Οι τεχνολογίες που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι λιανοπωλητές για να αναβαθμίσουν την εμπειρία που προσφέρουν στα φυσικά τους καταστήματα είναι εντυπωσιακές. Ακούμε για αυτές, μαθαίνουμε για αυτές, ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι καταναλωτές ίσως να μην τις έχουν βιώσει στην πράξη.
Ειδικά στον κλάδο της μόδας, όπου τα προϊόντα απαιτούν δοκιμή και όπου η συνολική εμπειρία αγορών έχει ένα διαφορετικό, πιο προσωπικό πρόσημο, οι μάρκες κατά καιρούς μπορεί να έχουν πειραματιστεί με διάφορες προωτοποριακές προσεγγίσεις στα καταστήματά τους, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και η αγορά της μόδας απέχει πολύ ακόμα από τη μαζική υιοθέτηση των νέων δυνατοτήτων στα φυσικά καταστήματα, παρόλο που το κοινό δείχνει ότι αγαπά σταθερά την εμπειρία των φυσικών αγορών.
Τελικά, αυτό που έχουμε είναι κάποιες καινοτόμες κινήσεις από πολυτελή brands και οι περιγραφές για το πρώτο φυσικό κατάστημα μόδας του Amazon, που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις αυτήν την εβδομάδα στο Λος Άντζελες, με δοκιμαστήρια –«έξυπνες ντουλάπες», διάφορες ψηφιακές Amazon- ικές ευκολίες και το απαραίτητο personalization. Αλλά ακόμα και για το Amazon, δε γνωρίζουμε προς το παρόν αν υπάρχει η πρόθεση αυτό το concept να εξελιχθεί με νέα καταστήματα ή αν θα αποδειχτεί μια δοκιμή που θα ναυαγήσει.
Διαβάστε ακόμα: Virtual μόδα στα φυσικά καταστήματα | το παράδειγμα του Selfridges
Φαίνεται ότι ακόμα και οι μεγάλοι retailers, λοιπόν, μάλλον δεν είναι ακόμα σίγουροι για το αν το κοινό τους θα αγκαλιάσει αυτές τις καινοτομίες, ώστε να θεωρήσουν ότι αξίζει να επενδύσουν σε ακριβές τεχνολογίες.
Τη διαφορά φιλοδοξεί να κάνει τώρα ο σουηδικός κολοσσός H&M, που ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη δοκιμαστική ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στα καταστήματα του brand COS, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ. Με την αρχή να έχει γίνει από το κατάστημα του Μπέβερλι Χιλς, η Η&Μ θέλει να βολιδοσκοπήσει στα 11 καταστήματα της COS στις ΗΠΑ τις αντιδράσεις των καταναλωτών αλλά και να δει πόσο λειτουργικές και ωφέλιμες είναι στην πράξη αυτές οι νέες τεχνολογίες, που αφορούν τόσο την εμπειρία των πελατών μέσα στο κατάστημα, όσο και τη διαχείριση των εμπορευμάτων από τους υπαλλήλους.
Μέσα σε αυτά τα καταστήματα, έξυπνοι καθρέφτες θα αναγνωρίζουν τα ρούχα που φέρνουν στα δοκιμαστήρια οι πελάτες, ώστε να τους κάνουν εξατομικευμένες στυλιστικές προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα τους τράβηξαν το ενδιαφέρον μέσα στο κατάστημα, για να τα συνδυάσουν με άλλα κομμάτια. Θα είναι ακόμα πιο απλό να ζητήσει κανείς άλλο χρώμα ή νούμερο. Ο πελάτης θα μπορεί ακόμα και να κάνει check out απευθείας μέσα από το δοκιμαστήριο και γενικά να έχει μια απρόσκοπτη εμπειρία πληρωμής, καθώς και μια αναβαθμισμένη επιλογή για delivery ή επιστροφή των προϊόντων.
Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι θα έχουν σε πραγματικό χρόνο εποπτεία του στοκ, μέσα από ένα tablet ή άλλη smart συσκευή, θα γνωρίζουν ποια νούμερα υπάρχουν ή έχουν εξαντληθεί από ποιο σημείο του καταστήματος, αλλά και το πώς αλληλεπιδρούν οι πελάτες με τα ρούχα, ποια κομμάτια μπορούν να βρουν σε άλλα καταστήματα ή στις αποθήκες, χωρίς επιπλέον αναζήτηση στα συστήματα και το λογισμικό των αποθηκών.
Οι νέες τεχνολογίες θα μπουν στα καταστήματα σταδιακά μέχρι το φθινόπωρο, ωστόσο είναι προφανές ότι πρόκειται για μια πιλοτική λειτουργία, αν κρίνει κανείς από το πόσο ισχυρή είναι η φυσική παρουσία των H&M διεθνώς· μόνο για την COS, υπάρχουν 271 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Πάντως, η εταιρεία δηλώνει ότι σκοπεύει να εισαγάγει αυτές τις high-tech δυνατότητες και σε έναν μικρό αριθμό φυσικών καταστημάτων H&M στις ΗΠΑ, μέσα στο 2022.
Όπως λέει εκπρόσωπος των COS, στόχος είναι οι καινοτομίες αυτές να δημιουργήσουν στον καταναλωτή την ανάγκη αλλά και τη θέληση να επισκεφτεί ένα φυσικό κατάστημα, και να δουν πώς μπορούν να τον εμπνεύσουν και να κάνουν τη ζωή του ευκολότερη.
Πάντως, καθώς οι τεχνολογίες όπως αυτή της RFID (Radio Frequency Identification), που θεωρείται η εξέλιξη του barcode, γίνονται όλο και πιο προσιτές οικονομικά για τις εταιρείες, ειδικοί λένε ότι σε λίγο δε θα υπάρχει λόγος οι λιανέμποροι να μην υιοθετούν αυτές τις νέες δυνατότητες. Προς το παρόν, πρόκειται για μια εν εξελίξει διαδικασία μάθησης, τόσο για τους retailers όσο και για το κοινό, το feedback του οποίου ασφαλώς θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών και αναφορικά με τις προσαρμογές που ίσως απαιτούνται.
Με πληροφορίες από Business of Fashion και Fashion United
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.