Μόνιμη παρουσία αποκτά η Gucci στην πλατφόρμα Roblox, ανοίγοντας στο κοινό της τις πύλες στην Gucci Town, μια εικονική piazza σχεδιασμένη να μετουσιώσει σε virtual χώρο το όραμα και τις αξίες του brand.
Πρόκειται για την πέμπτη συνεργασία του ιταλικού οίκου με τη δημοφιλή πλατφόρμα, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα brand που έχει πάρει πολύ σοβαρά την digital παρουσία του και επενδύοντας σημαντικά σε αυτό που, θεωρητικά, θα εξελιχθεί σε metaverse.
Είναι χαρακτηριστική, εξάλλου, η επιτυχία που είχε ο virtual Κήπος Gucci (Gucci Garden), που για δύο εβδομάδες, τον Μάιο του 2021, υποδέχτηκε είκοσι εκατομμύρια επισκέπτες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του brand, η Gucci Town «είναι ένα μέρος για να ξανασυναντηθούν άτομα με τον ίδιο τρόπο σκέψης, που μοιράζονται το πάθος για την αυτοέκφραση, και για να ανοίξουν διαλόγους μεταξύ τους και με την Gucci».
Διαβάστε ακόμα: Η ευκαιρία στο metaverse του Roblox για την μόδα
Αυτό η Gucci φιλοδοξεί να το προσφέρει μέσα από μια σειρά δυνατότητες και δραστηριότητες που θα είναι διαθέσιμες σε αυτήν την piazza στην πλατφόρμα Roblox, όπου οι χρήστες θα μπορούν να επισκεφτούν virtual κτίρια εμπνευσμένα από τα πραγματικά του οίκου. Διαγωνισμοί, δημιουργία έργων τέχνης, εκθέσεις, το Vault – το ψηφιακό concept store τoυ brand, που θα εμπλουτίζεται με λανσαρίσματα και (virtual) προϊόντα από διάφορες συνεργασίες -, ένα Gucci shop, ένα καφέ, περιλαμβάνονται στην εμπειρία που θέλει να προσφέρει ο οίκος στους fans του – ή, για την ακρίβεια, στα άβατάρ τους.
Οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν τα ψηφιακά κομμάτια Gucci, είτε για να τα συλλέξουν είτε για να ντύσουν τα άβατάρ τους, με τη βοήθεια μιας νέας τεχνολογίας που προσφέρει το Roblox, της «Layered Clothing», χάρη στην οποία υπερρεαλιστικά τρισδιάστατα ρούχα ντύνουν τα ψηφιακά σώματα των χρηστών προσαρμοζόμενα σε κάθε σωματότυπο και δίνοντας ένα αποτέλεσμα σε κίνηση και αίσθηση που φιλοδοξεί να προσομοιάσει σε πραγματικά ρούχα.
Μιλώντας στο WWD, εκπρόσωπος του οίκου σημειώνει ότι υπάρχει μια συγγένεια του metaverse με τη μόδα, με την έννοια ότι και τη μόδα τη χαρακτήριζε πάντα μια συμβολική λειτουργία, που οι fans αγαπούν γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουν τον εαυτό τους και την προσωπικότητά τους. Σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον, λοιπόν, το οποίο χτίζεται με την ίδια την παρουσία και τη συνύπαρξη των χρηστών, προσφέρεται η ευκαιρία, σε όσους έχουν κοινό τρόπο σκέψης με την Gucci, να δημιουργήσoυν μια ψηφιακή περσόνα που θα αντικατοπτρίζει την αισθητική και το γούστο τους, πέρα από τους περιορισμούς του φυσικού κόσμου. Και εξηγεί ότι η Gucci Town είναι μια «virtual πλατεία», ανοιχτή για την κοινότητα του Roblox, που προσκαλεί τους επισκέπτες να έχουν μια «κοινή virtual εμπειρία».
