22 Δεκ 2024
READING

Μπορούν τα social media να διαχωρίζουν ανήλικους από ενήλικες χρήστες; Το παράδειγμα του Yubo

4 MIN READ

Μπορούν τα social media να διαχωρίζουν ανήλικους από ενήλικες χρήστες; Το παράδειγμα του Yubo

Μπορούν τα social media να διαχωρίζουν ανήλικους από ενήλικες χρήστες; Το παράδειγμα του Yubo

Το Yubo είναι μια κοινωνική εφαρμογή livestreaming που ιδρύθηκε το 2015, δημοφιλής στο κοινό της Γενιάς Z. Οι χρήστες του Yubo έχουν πρόσβαση σε δωμάτια ζωντανής μετάδοσης όπου μπορούν να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν παιχνίδια και να κάνουν νέους φίλους. Το Yubo δε σκοπεύει να στραφεί στο περιεχόμενο από δημιουργούς, αντιθέτως επιθυμεί να παραμείνει στην παρούσα μορφή του με τα απολύτως απαραίτητα, δίνοντας τη δυνατότητα για όσο πιο φυσική επικοινωνία γίνεται μεταξύ ατόμων.

Διαβάστε επίσης: Η εφαρμογή Yubo φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους

Το Yubo έχει 60 εκατομμύρια εγγραφές, αριθμός αυξημένος από τα 40 εκατομμύρια το 2020. Στο μεταξύ, το 99% αυτών είναι χρήστες της Gen Z, ηλικίας 13 έως 25 ετών. Εφόσον, λοιπόν, είναι ένα app που απευθύνεται κυρίως σε νέους ανθρώπους, ορισμένοι από τους οποίους είναι ανήλικοι, δε λείπουν και τα ζητήματα ασφάλειας για τους χρήστες. Τώρα, το Yubo πρόκειται να γίνει μία από τις πρώτες μεγάλες κοινωνικές πλατφόρμες που θα υιοθετήσει μια νέα τεχνική επαλήθευσης ηλικίας. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί τεχνολογία ζωντανής λήψης εικόνας για την ανίχνευση των ανηλίκων ατόμων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή της, προκειμένου να τους κρατάει σε απόσταση από τους ενήλικες χρήστες.

Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα θα κατευθύνει τους χρήστες σε μια οθόνη επαλήθευσης της ηλικίας, είτε κατά την εγγραφή είτε ως αναδυόμενο παράθυρο για τους υπάρχοντες χρήστες, όπου θα ενεργοποιείται η κάμερά τους και θα τους ζητείται να τοποθετήσουν το πρόσωπό τους μέσα σε ένα οβάλ που εμφανίζεται στην οθόνη. Όταν εντοπιστεί το πρόσωπο, ο χρήστης θα λάβει επιβεβαίωση ότι έχει επαληθευτεί ή θα ενημερωθεί εάν η ηλικία του δεν ταιριάζει με την ηλικία που καταχώρησε κατά την εγγραφή του. Στην περίπτωση που η επαλήθευση αποτύχει, ο χρήστης θα πρέπει να περάσει από πλήρη έλεγχο ταυτότητας.

Yubo και ασφάλεια

Το Yubo λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την ασφάλεια των χρηστών. Και άλλες εταιρείες που απευθύνονται σε νεαρότερο κοινό μεριμνούν επίσης για την ηλικιακή επαλήθευση, αλλά βασίζονται συνήθως σε παραδοσιακές τεχνικές, οι οποίες παρακάμπτονται εύκολα, καθώς το μόνο που απαιτείται γενικά από τον χρήστη είναι να εισάγει την ημερομηνία γέννησης σε μια ηλεκτρονική φόρμα.

Με αυτόν τον τρόπο πολλοί ανήλικοι έχουν τη δυνατότητα να πουν ψέματα για την ηλικία τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πλατφόρμες που έχουν σχεδιαστεί για μεγαλύτερους χρήστες. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν σε διαδικτυακούς χώρους που δεν είναι φιλικοί προς τα παιδιά ή και που ενέχουν κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τους.

Διαχρονικά επισημαίνονται οι πολλαπλοί κίνδυνοι που υπάρχουν στη συμμετοχή ανηλίκων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί. Γιατί το ζήτημα δεν αφορά μόνο πώς οι ανήλικοι χρήστες μπορούν να μείνουν μακριά από περιεχόμενο δυνητικά επικίνδυνο για αυτούς, αλλά και το πώς να μείνουν μακριά από ενήλικους χρήστες που προσπαθούν να τους προσεγγίσουν υποδυόμενοι συνομηλίκους τους.

Το Yubo έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες και στο παρελθόν για να διασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών του, και ειδικά των ανήλικων. Παλιότερα, είχε συνεργαστεί με τον πάροχο ψηφιακής ταυτότητας, Yoti, για να τη βοηθήσει να ελέγξει δυνητικά ύποπτους χρήστες. Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνου ή συσκευές, για παράδειγμα, ή εάν είχαν δεχτεί αναφορές από άλλους χρήστες, η Yubo τους ζητούσε να επαληθεύσουν τους εαυτούς τους υποβάλλοντας τις ταυτότητές τους. Η επαλήθευση γινόταν μέσω αστυνομικής ταυτότητας των χρηστών. Κατά μέσο όρο, το Yubo επεξεργαζόταν 6.500 επαληθεύσεις ανά ημέρα το 2021, όπου 67.000 λογαριασμοί ανά μήνα ήταν ύποπτοι και ανεστάλησαν λόγω ασυμφωνίας στην ηλικία. Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο σύστημα ήταν βέβαια ότι υπήρχαν ανήλικοι που δε διέθεταν καν ταυτότητα.

Το νέο σύστημα ταυτοποίησης της ηλικίας, το οποίο είναι ομοίως αναπτυγμένο σε συνεργασία με τη Yoti, στοχεύει να κάνει την εφαρμογή ακόμα πιο ασφαλή μειώνοντας τον κόπο των χρηστών. Ωστόσο, έχει και αυτή τα μειονεκτήματα της. Το σκανάρισμα του προσώπου φαίνεται ότι λειτουργεί καλύτερα με τα πρόσωπα των νεότερων ανθρώπων από ό,τι με τους ενήλικες. Επί του παρόντος, το σύστημα εκτίμησης ηλικίας της Yoti μπορεί να αναγνωρίσει αποτελεσματικά τις ηλικίες των χρηστών ηλικίας 6 έως 12 ετών με απόκλιση 1,3 χρόνια, ενώ εκείνων μεταξύ 13 και 19 ετών με 1,5 χρόνια. Μετά από αυτή την ηλικία, η ακρίβεια μειώνεται. Για τους 20 έως 25χρονους, είναι ακριβές με απόκλιση 2,5 ετών, ενώ για χρήστες ηλικίας 26 έως 30 ετών, η ακρίβεια είναι κατά μέσο όρο 3 έτη. Πάντως, η ακρίβεια είναι κάτι που θα μπορούσε να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, το Yubo, στο πλαίσιο της προστασίας των νεότερων χρηστών έχει υιοθετήσει και επιπλέον εργαλεία. Χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπινο συντονισμό για την παρακολούθηση των livestreams, επισημαίνοντας σε πραγματικό χρόνο το ακατάλληλο περιεχόμενο στους ανθρώπινους moderators, όπως γυμνό, υπονοούμενο περιεχόμενο, χρήση ναρκωτικών, όπλα, αίμα και βία.

Με πληροφορίες από TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.