25 Απρ 2024
READING

Πώς το BBC θέλει να μετατραπεί σε ένα digital first μέσο

4 MIN READ

Πώς το BBC θέλει να μετατραπεί σε ένα digital first μέσο

Πώς το BBC θέλει να μετατραπεί σε ένα digital first μέσο

Το BBC ανακοίνωσε δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες, και την πρόθεσή του να καταστεί μια digital first πλατφόρμα. Είπε ότι σκοπεύει να σταματήσει να προβάλλει το CBBC και το BBC Four ως παραδοσιακά κανάλια τηλεοπτικής εκπομπής. Το περιεχόμενο αυτών των δικτύων θα συνεχίσει να παρέχεται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Με άλλα λόγια, αυτό το περιεχόμενο θα είναι διαθέσιμο μόνο στο BBC iPlayer, με το Radio 4 Extra να μεταφέρεται στο BBC Sounds, και όχι μέσω των παραδοσιακών καναλιών γραμμικής τηλεόρασης.

Η εταιρεία σκοπεύει να συγχωνεύσει τα δύο ειδησεογραφικά κανάλια σε ένα ενιαίο. Το BBC διαθέτει επί του παρόντος δύο διαφορετικά ειδησεογραφικά δίκτυα για το βρετανικό και το παγκόσμιο κοινό. Η υπηρεσία περιέγραψε αυτόν τον μετασχηματισμό ως “ένα σχέδιο για την οικοδόμηση ενός δημόσιου οργανισμού μέσων ενημέρωσης με ψηφιακή πρωτοπορία”.

Στροφή στην ψηφιακή τεχνολογία

Οι αλλαγές αποτελούν μέρος των μέτρων εξοικονόμησης κόστους, τα οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι μέρος ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός “σύγχρονου, ψηφιακού και εξορθολογισμένου οργανισμού”. Ουσιαστικά, οι αλλαγές θα σημάνουν περικοπές ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών ετησίως, ως αποτέλεσμα του επιβεβλημένου από την κυβέρνηση παγώματος των τελών χρήσης για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών που δίνουν προτεραιότητα στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Το BBC τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο της οικοδόμησης μια εταιρείας με προτεραιότητα στην ψηφιακή τεχνολογία που θα ακολουθεί τις αλλαγές που υπαγορεύει η αγορά. Το BBC, μέχρι πρότινος, είχε μεγάλη εστίαση στην τηλεοπτική εκπομπή και όχι τόσο στο διαδίκτυο. Καθώς, όμως, οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στο internet για την ενημέρωσή τους, όπως λέει ο οργανισμός, αισθάνεται το χρέος να εναρμονιστεί με τον παλμό της εποχής και να διοχετεύσει περισσότερους πόρους στην ψηφιακή τεχνολογία.

Το νέο συγχωνευμένο ειδησεογραφικό κανάλι θα σημαίνει μια ενιαία, 24ωρη εκπομπή, που θα ονομάζεται απλώς BBC News, θα εξυπηρετεί το βρετανικό και το διεθνές κοινό και θα προσφέρει μεγαλύτερες ποσότητες κοινού περιεχομένου. Ωστόσο, το BBC εξακολουθεί να παρακολουθείται ως επί το πλείστον μέσω τηλεοράσεων και ραδιοφώνων και δαπανά, τουλάχιστον προς το παρόν, τα περισσότερα χρήματά του σε υπηρεσίες που προσεγγίζουν τους ανθρώπους μέσω αυτών των παραδοσιακών μέσων.

Αναμένεται βέβαια ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις όχι μόνο από το προσωπικό, αλλά και από τους θεατές και του πολιτικούς. Μάλιστα, οι αλλαγές στη Διεθνή Υπηρεσία του BBC ενδεχομένως να προβληματίσουν και τη βρετανική κυβέρνηση, που θεωρούσε ανέκαθεν το κανάλι αυτό ως ένα εργαλείο βρετανικής “ήπιας δύναμης” στο εξωτερικό, αναφέρει ο Guardian. Από την άλλη, ήταν οι υπουργοί που διέκοψαν τη χρηματοδότηση στη Διεθνή Υπηρεσία του BBC. Εν τω μεταξύ, και η συγχώνευση των δύο ειδησεογραφικών καναλιών θα σημάνει κατά πάσα πιθανότητα και λιγότερο περιεχόμενο με αποκλειστικά βρετανικό ενδιαφέρον.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη παράπλευρη απώλεια από αυτήν την digital-first στροφή: Καθώς περίπου επτά εκατομμύρια Βρετανοί, ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι και άνθρωποι φτωχότερων κοινωνικών ομάδων, δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, η περικοπή των παραδοσιακών υπηρεσιών τηλεόρασης και ραδιοφώνου αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα στην ενημέρωσή τους και την επαφή τους με τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: 4 σημεία-κλειδί για ένα digital-first brand

Το αρνητικό είναι ότι, συνολικά, αυτές οι αλλαγές που σχεδιάζει το BBC θα μπορούσαν να σημάνουν έως και 1.000 απώλειες θέσεων εργασίας στο χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο τμήμα της εταιρείας τα επόμενα χρόνια. Το BBC έχει ήδη εφαρμόσει πολλαπλούς γύρους απολύσεων τα τελευταία δέκα χρόνια, οπότε αυτή η νεότερη ανακοίνωση θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για το προσωπικό. Ωστόσο, η εταιρεία λέει ότι πρόσθετες διαδικτυακές υπηρεσίες ειδήσεων θα δημιουργήσουν 100 νέες θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, δόθηκε στο BBC οδηγία από το υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία του ζητείται να προωθήσει την ισότητα των ευκαιριών για τους ανθρώπους που προέρχονται από την εργατική τάξη. Συγκεκριμένα, η διάταξη θέτει ως στόχο το 25% του προσωπικού να προέρχεται από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Το BBC δήλωσε ότι η κατεύθυνση αυτή είναι σε συμφωνία με τους στόχους που έχει ήδη θέσει. Η εταιρεία πρέπει επίσης να προσφέρει 1.000 θέσεις μαθητείας ετησίως έως το 2025 και να διασφαλίσει ότι το 30% αυτών θα προέρχονται από χαμηλές κοινωνικοοικονομικές ομάδες.

Με πληροφορίες από BBC και Guardian
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.