26 Απρ 2024
READING

Τάση: Οι εταιρείες στρέφονται στις μαθητείες για ταλαντούχους υπαλλήλους

5 MIN READ

Τάση: Οι εταιρείες στρέφονται στις μαθητείες για ταλαντούχους υπαλλήλους

Τάση: Οι εταιρείες στρέφονται στις μαθητείες για ταλαντούχους υπαλλήλους

Εδώ και αρκετά χρόνια στο πλαίσιο της μαθητείας συνηθίζονταν να προσλαμβάνονται άτομα σε χειρονακτικές θέσεις εργασίας όπως είναι για παράδειγμα οι ηλεκτρολόγοι και οι ξυλουργοί. Τον τελευταίο καιρό οι εργοδότες και ευρύτερων κλάδων έχουν στραφεί προς την αμειβόμενη εκπαίδευση, μία τάση που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το εργατικό δυναμικό σημαντικά. Αν η συγκεκριμένη τάση υιοθετηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό και από επιχειρήσεις, οι οποίες θα δίνουν την ευκαιρία σε μαθητευόμενους να εργαστούν και σε κάποια θέση γραφείου, τότε πιθανότατα από εδώ και στο εξής οι μαθητείες να αποτελούν ως επί το πλείστον το μέλλον της entry-level εργασίας.

Η μαθητεία για αρκετά χρόνια συνδεόταν με τους βιομηχανικούς εργασιακούς κλάδους, όπως είναι η μεταποίηση και οι κατασκευές. Στην σημερινή εποχή, λόγω και της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε βασικές θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας, η απορρόφηση μαθητευόμενων ατόμων σε αντίστοιχες θέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δίαυλο ώστε να ανακαλυφθούν νέα ταλέντα, δίνοντας μάλιστα το έναυσμα στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα μαθητείας.

Γενικά, η μαθητεία, εκτός του ότι έχει διαφορετική δομή από την πρακτική άσκηση, απευθύνεται και σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό. Κατ’ αρχάς δεν είναι απαραίτητο οι ενδιαφερόμενοι να είναι κάτοχοι κάποιου πτυχίου. Ένας μαθητευόμενος λαμβάνει κανονικά αμοιβή κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, η οποία συνήθως διαρκεί ένα προκαθορισμένο διάστημα, για παράδειγμα ενός έτους. Συνήθως καθοδηγείται από κάποιον μέντορα, ο οποίος γνωρίζει καλά τη δουλειά δίνοντάς του όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται ώστε να μπορεί μελλοντικά να αντεεξέλθει σε όλες τις απαιτήσεις. Μετά το τέλος της μαθητείας, απορροφάται σε entry-level θέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Το ένα τρίτο των Gen Z-ers υπαλλήλων αναζητούν άλλη δουλειά

Η ανάγκη για εργαζόμενους με εφόδια και προσόντα είναι κάτι που έχει οδηγήσει αρκετές τις επιχειρήσεις προς τα προγράμματα μαθητείας, και μάλιστα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εταιρείες που αναλαμβάνουν να βρουν τους κατάλληλους εκπαιδευόμενους σε εταιρείες που αναζητούν ταλέντα μέσω προγραμμάτων μαθητείας. Η αμερικανική Apprenti για παράδειγμα, ξεκίνησε να εκπαιδεύει μαθητευόμενους το 2015, οι οποίοι μετά από ένα χρόνο απορροφήθηκαν από την αγορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σήμερα, συνεργάζεται με 114 εταιρείες, στις οποίες είτε διαχειρίζεται πλήρως τα προγράμματα μαθητείας είτε βοηθά τις εταιρείες που ήδη τρέχουν κάποιο πρόγραμμα μαθητείας. Η ανάπτυξη της Apprenti είναι εξαιρετικά γρήγορη καθώς βρίσκεται στα πρώτα στάδια της συγκέντρωσης ενός γύρου χρηματοδότησης αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος σύμφωνα με την εταιρεία θα αξιοποιηθεί ώστε να εντάσσει 5.000 μαθητευόμενους ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια.

