26 Απρ 2024
READING

Η πρώτη μπουτίκ Fendi στη Μύκονο: Τα brands πολυτελείας ακολουθούν τους τουρίστες στις διακοπές τους

4 MIN READ

Η πρώτη μπουτίκ Fendi στη Μύκονο: Τα brands πολυτελείας ακολουθούν τους τουρίστες στις διακοπές τους

Η πρώτη μπουτίκ Fendi στη Μύκονο: Τα brands πολυτελείας ακολουθούν τους τουρίστες στις διακοπές τους

To γεγονός ότι για το άνοιγμα της πρώτης του μπουτίκ στην Ελλάδα ο οίκος Fendi επέλεξε τη Μύκονο και το γνωστό Nammos Village δε λέει κάτι για τη Μύκονο που δεν ήταν ήδη γνωστό, ότι δηλαδή αποτελεί σταθερά προορισμό των jet setters, συνεπώς πρόκειται για έναν τόπο με συμπυκνωμένη δυνητική πελατεία για το brand του ομίλου LVMH.

Λέει όμως πολλά για την ενισχυόμενη – ή καλύτερα, επιστρέψασα – τάση των μεγάλων brands πολυτελείας να ακολουθούν τους ευκατάστατους πελάτες τους στις διακοπές τους, που τώρα, ειδικά φέτος, που αναμένεται ένα σχεδόν κανονικό καλοκαίρι με ταξίδια, μοιάζει να έχει περισσότερο νόημα από ποτέ. Οι μεγάλοι οίκοι θέλουν να είναι παρόντες όταν ετοιμάζουν οι πελάτες τους τις βαλίτσες τους για τα ταξίδια τους στα πολυτελή θέρετρα, αλλά και όταν κάνουν τις βόλτες τους σε αυτά, δίνοντάς τους την ευκαιρία για χαλαρά ψώνια.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα luxury brands στρέφονται τώρα στα pop-up stores;

Την πρώτη τους φιλοδοξία την καλύπτουν, χρόνια τώρα, με τις resort ή cruise συλλογές τους, κολεξιόν που παρεμβάλλονται των τυπικών της άνοιξης και του φθινοπώρου, και που είναι φτιαγμένες με τη λογική μιας πλήρους γκαρνταρόμπας διακοπών, άρα πιο ανάλαφρες σχεδιαστικά και πιο ελαφρές οικονομικά.

Για τη δεύτερη, είχαν αρχίσει να στρέφονται ήδη πριν από την πανδημία στη λύση των pop-up boutiques σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όπως το Σαν Τροπέ, το Κάπρι, το Μόντε Κάρλο, η Μύκονος. Τα pop-ups συνήθως λειτουργούν εποχικά, είναι δηλαλή ανοιχτά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Η Chanel άνοιξε το πρώτο της pop-up στο Σαν Τροπέ ήδη το 2010. Το 2018 έφτασε στη Μύκονο ο οίκος Dior, λανσάροντας μάλιστα και μια μικρή συλλογή ειδικά για το νησί, αλλά και οι  Oscar de la Renta και Christian Louboutin.  Πέρυσι, επίσης στο Nammos, άνοιξε την μπουτίκ της η Gucci. Φέτος έχουμε την προσθήκη της μπουτίκ του οίκου Fendi.

Tα οφέλη για τα brands από την περιπλάνησή τους στα τουριστικά θέρετρα είναι προφανή. Έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη χαλαρότητα και την άνεση χρόνου των επισκεπτών για να τους προσφέρουν τη δική τους, luxury εκδοχή των αγορών διακοπών. Παράλληλα, καθιστούν σαφή την παρουσία τους θέλοντας να αποδείξουν ότι αφουγκράζονται τις ανάγκες των πελατών και θαυμαστών τους, ότι έχουν να τους προσφέρουν κάτι ξεχωριστό, για την ξεχωριστή συνθήκη που είναι οι διακοπές.  Γι’ αυτό και η προσέγγισή τους είναι διαφορετική σε αυτά τα καταστήματα, που θέλουν  να ενσαρκώσουν μια διαφορετική πλευρά των brands. Όπως εξηγούσε παλαιότερα στο WWD ο πρόεδρος μόδας της Chanel, Bruno Pavlovsky, στόχος δεν είναι να προσθέσουν ένα ακόμα κατάστημα στο δίκτυό τους, αλλά να εκπλήξουν τους πελάτες τους με μια συγκεκριμένη προσέγγιση.

Διαβάστε ακόμα: Ο Dior ανοίγει pop-up σύμπλεγμα στη Σεούλ

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και ο τρόπος που κάτι τέτοιο υλοποιείται. Ο οίκος Fendi, για παράδειγμα, εμπνεύστηκε από τη μεσογειακή κουλτούρα και το περιβάλλον της Μυκόνου για τον σχεδιασμό των 90 τετραγωνικών που θα στεγάσουν τις συλλογές του στο νησί, συνδυάζοντας ξύλο και μπαμπού με σιελ και ναυτικά θέματα, φυσικά.

Εν ολίγοις, τα καταστήματα αυτά αναζητούν να ενταχθούν στον τόπο που τα φιλοξενεί, ώστε να καταστούν και μέρος του ταξιδιού των πελατών τους. Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τα φυσικά καταστήματα καθώς η αγορά βγαίνει από την πανδημία επιβεβαιώνει την επιλογή των μεγάλων brands να επιμένουν στη φυσική τους παρουσία με αυτά τα pop-ups.

Φαίνεται ότι τίποτα δεν υποκαθιστά την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα κατάστημα και, όταν αυτή είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πιο χαρούμενες και ξεκούραστες στιγμές των πελατών, με τις διακοπές τους, οι συνειρμοί που χτίζονται για αυτό το brand που ήταν παρόν σε αυτές, η σχέση και οι αναμνήσεις που αναπτύσσονται, δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα e-shop ή κάποια βιαστική επίσκεψη σε μια μπουτίκ στην πόλη.

Με πληροφορίες από Footwear News και WWD
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.