19 Απρ 2024
READING

H Mars λανσάρει σοκολάτα με χαμηλή ζάχαρη και αλάτι: πώς θα επηρεάσουν οι ρυθμίσεις για τα τρόφιμα τα μεγάλα brands

4 MIN READ

H Mars λανσάρει σοκολάτα με χαμηλή ζάχαρη και αλάτι: πώς θα επηρεάσουν οι ρυθμίσεις για τα τρόφιμα τα μεγάλα brands

H Mars λανσάρει σοκολάτα με χαμηλή ζάχαρη και αλάτι: πώς θα επηρεάσουν οι ρυθμίσεις για τα τρόφιμα τα μεγάλα brands

Όταν το 2021 ανακοινώθηκαν οι νεές ρυθμίσεις που σχεδίαζε να εφαρμόσει από τον Οκτώβρη του 2022 το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφορικά με την προώθηση των συσκευασμένων τροφίμων που ανήκουν στην κατηγορία των HFSS (high fat, salt and sugar), δηλαδή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι, πολλοί μιλούσαν για τις πιο θεμελιώδεις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί στον κλάδο εδώ και δεκαετίες.

Η νέα νομοθεσία θα επηρεάσει τα γλυκίσματα, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά πρωινού, τα σνακ, τις πίτσες και τα έτοιμα γεύματα, σε μια προσπάθεια να αναδιαμορφωθεί το τοπίο της αγοράς και να βοηθηθούν οι καταλωτές να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται τα προϊόντα αυτά μέσα στα καταστήματα και τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούν οι λιανέμποροι σε αυτά τα προϊόντα. Αν σκεφτεί κανείς πόσο εύκολο είναι να εντοπίσει σοκολάτες και σνακ σε ένα σούπερ μάρκετ, γίνεται κατανοητό πόσο μεγάλο αντίκτυπο αναμένεται ότι θα έχουν αυτές οι αλλαγές, που μάλιστα περιορίζουν και τη δυνατότητα για μαζικές προσφορές που πολύ συχνά γίνονται, όπως για παράδειγμα ενέργειες όπως «ένα συν ένα δώρο» ή «50% περισσότερο προϊόν».

Στη σκιά των ανατιμήσεων λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, η εφαρμογή των νομοθετικών αυτών ρυθμίσεων αναβάλλεται, σύμφωνα με ανακοίνωση, για δώδεκα μήνες, καθώς τη δεδομένη στιγμή αυτές οι προσφορές και προωθητικές ενέργειες μπορεί να αποδειχτούν πολύ βοηθητικές για οικογένειες που παλεύουν οικονομικά στην καθημερινότητα τους.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον εφαρμοστεί, έστω και αργότερα από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, οι ρυθμίσεις αυτές δείχνουν την πρόθεση των κρατών να αναλάβουν δράση στο ζήτημα των συσκευασμένων τροφίμων και σνακ, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμα: Η νέα συνεργασία της Mars με εταιρεία AI για την ανακάλυψη plant-based συστατικών

Ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προσαρμοστούν οι λιανέμποροι, στον τρόπο που προβάλλουν και προωθούν στα καταστήματά τους τα προϊόντα, είναι και οι παραγωγοί που θα πρέπει να βρουν λύσεις ώστε αφενός να καλύψουν τις ανάγκες και του κοινού όσον αφορά τα συστατικά των προϊόντων τους, αφετέρου να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στις προνομιακές θέσεις των καταστημάτων, ώστε να μη χάσουν το κοινό τους, αλλά να συμμορφωθούν και στους νέους κανόνες.

Σε αυτό το πεδίο, λοιπόν, την πρώτη κίνηση κάνει ήδη από τώρα η Mars, αιφνιδιάζοντας μάλιστα τους ανταγωνιστές της, με την ανακοίνωση μιας νέας σειράς προϊόντων στην κατηγορία της σοκολάτας, που ακολουθούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, ώστε να μην ξεπερνούν τα όρια των κανονισμών που αφορούν τα HFSS προϊόντα. Οι νέες μπάρες Triple Treat της Mars αφορούν τα brands Snickers, Mars, Galaxy και Bounty, και περιέχουν φρούτα και ξηρούς καρπούς σε ποσοστό πάνω από 75%, ως μια σοκολατένια εναλλακτική που ακολουθεί τους νέους κανόνες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Mars μετρά τον συναισθηματικό αντίκτυπο των διαφημίσεων

Η εταιρεία, με την ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι αφιέρωσε «χιλιάδες ώρες δουλειάς» για να πετύχει το νόστιμο αποτέλεσμα που ήθελε και ότι τα νέα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν πιστεύουν πως η νέα νομοθεσία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες του κοινού, το οποίο, όπως σημειώνουν, απλώς θα εντοπίσει τις νέες θέσεις των σνακ και των ζαχαρωδών σκευασμάτων που θέλει και θα τα παίρνει από εκεί. Επιπλέον, μεγάλες εταιρείες όπως η Mondelez, που έχουν πολύ δυνατά και αγαπημένα brands στο χαρτοφυλάκιό τους, θα είναι εύκολο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, σε συνεργασία με τους λιανεμπόρους.

Πάντως, αν και προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί ανάλογες ρυθμίσεις από άλλες μεγάλες αγορές, εκτιμάται ότι οι νόμοι που θέλει να εισάγει το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η αρχή για ανάλογες μεταβολές στα αντίστοιχα ρυθμιστικά πλαίσια και άλλων χωρών και ότι, οπωσδήποτε, δείχνουν μια τάση για μεγαλύτερη παρέμβαση στα συσκευασμένα τρόφιμα, με άξονα την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Με πληροφορίες από ConfectioneryNews
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.