Η τελευταία φορά που ο Jack Ma Yun, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου και αντιπάλου δέους του Amazon, Alibaba, ήρθε στην επικαιρότητα, ήταν από μια παρεξήγηση.
Τον Απρίλιο, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν έναν συνονόματό του, το νέο κυκλοφόρησε και, μέχρι να αποσαφηνιστεί ότι επρόκειτο γα συνωνυμία, είχε προκληθεί τεράστιος πανικός στις αγορές, η μετοχή του Alibaba στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έπεσε κατακόρυφα, με την εταιρεία να χάνει μέσα σε λίγη ώρα περίπου 26 δισεκατομμύρια από την αξία της, και η σύλληψη αυτή, αλλά και η συζήτηση γύρω από αυτήν, έγινε trending topic στη social media πλατφόρμα Weibo, το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα.
Στο τέλος της ίδιας ημέρας, η αλήθεια αποκαταστάθηκε και η μετοχή του Alibaba ανέκαμψε, ωστόσο η συζήτηση συνεχίστηκε γιατί το περιστατικό ανέδειξε πόσο ευαίσθητη είναι η ισορροπία στον τεχνολογικό κλάδο, πόσο λίγη εμπιστοσύνη έχουν οι επενδυτές απέναντι στην κινεζική πολιτική – που θέλει να περιορίσει τη δύναμη των τεχνολογικών εταιρειών της Κίνας, ώστε να είναι δυνατόν μία και μόνο ψευδής είδηση να ανατρέψει την αγορά – και πόσα σημαίνει η σιωπή του Jack Ma για αυτό που είναι ως επιχειρηματική προσωπικότητα και για το ίδιο το Alibaba.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Alibaba δίνει περισσότερο έμφαση στη διεθνή αγορά
Οι δυτικοί αναλυτές βρήκαν το περιστατικό «περίεργο» αλλά και ανησυχητικό για τη δύναμη των κινεζικών αρχών πάνω σε μια αγορά κινεζικής μεν προέλευσης, αλλά με τεράστιο αντίκτυπο και αξία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχολίασαν ακόμα τη δύναμη της σιωπής του Jack Ma. Όσο η «σύλληψή» του ήταν πρώτη είδηση, ο ίδιος ήταν άφαντος και, όπως λένε, αν θεωρήσουμε ότι ο δημόσιος λόγος ενός δημοσίου προσώπου αποτελεί προέκταση της ύπαρξής του, η σιωπή του Κινέζου επιχειρηματία υποδηλώνει ότι μέρος της προσωπικότητάς του έχει απλώς «εξαφανιστεί», όσο και αν εργάζεται, είναι δραστήριος, εξελίσσεται.
Το ότι είναι δυσθεώρητος έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι αυτή η σιωπή είναι κάτι που του έχει επιβληθεί· μάλιστα, όταν τέτοιου είδους σκέψεις διατυπώθηκαν στα μέσα το 2021, έπειτα από τη ρυθμιστική παρέμβαση των κινεζικών αρχών στην Ant Financial, μέλος της Alibaba Group και μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών στην Κίνα, ο Ma εμφανίστηκε σε βιντεοκλήση σε ένα φιλανθρωπικό event. Την ίδια χρονιά, το Forbes έγραφε ότι «γνωρίζουμε περισσότερα για την κατάσταση του Alexei Navalny, αιχμαλώτου του Putin, παρά για τον Jack Ma», αναλύοντας τα όχι και τόσο happy endings που περιμένουν τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους.