Η κοινότητα των brands του metaverse
To concept της κοινότητας επανέρχεται αρκετά συχνά στην ανάλυση και την παρουσίαση της Πόλης Gucci, και ίσως εκεί βρίσκεται το κλειδί για να γίνει κατανοητή η έμφαση που δίνει τελευταία ο οίκος σε αυτό που αποκαλεί metaverse μεν, ωστόσο είναι ακόμα, ουσιαστικά, μια πλατφόρμα gaming. Θέλουν, όπως σημειώνεται, να «ενισχύσουν τις ταλαντούχες φωνές μέσα στην κοινότητα», να χτίσουν και να διατηρήσουν μια ζωντανή κοινότητα με ανθρώπους που, μέσω των άβατάρ τους, θα αλληλεπιδρούν και θα επικοινωνούν με το brand όλο τον χρόνο, ανεξάρτητα από λανσαρίσματα, συλλογές και νέα προϊόντα.
Το σχόλιο της εκπροσώπου του Roblox έρχεται να ενισχύσει αυτήν τη θεώρηση: Καθημερινά, πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες μπαίνουν στην πλατφόρμα, επικοινωνούν και κοινωνικοποιούνται μέσα από αυτήν, κάνουν φιλίες και ζουν ψηφιακές περιπέτειες. Μάλιστα, ένας στους πέντε καθημερινούς χρήστες του Roblox ανανεώνει την εμφάνιση του άβατάρ του καθημερινά, εκφράζοντας τον εαυτό του με τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τους σωματότυπους και το χρώμα του δέρματος που επιλέγει, θεωρώντας το άβατάρ του την ψηφιακή προέκταση του εαυτού του.
Και όσο τα brands αποκτούν όλο και πιο ισχυρή παρουσία στο Roblox, όπως τώρα η Gucci, συνειδητοποιούν ότι οι χρήστες επιθυμούν να αλληλεπιδρούν με τις αγαπημένες τους μάρκες, με τους celebrities και τους καλλιτέχνες που βρίσκουν εκεί, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κάποια αφορμή ή ένα νέο προϊόν. Ουσιαστικά, η αλληλεπίδραση που προσφέρουν πλατφόρμες όπως το Roblox μοιάζει, στον πυρήνα της, με την επαφή που έχουν οι followers ενός brand στα social media. Το ακολουθούν και το παρακολουθούν, ακόμα και αν δεν πρόκειται να αγοράσουν κάτι, ή να παρακολoυθήσουν ένα event. Απλώς εδώ η εμπειρία εμπλουτίζεται με τη δυνατότητα της αυτοέκφρασης και την αμεσότητα της virtual επαφής.
Η ολοένα και πιο δυναμική δραστηριοποίηση των μεγάλων μαρκών σε αυτόν το ψηφιακό χώρο που τώρα δημιουργείται ίσως αποτελεί ένδειξη ότι έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητή η δύναμη του «metaverse» στη δημιουργία μια κοινότητας, κάτι που τα brands θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό για την καλλιέργεια του loyalty ενός κοινού που, επιπλέον, έχει την προοπτική να είναι παρόν και να ακολουθεί τη μάρκα στο μέλλον, μιας και, στον συγκεκριμένο χώρο, μιλάμε συνήθως για πολύ νεανικό κοινό.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι, εκτός από την Gucci, βλέπουμε ακόμα μάρκες όπως η Nike, η Tommy Hilfiger, η Ralph Lauren, η Forever 21, να δραστηριοποιούνται στο Roblox, που αγαπά ιδιαίτερα η Gen Z αλλά, σταδιακά, ακόμα και η Γενιά Alpha. Φαίνεται πως, πλέον, τα brands ποντάρουν στη δύναμη μιας διαφορετικής κοινότητας – και η Gucci Town είναι μία από τις πρώτες πόλεις που φιλοδοξεί να τη φιλοξενήσει.
Με πληροφορίες από Footwear News και Fashion United
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.