27 Απρ 2024
READING

Τι θέλει να αλλάξει στη Unilever ο διασημότερος ακτιβιστής επενδυτής

3 MIN READ

Τι θέλει να αλλάξει στη Unilever ο διασημότερος ακτιβιστής επενδυτής

Τι θέλει να αλλάξει στη Unilever ο διασημότερος ακτιβιστής επενδυτής

Ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής-celebrity, o Nelson Peltz, μπαίνει τελικά στο συμβούλιο της Unilever, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που κυκλοφορούν εδώ και μήνες, για την προοπτική να προσπαθήσει να μεταμορφώσει τον κολοσσό των συσκευασμένων προϊόντων και να τον επαναφέρει σε ανοδική πορεία.

Ο Αμερικανός επενδυτής, ιδρυτής και CEO της Trian Fund Management, έχει πλέον το 1,5% των μετοχών της Unilever, ποσοστό που καθιστά την Trian τον τέταρτο μεγαλύτερο μέτοχο της Unilever. O Peltz, από τη θέση πλέον του μη εκτελεστικού διευθυντή, θα συμμετέχει επίσης και στην επιτροπή αποζημιώσεων της εταιρείας, έχοντας λόγο για τις αμοιβές των διευθυντών.

Στο άκουσμα της είδησης, η μετοχή της Unilever ανέβηκε 7%, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι ο Peltz θα βοηθήσει τη Unilever να ανακάμψει, όπως έχει κάνει με τις παρεμβάσεις του στο παρελθόν σε άλλους κολοσσούς – ανταγωνιστές της Unilever, και συγκεκριμένα στην Procter & Gamble, τη Heinz και τη Mondelēz.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Unilever, του κολοσσού μαρκών όπως οι Dove, Knorr, Hellmann’s, Ben & Jerry’s, να εξαγοράσει τον βραχίονα των υγειονομικών καταναλωτικών αγαθών της GlaxoSmithKline, τον Ιανουάριο που πέρασε, οι επενδυτές παρέμεναν απογοητευμένοι από τις επιδόσεις και τις στρατηγικές επιλογές της, που περιλάμβαναν την πρόθεση της εταιρείας να εγκαταλείψει εντελώς τον κλάδο των τροφίμων και ποτών και να επεκτείνει την παρουσία της στον τομέα της Υγείας, της Ομορφιάς και της Υγιεινής.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Unilever κατάργησε τον ρόλο του Chief Marketing Officer

Τώρα, λοιπόν, ελπίζουν ότι ο Peltz θα εφαρμόσει στρατηγικές που έγιναν γνωστές μέσα από τη δράση του στις προηγούμενες CPG εταιρείες από τις οποίες πέρασε, επίσης ως μέτοχος και μέλος των συμβουλίων τους, και χάρη στις οποίες πιστεύουν ότι μπορεί η Unilever να αλλάξει την εταιρική της κουλτούρα και την οικονομική της απόδοση.

Η Unilever, που απασχολεί σε όλο τον κόσμο περίπου 148.000 υπαλλήλους, έχει κάνει ήδη βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, με κινήσεις που θυμίζουν Peltz, εξού και εδώ και μήνες ανέμεναν οι αναλυτές την ενεργή ανάμειξή του. Για παράδειγμα, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να καταργήσει περίπου 1500 διευθυντικές θέσεις, ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της εταιρείας, δημιουργώντας πέντε ξεχωριστά προϊοντικά τμήματα, μια κίνηση που παραπέμπει σε όσα έκανε πριν από τρία χρόνια ο Peltz στην P&G.

Aυτήν ακριβώς τη στρατηγική, της P&G, φαίνεται ότι περιμένουν και οι επενδυτές· μια στρατηγική που χαρακτηρίζουν «επιστροφή στις ρίζες», δηλαδή έμφαση στην καινοτομία, επιτάχυνση των εξαγορών, γρήγορη κατάργηση brands και τμημάτων που δεν αποδίδουν, σπάσιμο της εταιρείας σε διακριτά ανεξάρτητα τμήματα ανάλογα με τις κατηγορίες των προϊόντων.

Ο Peltz μπήκε στο συμβούλιο της P&G το 2018, και έκτοτε η μετοχή της ανέβηκε συνολικά περίπoυ κατά 90%. Πλέον, βέβαια, ο ίδιος έχει αποχωρήσει. Από την άλλη, η μετοχή της Unilever βρίσκεται 30% χαμηλότερα από το υψηλό που άγγιξε η εταιρεία το 2019.

Εκτός από τις δραστικές στρατηγικές του, ο Nelson Peltz είναι ακόμα γνωστός για την ανάμειξή του στην πολιτική, ως υποστηρικτής του Donald Trump, στις εκλογές του 2020, για τον οποίο μάλιστα οργάνωσε δείπνο για τη συγκέντρωση κονδυλίων. Αργότερα, μετά τα γεγονότα του Καπιτωλίου τον Ιανουάριο του 2021, δήλωσε ότι λυπάται που τον ψήφισε. Πιο πρόσφατα, το όνομά του μπήκε και στα νέα των celebrities, καθώς η κόρη του, Nicola Peltz, παντρεύτηκε τον γιο του David και της Victoria Beckham, Brooklyn.

Έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η PepsiCo και η General Electric, μεταξύ άλλων, και είναι πρόεδρος της αλυσίδας fast food Wendy’s.

Mε πληροφορίες από Reuters και Guardian
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.