Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν σε πολλές χώρες, ο παγκόσμιος τουρισμός παρουσιάζει πολύ καλή δυναμική από τον Ιανουάριο του 2022. Και αυτή η ανάπτυξης περιλαμβάνει φυσικά και τον τουρισμό πολυτελείας.
Οι χώρες της Ευρώπης είναι ένας πολύ διαδεδομένος ταξιδιωτικός προορισμός για διακοπές αναψυχής. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύουν το 51% των διεθνών αφίξεων παγκοσμίως, πράγμα που την καθιστά την ήπειρο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Πολλοί από τους επισκέπτες της Ευρώπης προέρχονται από την Κίνα και τις ΗΠΑ και συνήθως είναι άτομα που έρχονται με μεγάλο budget και σκοπεύουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα.
Διαβάστε επίσης: Oι τάσεις στα ταξίδια το 2022
Ο όρος που περιγράφει αυτούς τους τουρίστες είναι “big spenders” και δεν διστάζουν να επενδύσουν χρήματα σε τομείς όπως το φαγητό, η διαμονή ή η πολυτέλεια. Καθώς τα ταξίδια και οι τουρίστες έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά την πανδημία του Covid-19, οι μεγάλες μάρκες πολυτελείας έχουν ήδη επιστρέψει, ή και ξεπεράσει, τα προ της πανδημίας επίπεδα όσον αφορά τις πωλήσεις. Παραδόξως, αυτό δεν ισχύει για την τουριστική βιομηχανία, η οποία εξακολουθεί να βιώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ECCIA), οργάνωσε μια μελέτη, που διεξήχθη από την Bain & Company, για να αποδείξει στην Επιτροπή της ΕΕ και στις εθνικές κυβερνήσεις την ανάγκη μιας πανευρωπαϊκής στρατηγικής όσον αφορά τον τουρισμό. Η ECCIA απαρτίζεται από αντίστοιχες οργανώσεις της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Σουηδίας, και εκπροσωπεί περισσότερα από 600 εμπορικά σήματα και πολιτιστικά ιδρύματα.
Η μελέτη ανέδειξε ότι οι πέντε κύριοι προορισμοί της Ευρώπης, οι οποίοι είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι υπεύθυνες περίπου για το 75% της συνολικής αξίας του τουρισμού αιχμής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 30 έως 35 δισεκατομμύρια ευρώ από 80 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, 22 έως 27 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία, 25 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία, 20 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία και περίπου 5 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία.
Χώρες όπως η Ελβετία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν επίσης έναν καλά αναπτυγμένο πολυτελή τουρισμό, που παράγει 5 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ, 10 δισεκατομμύρια ευρώ και 4 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα. Η υπόλοιπη Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η μελέτη δείχνει ότι ενώ καταλαμβάνουν μόνο το 2% των εγκαταστάσεων φιλοξενίας, οι “πολυτελείς” τουρίστες παράγουν σχεδόν το 22% των συνολικών εσόδων του ευρωπαϊκού τουρισμού, ευθύνονται για το 22% των δαπανών για διαμονή και έως και το 33% των δαπανών για πολιτισμό, ψυχαγωγία και αγορές.
Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε δυνητικά να χάσει 520 δισεκατομμύρια ευρώ εάν δεν προωθήσει τον τουρισμό πολυτελείας στην Ευρώπη. Ο τουρισμός αυτός σήμερα αντιπροσωπεύει 130 έως 170 δισεκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσε να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030 ή το 2035 με τη σωστή προώθηση.
Ο high-end τουρισμός αντιπροσωπεύει επίσης το 22% των συνολικών δαπανών για διαμονή και το 33% για πολιτισμό, ψυχαγωγία και ψώνια. Αυτός ο τουρισμός αυξάνει επίσης κατά πολύ τις θέσεις εργασίας, καθώς απασχολεί σχεδόν διπλάσιους ανθρώπους σε σχέση με τον συμβατικό τουρισμό για το ίδιο μέγεθος καταλύματος. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες έμμεσες επιδράσεις, όπως η εκτίμηση της γενικής τουριστικής προσφοράς, οι επενδύσεις σε διάφορους παρόμοιους τομείς και η δημιουργία θέσεων εργασίας και σε άλλους τομείς.
Σύμφωνα με την ECCIA, ο high-end τουρισμός δε θα πρέπει να σαμποτάρεται από εμπόδια, όπως οι χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης visa, οι ανεπαρκείς υποδομές ή το ελλειμματικά εκπαιδευμένο προσωπικό στους τομείς της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου. Οι high-end τουρίστες ξοδεύουν οκτώ φορές περισσότερο από τον μέσο επισκέπτη και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τοπικές περιοχές. Ένα σχέδιο για την ανάπτυξη αυτού του τουρισμού στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αξίας του τομέα.
Συνοπτικά, η έρευνα αναγνωρίζει την αξία και τις προοπτικές της βιομηχανίας high-end τουρισμού και προτείνει ότι με τις σωστές ευρωπαϊκές στρατηγικές, μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο, τώρα που δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά την πανδημία. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι υποδομές για να διευκολυνθούν και τα ταξίδια σε δευτερεύοντες προορισμούς, όπως η Κροατία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και η Σκανδιναβία, καθώς οι ταξιδιώτες πλέον έχουν την περιέργεια να ανακαλύψουν νέα μέρη.
Παράλληλα, ενδιαφέρονται και για τη βιωσιμότητα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ώστε να κατευθυνθεί ο τουρισμός και προς την βιωσιμότητα και τη φύση. Ακόμα, πρέπει να συγκροτηθούν “δημόσιες πολιτικές” για να αναπτυχθεί η κατάρτιση στον τουρισμό υψηλού επιπέδου και να καταστεί η Ευρώπη παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον κλάδο.
Με πληροφορίες από Fashion United
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.