26 Απρ 2024
READING

Τάση: Τα νέα προγράμματα επιβράβευσης εργαζομένων

3 MIN READ

Τάση: Τα νέα προγράμματα επιβράβευσης εργαζομένων

Τάση: Τα νέα προγράμματα επιβράβευσης εργαζομένων

Μετά την πανδημία, η οποία άλλαξε τις προτεραιότητες των εργαζομένων, και με το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης να είναι σε εξέλιξη διεθνώς, οι μεγάλες εταιρείες παλεύουν να διατηρήσουν τους ταλαντούχους εργαζομένους τους. Για να το πετύχουν αυτό, έχουν αρχίσει να προσφέρουν όλο και πιο εξεζητημένους τρόπους επιβράβευσης της καλής δουλειάς, εξελίσσοντας σε πρωτότυπη τάση μια μέχρι πρότινος αναμενόμενη στο στυλ της επιχειρηματική πρακτική.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη παγκόσμια έρευνα δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα των εργαζομένων

Γενικότερα, οι επιβραβεύσεις είναι κάτι πολύ σημαντικό για τους εργαζομένους. Με το τοπίο της εργασίας να αλλάζει δραματικά, καθώς εισάγεται το υβριδικό μοντέλο εργασίας οι ευέλικτες ρυθμίσεις, το προσωπικό παλεύει με το χαμηλό ηθικό. Η αναγνώριση είναι αυτό που χρειάζεται για να παραμείνει δεσμευμένο, παρακινημένο και παραγωγικό και να αισθανθεί ότι οι προσπάθειά του πιάνει τόπο.

Η επιβράβευση με οικονομικές ανταμοιβές, επιπλέον μέρες άδεια ή κάποιο αγαθό έχει πλέον εμπλουτιστεί με βιωματικές ανταμοιβές στους εργαζόμενους, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από βόλτες με ελικόπτερο, έως bungee jumping και ταξίδια στην Disneyland. Αυτές οι ανταμοιβές ξεφεύγουν από τις συμβατικές επιβραβεύσεις και προσφέρουν στιγμές και αναμνήσεις ζωής.

Υπάρχουν μάλιστα και εταιρείες που προσφέρουν αποκλειστικά τέτοιες υπηρεσίες κατάρτισης προγραμμάτων ανταμοιβών εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Blueboard, στις ΗΠΑ, μια πλατφόρμα ανταμοιβών και αναγνώρισης που παρέχει εμπειρίες, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να επιλέξουν κάποια επιθυμητή εμπειρία. Η Blueboard έχει ως στόχο να ανανεώσει τον κλάδο των ανταμοιβών και προσφέρει χιλιάδες εμπειρίες στην πλατφόρμα της, από τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να διαλέξουν επιλογές προνομίων που κυμαίνονται από εμπειρίες φαγητού και ποτού, όπως γεύματα με διασημότητες, μαθήματα μαγειρικής, μέχρι πιο ακραίες εμπειρίες, όπως οδήγηση αγωνιστικών αυτοκινήτων, πτώση με αλεξίπτωτο και άλλα.

Πέρα από εμπειρίες, υπάρχουν ορισμένοι πάροχοι που επενδύουν στην προσφορά δώρων και ανταμοιβών μέσα από μια σειρά brands συνεργατών-πελατών, που στοχεύουν σε ουσιαστικές ενέργειες με περιεχόμενο και δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αυτές οι εταιρείες υπογραμμίζουν τη σημασία μιας εξαιρετικής εμπειρίας δώρου που ταυτόχρονα προσφέρει με ουσιαστικό τρόπο στην κοινωνία.

Η σημασία των βιωματικών επιβραβεύσεων

Αρχικά, προσφέροντας εμπειρίες ως ανταμοιβή στους εργαζόμενους, τους κάνουν να θυμούνται πολύ περισσότερο την επιβράβευση, απ’ ό,τι όταν η ανταμοιβή είναι απλώς χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά προγράμματα ανταμοιβών και αναγνώρισης εργαζομένων που βασίζονται αποκλειστικά σε μετρητά συχνά δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα που προσφέρουν εμπειρίες. Πράγματι, το 77% των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν μόνο ανταμοιβές συναλλαγών αποτυγχάνουν μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Capgemini.

Ακόμα, οι παροχή εμπειριών είναι κάτι πολύ πιο εξατομικευμένο και μπορεί να εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από τον εργαζόμενο. Ειδικά όταν προσφέρεται η επιλογή στους υπαλλήλους για την ανταμοιβή, είναι βέβαιο ότι θα έχει μεγαλύτερη απήχηση. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται συχνά πολύ πιο σκληρά για να πάρουν αυτήν την ανταμοιβή, άρα, ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η παραγωγικότητά τους.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι όσα μας κάνουν ευτυχισμένους στη δουλειά

Έχει πραγματική απήχηση η επιβράβευση με εμπειρίες;

Έρευνα της Blueboard για τα επίπεδα του ηθικού των εργαζομένων πριν και μετά τη συνεργασία με την εταιρεία, κατέδειξε ότι το 97% των εργαζομένων πιστεύουν ότι η παροχή εμπειριών είναι ένας καλός τρόπος για την πρόσληψη και τη διατήρηση κορυφαίων ταλέντων. Ακόμα, το 92% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τα κίνητρά τους να αποδώσουν αυξήθηκαν αφού έλαβαν μια εμπειρία. Μάλιστα, οι εμπειρίες φαίνεται να έχουν απήχηση σε όλους τους κλάδους εταιρειών.

Οι εταιρείες που απασχολούν μεγάλο αριθμό Μillennials θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή εμπειριών, καθώς αποτελούν ιδανικές επιβραβεύσεις για αυτήν τη δημογραφική ομάδα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι Μillennials προτιμούν τις εμπειρίες από τα καταναλωτικά αγαθά.

Με πληροφορίες από Worklife.news
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.