Όλα αυτά αποκτούν ένα ιδιαίτερο πρόσημο αν συγκριθούν με την ηχηρή παρουσία του Jeff Bezos, που το κοινό τον παρακολουθεί να εξερευνά το διάστημα, να παίρνει διαζύγιο, να σχολιάζει τον Elon Musk και να αντιπαρατίθεται με τον Joe Biden σχετικά με τη φορολογική πολιτική των ΗΠΑ και τον πληθωρισμό.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι ΗΠΑ φοβούνται το cloud της Alibaba;
Η σχέση με τα μέσα και το κοινό δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των κορυφαίων του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2017, ο Jack Ma, που ωστόσο από το 2018 έχει αποσυρθεί από τη θέση του CEO του Alibaba, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρέπει να συγκρίνουν το δημιούργημά του, το Alibaba, με το Amazon, καθώς, όπως είπε, λειτουργούν με εντελώς διαφορετική νοοτροπία και σε άλλη βάση και τα μόνα τους κοινά σημεία είναι ότι πρόκειται για παγκόσμιες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου που ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1990.
Λέγοντας κατ’αρχάς ότι, κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο business model που μπορεί να ακολουθήσει μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, αρκεί να πιστεύει σε αυτό που κάνει, εξήγησε ότι υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά ανάμεσα στις δύο εταιρείες: Το Amazon είναι μια αυτοκρατορία, ενώ το Alibaba θεωρεί ότι είναι ένα οικοσύστημα.
Τo Amazon ξεκάθαρα θέλει να έχει τον έλεγχο ολόκληρης της εφοδιαστικής του αλυσίδας, από τους servers μέχρι τις αποθήκες και από τις εφαρμογές πληρωμών μέχρι τα οχήματα διανομής. Από την άλλη, ο Μa σημείωσε ότι το Alibaba θέλει να εμπνεύσει τους άλλους να πουλήσουν, να εξυπηρετήσουν πελάτες, θέλει να εξασφαλίσει ότι οι συνεργάτες του είναι ισχυροί. Στόχος του Alibaba, είπε, είναι να βοηθήσει τους πάνω από 10 δισεκατομμύρια μικρούς πωλητές της πλατφόρμας του να ανταγωνιστούν τη Μicrosoft και την IBM, χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Πιστεύουμε ότι με την τεχνολογία μας, μπορούμε να βοηθήσουμε κάθε εταιρεία να γίνει Amazon».
Οπωσδήποτε είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν ένα πωλητής του Alibaba έφτασε ποτέ στο σημείο να νιώθει δυνατός όπως το Amazon. Αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβει ότι, παρά τις διαφορές, αυτά που σκέφτεται το κοινό για το Amazon ως επιχείρηση μάλλον πλησιάζουν στις εντυπώσεις που μπορεί να έχει για το Alibaba.
Οι κατηγορίες για τις προβληματικές, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες του Amazon, που αναδείχθηκαν ιδιαίτερα καθώς τους τελευταίους μήνες οι υπάλληλοί του προσπαθούν να συνδικαλιστούν, δεν απέχουν πολύ από την εικόνα για τις συνθήκες στο Alibaba, που έγινε γνωστό το 2019 και για την υποστήριξη της κινεζικής πολιτικής που ονομάστηκε «996» – δηλαδή δουλειά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, 6 μέρες την εβδομάδα. Μάλιστα, ενώ παλαιότερα ο Jack Ma είχε το παρατσούκλι «Daddy Ma», καθώς πολλοί στην Κίνα τον θαύμαζαν για την αυτοδημιούργητη επιτυχία του και το χάρισμά του, πλέον θεωρείται ο «σάπιος καπιταλιστής», του αθέμιτου ανταγωνισμού και της οικονομικής δυσπραγίας – απόψεις που καλλιεργεί και η κινεζική κυβέρνηση, βέβαια.
Ίσως μια ουσιώδης επανεμφάνιση του Jack Ma να έλυνε πολλές από τις απορίες των επενδυτών και των αναλυτών και να αποσαφήνιζε τι πράγματι συμβαίνει στο διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο, στο Amazon, στο Alibaba, στην Κίνα. Μέχρι τότε, εμείς περιμένουμε απλώς την παράδοση της τελευταίας παραγγελίας μας.
Με πληροφορίες από Entrepreneur, Forbes και CNN
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.