21 Δεκ 2024
READING

«Ζορίζεται» στην Ελλάδα η Nike στη μετά Folli Follie εποχή

5 MIN READ

«Ζορίζεται» στην Ελλάδα η Nike στη μετά Folli Follie εποχή

«Ζορίζεται» στην Ελλάδα η Nike στη μετά Folli Follie εποχή

Νέα δεδομένα έχει φέρει στην αγορά αθλητικών ειδών στην Ελλάδα η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε τη μετά Folli Follie εποχή, ιδιαίτερα για τη Nike, της οποίας ο όμιλος Folli Follie είχε την εύθυνη για τη χώρα μας. Η διαδοχή για τη δημοφιλή εταιρεία αθλητικών ειδών και παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα της, ήρθε από τον όμιλο Περκάσι.

Για όσους γνωρίζουν λίγο περισσότερο τα δεδομένα της αγοράς, θα συνδέσουν το όνομα του ομίλου Περκάσι με ρούχα και αξεσουάρ γνωστών μαρκών ανά τον κόσμο όπως είναι οι Benetton, Sisley, Zara, Massimo Dutti, Oysho, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Swatch, Calvin Clein, Guess, Gucci, Ferrari, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger. O ιταλικός όμιλος είναι αυτός που ανέλαβε και στην Ελλάδα τον έλεγχο των καταστημάτων της Nike. Μάλιστα, ο Αντόνιο Περκάσι, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας με πολυσχιδή δραστηριότητα εκτός από τον τομέα ένδυσης και υπόδησης και στο real estate, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ο οποίος έχει φιλοξενηθεί και στην περίφημη λίστα του Forbes.

Ο Περκάσι έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με το ποδόσφαιρο, έχοντας υπηρετήσει ως ποδοσφαιριστής στην Αταλάντα και μετέπειτα όντας ο ιδιοκτήτης της ιταλικής ομάδας κατά τα έτη 1990 έως και 1994.

Διαβάστε ακόμα: Η μάχη Nike και Αdidas, η Ελλάδα και το μεγάλο κόλπο του reselling

Το 1997, ο Αντόνιο Περκάσι εισήλθε στην αγορά καλλυντικών με τη μάρκα Kiko Make Up Milano, με τη βοήθεια του γιου του Στέφανο. Το 2001 όμιλος ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον όμιλο Inditex, για να φέρει το σήμα Zara στην ιταλική αγορά. Το πρώτο megastore Zara άνοιξε στην Corso Vittorio Emanuele στο Μιλάνο. Το 2007 ο επιχειρηματίας συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή Flavio Briatore για την ανάπτυξη της μάρκας πολυτελών ρούχων, Billionaire Italian Couture.

Στην Ελλάδα βέβαια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής πορεία της Nike στη χώρα μας. Ή για την ακρίβεια την περιπετειώδη διαδρομή της στην Ελλάδα, όπου ο πρώτος που την εισήγαγε στην εγχώρια αγορά ήταν ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, το 1977, σε ηλικία μόλις 19 ετών.

Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, η Nike δε δείχνει να έχει ξαναβρεί τον βηματισμό της στη χώρα μας. Καταστήματά της έχουν κλείσει, με την ίδια την εταιρεία να αναφέρει ότι επικεντρώνεται στη στρατηγική Direct to Consumer, ενώ μεγάλο μέρος πωλήσεών της προέρχεται τόσο από την ηλεκτρονική σελίδα της Nike όσο και από την ειδική σελίδα της Nike με την ονομασία «Sneakers», η οποία διαθέτει exclusive προϊόντα και περιορισμένες συλλογές παπουτσιών και ρούχων, συχνά σε συνεργασία με γνωστούς σχεδιαστές.

Κερδίζει μερίδια ο ανταγωνισμός

Eπί του παρόντος και όπως πληροφορούμαστε η Nike στην ελληνική αγορά δείχνει να χάνει μερίδιο σε επίπεδο λιανικής, καθώς το σύνολο της αγοράς συναινεί στο γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα πατήματά της και να διατηρήσει την αίγλη του ένδοξου παρελθόντος της στη χώρα μας. Όπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, παίκτες της λιανικής όπως είναι η Under Armour ετοιμάζουν την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους στην αγορά, με εκτεταμένο πλάνο ανακαινίσεων καταστημάτων, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταφέρει να κερδίσουν μερίδια από τη Nike. Μερίδια επίσης έχει καταφέρει να κερδίσει και η Puma, εταιρεία η οποία μαζί με την Under Armour εντάσσεται στον όμιλο Φάις Συμμετοχών και προσεχώς σχεδιάζει τη δημιουργία flagship καταστημάτων σε κεντρικές εμπορικές τοποθεσίες της χώρας, με στόχο την επανατοποθέτηση της μάρκας στην αγορά.

Στο τέλος Ιουνίου το κατάστημα της Adidas στην Ερμού

Σε ό,τι αφορά την Adidas, η οποία έχει μισθώσει το πρώην κεντρικό κατάστημα της Mothercare στην οδό Ερμού από τον όμιλο Κλουκίνα – Λάππα, πρόκειται κατά τις ίδιες πληροφορίες να ανοίξει τις πόρτες της στο συγκεκριμένο σημείο στο τέλος του Ιουνίου, παρά τον αρχικό προγραμματισμό που ήθελε τα εγκαίνια να γίνονται αρκετά νωρίτερα. Μία κίνηση που κατά την ολοκλήρωσή της αναμένεται ότι θα φέρει ένα ακόμα καίριο πλήγμα στον πόλεμο των μαρκών και ειδικότερα για τη Nike στη χώρα μας, όπου με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η απάντηση του ομίλου Περκάσι. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τη δυναμική που έχει αυτήν τη στιγμή τo brand Jordan, της Nike, και που δε θα αποτελούσε έκπληξη κάποια στιγμή να βλέπαμε ένα από τα καταστήματά του και στην Ελλάδα.

Στην χώρα μας η Nike, στον τομέα των απευθείας πωλήσεων, δραστηριοποιείται με δίκτυο 6 καταστημάτων αυτήν τη στιγμή, αρκετά μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν και ανεξάρτητα από τους συνεργάτες λιανικής, όπως είναι για παράδειγμα τα Intersport. Η Nike Retail Ελλάδα ΕΠΕ, έχοντας πληγεί σημαντικά από την πανδημία στον τομέα των φυσικών καταστημάτων, είδε τον τζίρο της κατά την περίοδο Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021 να χάνει περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η άλλη εταιρεία με την οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η Nike Hellas ΕΠΕ, έχασε 1,7 εκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Nike Retail Eλλάς ΕΠΕ ήταν σε 20,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020/2021 που έκλεισε τον προηγούμενο Μάιο, σημειώνοντας πτώση 38,9% συγκριτικά με τα 33,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Η εταιρεία λειτούργησε με επτά καταστήματα στο χρονικό διάστημα αναφοράς, ενώ αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας του καταστήματος στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της που δίνει έμφαση στο ψηφιακό κανάλι και στις απευθείας πωλήσεις (Direct to Consumer).

Το στοίχημα λοιπόν και η πρόκληση για την ιστορική και άκρως αναγνωρίσιμη μάρκα της Nike είναι εδώ. Και το ενδιαφέρον για τον ιταλικό όμιλο που διαχειρίζεται την τύχη της είναι να καταφέρει να επιστρέψει τη μάρκα εκεί που κάποτε βρισκόταν, ενισχύοντας τη δυναμική της έναντι του πολλαπλά ανταγωνιστικού τοπίου στην αγορά αθλητικών, όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.