26 Απρ 2024
READING

Ο Κωτσόβολος συνεχίζει απρόσκοπτα επενδύσεις σε μία χρονιά που η αγορά χάνει πωλήσεις

4 MIN READ

Ο Κωτσόβολος συνεχίζει απρόσκοπτα επενδύσεις σε μία χρονιά που η αγορά χάνει πωλήσεις

Ο Κωτσόβολος συνεχίζει απρόσκοπτα επενδύσεις σε μία χρονιά που η αγορά χάνει πωλήσεις

Στην απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος προχωράει αυτήν την περίοδο που διανύουμε η Κωτσόβολος, καθώς η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα ετοιμάζει δύο νέα καταστήματα για να ενισχύσει το δίκτυό της στην ελληνική περιφέρεια.

Ταυτόχρονα όπως πραγματοποιεί επανατοποθετήσεις και σε κάποια από τα ήδη υπάρχοντα καταστήματά της. Σε αυτό το πλαίσιο έχει βάλει στο πλάνο να μετακινήσει σε νέα μεγαλύτερα και σύγχρονα καταστήματα τα σημεία πώλησης που διατηρεί τόσο στην Καλλιθέα όσο και στην Ξάνθη.

Να σημειωθεί ότι ήδη προς τα τέλη του 2021 η Κωτσόβολος γνωστοποιούσε τη λειτουργία δύο εμβληματικών και μεγάλων καταστημάτων στη λεωφόρο Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή, θέτοντας ουσιαστικά νέες βάσεις στον ανταγωνισμό της περιοχής, καθώς σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση βρίσκεται και το κατάστημα – ναυαρχίδα του Πλαισίου. Ταυτόχρονα όμως έκανε και ένα ακόμα βήμα, δημιουργώντας ένα flat κατάστημα στο River West Open, δημιουργώντας άνοιγμα στον νέο εμπορικό χώρο – επέκταση του River West που δημιούργησε η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο.

Διερευνώνται κινήσεις στον τομέα του franchise – Συνολικές επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ για φέτος

Από τον σχεδιασμό της αλυσίδας αυτήν τη στιγμή δε λείπει η ενίσχυση του δικτύου της και μέσω franchise, καθώς σε αυτόν τον τομέα διερευνώνται πιθανότητες συνεργασιών με δικαιοδόχους που θα μπορούσαν να πληρούν τα κριτήρια που θέτει η Κωτσόβολος. Ο ευρύτερος επενδυτικός της σχεδιασμός θα ανέλθει σε περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών αλλά και η ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων και οι δαπάνες επανατοποθέτησης σε νέα σημεία όπως προαναφέραμε.

Σε αναμονή για το πρόγραμμα ενεργειακής επιδότησης που θα φέρει ρευστότητα στην αγορά

Η Κωτσόβολος αλλά και το σύνολο της αγοράς στην τρέχουσα χρονική περίοδο βρίσκονται σε αναμονή του προγράμματος επιδότησης για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών αλλά και συσκευών όπως ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες, που αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντική ρευστότητα που λείπει αυτήν τη στιγμή από την αγορά, μετά τα δύο καλά χρόνια που προηγήθηκαν, όπου λόγω της πανδημίας και της καλής οργάνωσης των παραδόσεων και του e-commerce ευνοήθηκε ο κλάδος.

Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Γεράρδος, o άνθρωπος που «έχτισε» το Πλαίσιο από ένα κατάστημα 12 τετραγωνικών

Ωστόσο αυτήν τη στιγμή και στους πρώτους μήνες του 2022, η αγορά εκτιμάται ότι πέφτει σε πωλήσεις τεμαχίων κατά 5%, λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος στη μεσαία τάξη κατά κύριο λόγο. Ο τουρισμός επίσης όμως αναμένεται ότι θα ωθήσει τις πωλήσεις της Κωτσόβολος, στηρίζοντας σημαντικά την πορεία της κατά το τρέχον έτος.

Η πορεία της αγοράς φέτος

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οι πωλήσεις Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2021 ήταν στα επίπεδα των 3,05 εκατομμυρίων τεμαχίων με βάση στοιχεία αγοράς που έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ αντίστοιχα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2022 οι πωλήσεις τεμαχίων στην Ελλάδα ήταν μειωμένες στα 2,97 εκατομμύρια. Η εικόνα ωστόσο που παρουσιάζεται συγκρίνοντας το τρίμηνο του 2021 με το τρίμηνο του 2022 είναι ότι πέρυσι οι πωλήσεις ήταν στα 503,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος είναι αυξημένες στα 518,15 εκατ. ευρώ, γεγονός που προκύπτει από τις αυξήσεις που έχουν περάσει στις τιμές των προϊόντων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η αλλαγή που έφερε η Covid-19 και οι πολυκαναλικοί οργανισμοί

Πρόσφατα ο Γιάννης Βασιλάκος, διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, από το βήμα του συνεδρίου Future of Retail αναφέρθηκε στις αλλαγές που ήρθαν στο λιανεμπόριο εν μέσω πανδημίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Covid-19 αποτέλεσε την πλημμυρίδα και τον επιταχυντή μιας πληθώρας αλλαγών. Βασική αλλαγή κατά τον ίδιο αποτελεί η μετάβαση σε πολυκαναλικούς οργανισμούς, οι οποίοι εδράζονται στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, δημιουργώντας ζήτηση για νέες δεξιότητες και άρα νέα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βασιλάκο, οι διαφορές μεταξύ μεγάλης και μικρής λιανικής είναι μικρές, με τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν το πλεονέκτημα της εσωτερικής ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο ίδιος, σε μία προσπάθεια να αναδείξει τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας, σημείωσε πως η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι απαραίτητη και θα πρέπει οι νέοι εργαζόμενοι, που διαθέτουν εξαιρετικά υψηλές δεξιότητες, να αποκτήσουν την κουλτούρα της συνεργασίας. Τέλος επισήμανε την ανάγκη παρέμβασης, σε επίπεδο χρηματοδότησης, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Κωτσόβολος έχει εξελίξει σημαντικά τις υποδομές για τις παραδόσεις των προϊόντων της το τελευταίο διάστημα. Στο φυσικό κανάλι πώλησης, στόχος της αλυσίδας είναι να προσφέρουν τα καταστήματα μία εμπειρία στον προσερχόμενο καταναλωτή σε συνδυασμό με την ψηφιακή εμπειρία μέσω του e-commerce καναλιού.

Στο επίκεντρο των νέων καταστημάτων τίθενται ειδικά σχεδιασμένες γωνιές για ξεχωριστές στιγμές εμπειρίας, προϊόντα gaming, και συσκευές για «Έξυπνο Σπίτι», σε συνδυασμό με την ευρύτερη γκάμα λευκών συσκευών και μικροσυσκευών. Ειδικά εφοδιασμένοι χώροι εμπειρίας δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους καταναλωτές, μέσα από διαδραστικές τεχνολογίες, να δοκιμάσουν τη συσκευή που επιθυμούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.