Άλλη περίπτωση είναι εκείνη της Multiverse, μιας startup με έδρα το Λονδίνο, που ιδρύθηκε το 2016 από τον Euan Blair, τον γιο του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Tony Blair, λάνσαρε τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021 και σήμερα συνεργάζεται με 15 εταιρείες των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων των ClassPass και Verizon, και πάνω από 300 άλλες εταιρείες παγκοσμίως. Το μοντέλο μαθητείας της Multiverse έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να υποστηρίζει και να επιβλέπει τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ότι η εκπαίδευσή τους παραμένει σε καλό δρόμο. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 194 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Η γενιά Z είναι απαισιόδοξη για το επαγγελματικό της μέλλον

Ωστόσο η αγορά του σήμερα απαιτεί εργαζόμενους και με τεχνολογικές δεξιότητες. Έτσι οι εταιρείες που παρέχουν προγράμματα μαθητείας όπως η Multiverse προσεγγίζουν διαφορετικά τους υποψήφιους μαθητευόμενούς της, καθώς συνεργάζονται με ναυλωμένα σχολεία, κολέγια και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, προσκαλώντας τους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Στη συνέχεια η εταιρεία αξιολογεί τις υπάρχουσες δεξιότητες του εκάστοτε υποψηφίου, καθορίζοντας και επιλέγοντας τη θέση στην οποία αρμόζει καλύτερα.

Διαβάστε επίσης: Είναι το κλειδί για την ανάπτυξη το σύστημα ή το ταλέντο;

Αντίστοιχα οι υποψήφιοι της Apprenti, υποβάλλονται σε μία διαδικτυακή αξιολόγηση δεξιοτήτων, μέσω της οποίας αποκαλύπτονται οι δεξιότητες του εκάστοτε μαθητευόμενου βάσει ορισμένων βασικών ερωτήσεων μαθηματικών, λογικής και κριτικής σκέψης. Η Apprenti αντί να στηρίζεται στα παραδοσιακά βιογραφικά που στέλνουν οι πελάτες της, αξιολογεί, όπως λέει, με βάση τις πραγματικές δεξιότητες των υποψήφιων και όχι στους προηγούμενους τίτλους εργασίας τους.

Παρόλο που όλα αυτά αφορούν αρκετά εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ένα αρκετά υψηλό κόστος για τις εταιρείες, πρόκειται για κάτι που χρειάζεται η αγορά εργασίας μακροπρόθεσμα και οι εταιρείες το γνωρίζουν πολύ καλά. Εκτός αυτού, είναι πολύ πιθανό οι υποψήφιοι, μετά το τέλος της μαθητείας τους, να παραμείνουν στην εκάστοτε εταιρεία σε κάποια βασική θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 85% των μαθητευομένων της Multiverse εντάσσονται επίσημα στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας τους.

Συνοψίζοντας, το μοντέλο μαθητείας μπορεί να αποδειχτεί επιτυχημένο τόσο σε μεσαίες όσο και σε μικρές επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση αναζητά τρόπους να αυξήσει τον αριθμό των πωλήσεών της προσλαμβάνοντας εργαζόμενους που θα τη βοηθήσουν να επιτύχει τον σκοπό της. Η αξιολόγηση των υποψηφίων μπορεί να γίνει ακόμη πιο στοχευμένη μέσω των προγραμμάτων μαθητείας, καθώς αυτά δεν εστιάζουν σε προγενέστερες επαγγελματικές καταρτίσεις, αλλά σε προσόντα και δεξιότητες, τα οποία για κάθε θέση εργασίας είναι διαφορετικά. Εφόσον,  η μαθητεία προσφέρει έναν τρόπο ο εκάστοτε υποψήφιος να απορροφηθεί από την αγορά με βάση τις δεξιότητές του, είναι λογικό οι εταιρείες να θέλουν να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα.

Mε πληροφορίες από το Inc.com
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.