26 Απρ 2024
READING

Η Ford πιστεύει ότι οι digital εμπειρίες στα αυτοκίνητα είναι το Next Big Thing

4 MIN READ

Η Ford πιστεύει ότι οι digital εμπειρίες στα αυτοκίνητα είναι το Next Big Thing

Η Ford πιστεύει ότι οι digital εμπειρίες στα αυτοκίνητα είναι το Next Big Thing

Είναι γεγονός πως η αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της υπόκειται σε αλλαγές καθημερινά, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τον ταχύ εξηλεκτρισμό των οχημάτων αλλά και από την εφαρμογή όλο και περισσότερων τεχνολογικών παροχών σε κάθε κομμάτι του αυτοκινήτου.

Η μεταβολή αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστες ούτε τις κραταιές μάρκες του χώρου. Συγκεκριμένα η παλαιότερη κατασκευάστρια αυτοκινήτων του κόσμου, η Ford, αναπροσαρμόζει την παραγωγή της με απώτερο σκοπό να δώσει στους οδηγούς μια εμπειρία που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες μάρκες.

Σύμφωνα με τον Pete Zillig, υπεύθυνο marketing της Ford Ευρώπης, οι απαιτήσεις των πελατών έχουν πλέον διαφοροποιηθεί. Οι καταναλωτές δε συγκρίνουν τη μια μάρκα αυτοκινήτων με την άλλη, αλλά συγκρίνουν τις εμπειρίες τους σε κάθε τομέα. Στον τεχνολογικό τομέα κριτήριο μπορεί να αποτελέσει η εμπειρία τους με το smartphone τους και στο κομμάτι των αγορών το κριτήριο ίσως είναι το πόσο ικανοποιημένοι έμειναν από την εμπειρία τους με τις ηλεκτρονικές αγορές τους από τη Ford, σε σύγκριση με τις ηλεκτρονικές αγορές τους από τo Amazon, ενώ το ίδιο ισχύει μεταξύ άλλων και στην εξυπηρέτηση πελατών. Η Ford λοιπόν καλείται πλέον να ανταγωνιστεί εταιρείες εκτός της αυτοκίνησης, οι οποίες είναι ηγέτες στον τομέα τους, και καθορίζουν τις απαιτήσεις και τα στάνταρ των καταναλωτών.

Άλλωστε ο Zillig αναγνωρίζει πως τα αυτοκίνητα είναι πλέον επί της ουσίας smartphones με ρόδες. Οι οθόνες στο εσωτερικό τους πληθαίνουν και μεγαλώνουν,  καθώς παρέχουν ένα πλήθος λειτουργιών στον οδηγό και τους επιβάτες. Αυτό είναι και ένα από τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η Ford όσον αφορά την ψηφιακή εξέλιξή της, καθώς η θετική εμπειρία του πελάτη καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργικότητα και την ευχρηστία των ψηφιακών μέσων που χρησιμοποιεί. Η εταιρεία θα πρέπει να είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τους πελάτες της και να διατηρήσει ψηλά το brand name της, εξελίσσοντας το προϊόν της και ει δυνατόν καινοτομώντας σε κάθε τομέα.

Διαβάστε ακόμα: Τι «κλέβει» η Tesla από το παρελθόν της Ford;

Επιπλέον, δέουσα προσοχή δίνεται και στην πορεία της Ford προς την ηλεκτροκίνηση, καθώς πλέον και οι κατασκευάστριες αλλά και οι πελάτες στρέφονται προς τα εκεί. Οι έρευνες δείχνουν πως ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα λανσάρεται κάθε 10 μέρες στην Ευρώπη το 2022. Και η ίδια η Ford βέβαια βίωσε την τάση της αγοράς προς τον εξηλεκτρισμό, με την κυκλοφορία του νεότερου μοντέλου της Mustang Mach-E. Το συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο ξεφεύγει από το καλούπι της θρυλικής Mustang και σε εμφάνιση αλλά και στο σύστημα κίνησης, καθώς είναι πλέον SUV και μάλιστα ηλεκτρικό, έφερε νέους αγοραστές στο πελατολόγιο της εταιρείας, οι οποίοι σε ποσοστό 80% δεν είχαν αγοράσει αυτοκίνητο της Ford στο παρελθόν.

Επιπροσθέτως, η εταιρεία με το μπλε οβάλ στο σήμα σκοπεύει να αναδιαμορφώσει και την εξυπηρέτηση πελατών της. Καθώς η πανδημία άλλαξε ριζικά πολλές μέχρι πρότινος σταθερές στις σχέσεις εταιρειών και πελατών, ψηφιοποιώντας τις αλληλεπιδράσεις σε μεγάλο βαθμό, η Ford αναγνώρισε πως υστερούσε σε αυτό το κομμάτι. Προτεραιότητα πλέον αποτελεί η διευκόλυνση της ψηφιακής εμπειρίας του καταναλωτή, καθώς και το βάρος στις online αγορές, αφού πλέον παρατηρείται το πρωτόγνωρο φαινόμενο των αγορών αυτοκινήτου διαδικτυακά.

Διαβάστε ακόμα: H Ford θέλει να γίνει η Tesla των επαγγελματικών αυτοκινήτων

Αξίζει να αναφερθούμε και στην ανανέωση των επαγγελματικών αυτοκινήτων της Ford. Ήδη η εταιρεία έχει κάνει βήματα με το νέο ηλεκτρικό βαν της, το E-Transit, την ηλεκτρική δηλαδή έκδοση του γνωστού Transit. Το συγκεκριμένο μοντέλο εξοπλίζεται πλέον με πληθώρα ψηφιακών υπηρεσιών, ακόμα και τηλεματική, και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του σκοπού της εταιρείας να ξεφύγει από το παραδοσιακό στερεότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας και να καθιερωθεί σταδιακά στις συνειδήσεις των πελατών σαν πάροχος τεχνολογικά καινοτόμων οχημάτων.

Έτσι, σύμφωνα με τη Ford, μπορεί το μέλλον και η καινοτομία στα αυτοκίνητα να θεωρείται η ηλεκτροκίνηση, ωστόσο ο παράγοντας που θα διαφοροποιήσει καθοριστικά μια αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι η ψηφιακή εμπειρία που προσφέρει. Αυτή θα χτίσει και θα εδραιώσει τη σχέση με τον πελάτη, αυτή θα τον κρατήσει ευχαριστημένο, αυτή θα του προσφέρει μια εμπειρία που να μπορεί να συγκρίνει με την άνεση που του προσφέρει το iPhone του.

Με πληροφορίες από το MarketingWeek.com
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.