24 Απρ 2024
READING

Oι προβλέψεις της Ryanair για το καλοκαίρι

3 MIN READ

Oι προβλέψεις της Ryanair για το καλοκαίρι

Oι προβλέψεις της Ryanair για το καλοκαίρι

Οι εκτιμήσεις λένε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Και ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι ίδιο, αλλά καλύτερο. Διαφορετικό από τα δύο τελευταία, τα της πανδημίας και της μάσκας, αλλά ακόμα με την έγνοια της πανδημίας και της μάσκας. Και ίδιο με τα τα προπανδημικά, αλλά καλύτερο, καθώς θα είναι εμπλουτισμένο με μια ανακούφιση πρωτάκουστη, με μια λαχτάρα για διακοπές πιο έντονη από ποτέ: αυτό θα είναι το καλοκαίρι του «revenge travel», που ο κόσμος θα πάρει το αίμα του πίσω για όσα έχασε αυτά τα δύο χρόνια.

Το τι θα συμβεί στ’ αλήθεια θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα των προορισμών, από το αποτέλεσμα του επόμενου self-test, από τις τιμές του πετρελαίου. Πάντως, αν λάβει κανείς υπ’όψιν του τις δηλώσεις του Group Chief Executive της Ryanair, Michael O’Leary, τα δεδομένα προμηνύουν θετικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μεγαλύτερης budget αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, λοιπόν, το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται «δυνατό», για τους παρόχους των υπηρεσιών και τους ταξιδιώτες. Ο ρυθμός των κρατήσεων δείχνει ότι το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου η πληρότητα των πτήσεων της εταιρείας θα αγγίξει το 94-95%, φτάνοντας ουσιαστικά τα προπανδημικά επίπεδα. Ο Μάιος θα κλείσει με πάνω από 15 εκατομμύρια επιβάτες, ξεπερνώντας τα 14,24 εκατομμύρια του Απριλίου. Καμία σχέση με τα 1,04 εκατομμύρια του Απρίλη του 2021, φυσικά.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι κρατήσεις αυξάνονται, μαζί με τον μέσο όρο της αξίας των εισιτηρίων που κλείνονται, με τους αναμενόμενους καλοκαιρινούς προορισμούς, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, να επανέρχονται δυναμικά.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα επαγγελματικά ταξίδια μάλλον δεν πρόκειται να ανακάμψουν

Αν και πολλοί επαγγελματίες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας διεθνώς προειδοποιούν ότι οι επιβάτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις, σε σημαντικό βαθμό οφειλόμενες και στην έλλειψη προσωπικού, καθώς πολλές εταιρείες δεν επαναπροσέλαβαν ακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων που απέλυσαν μέσα στην πανδημία, η Ryanair δηλώνει ότι δεν έχει δει σημαντικές καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Στοκχόλμης, της Φρανκφούρτης, του Άμστερνταμ ή του Δουβλίνου, και ότι δε θα δημιουργηθούν εν γένει προβλήματα.

Ακόμα, παρόλες τις προβλέψεις για μια οικονομική ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο O’Leary  δηλώνει ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα η βιομηχανία, καθώς το 60% ή το 80% του πληθυσμού, που εργαζόταν εξ αποστάσεως, τα τελευταία δύο χρόνια έκανε αποταμίευση και τώρα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει. Ο O’Leary εμφανίζεται αισιόδοξος και όσον αφορά τα καύσιμα και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αφού, όπως σημειώνει, η Ryanair έχει κλείσει το 80% των καυσίμων που χρειάζεται με 70 δολάρια το βαρέλι, μέχρι τον Μάρτιο του 2023, κάτι που προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Buy Now Pay Later αλλάζει την ταξιδιωτική βιομηχανία

Βέβαια, οι στρατηγικές κινήσεις της Ryanair ώστε να αυξήσει τα κέρδη της δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση συνολικά στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Γιατί, ενώ όλοι συμφωνούν ότι αυτό το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες θα ξαναμπούν στα αεροπλάνα, οι άνθρωποι του κλάδου προειδοποιούν ότι ενδεχομένως να έρθουν αντιμέτωποι με αυξήσεις τιμών, καθυστερήσεις στα δρομολόγια, κακή εξυπηρέτηση – σε γενικές γραμμές οι συνθήκες λένε «πληρώνεις περισσότερα, παίρνεις λιγότερα». Υπενθυμίζουν επιπλέον ότι ο Covid είναι ακόμα παρών, έστω και αν οι ταξιδιώτες κάνουν πως δεν το βλέπουν, συνεπώς θα πρέπει αρκετοί από αυτούς να είναι προετοιμασμένοι να διακόψουν το ταξίδι τους, αν βρεθούν σε κάποιον έλεγχο θετικοί.

Αυτό το καλοκαίρι, τα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν σε έναν δαφορετικό κόσμο, σημειώνουν πολλοί. Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Ryanair δείχνουν σαφώς εξαιρετική ταξιδιωτική διάθεση. Το πόσο ξέγνοιαστα θα καταφέρει να ταξιδέψει φέτος το κοινό, μένει να φανεί.

Με πληροφορίες από Reuters και Forbes
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.