οποίες δε θα αντισταθμιστούν από τις περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν από την ηλεκτροκίνηση.

Επί του παρόντος, η Lamborghini σχεδιάζει να μετατρέψει όλη την γκάμα της σε υβριδικά μέσα στο επόμενο έτος και στο 2024, ενώ το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο αναμένεται στο τέλος της δεκαετίας. Η Lamborghini, στο ίδιο κλίμα με τις αντίπαλες Ferrari, Aston Martin Lagonda και McLaren, επιδιώκει να περάσει στην ηλεκτροκίνηση και να αφήσει πίσω τις κλασικές μπαταρίες, χωρίς όμως να χάσουν τα μοντέλα της τις υψηλές επιδόσεις που δικαιολογούν και τις premium τιμές της. Εξάλλου, και η Porsche μπαίνει δυναμικά στον χώρο των συνθετικών καυσίμων, επενδύοντας 75 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρεία εταιρεία εναλλακτικών – βιώσιμων καυσίμων με έδρα το Σαντιάγο της Χιλής, ενώ εξετάζει αν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει συνθετικά καύσιμα στα οχήματά της για τη Formula 1, εφόσον λάβει μέρος.

Ένα ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι είναι άγνωστο εάν θα υπάρχει αρκετά μεγάλη ποσότητα του συνθετικού καυσίμου για να καλύψει τις ανάγκες όλων των κατασκευαστών αυτοκινήτων, κάνοντας αβέβαιο το κατά πόσο μπορεί αυτή η ιδέα να κλιμακωθεί.

Με πληροφορίες από το Reuters