22 Ιαν 2025
READING

Ποιες πόλεις του κόσμου προτιμούν τα μεγάλα brands για τα φυσικά καταστήματά τους

3 MIN READ

Ποιες πόλεις του κόσμου προτιμούν τα μεγάλα brands για τα φυσικά καταστήματά τους

Ποιες πόλεις του κόσμου προτιμούν τα μεγάλα brands για τα φυσικά καταστήματά τους

Παρά την εκτίναξη που γνωρίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο τα τελευταία χρόνια, ειδικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι μεγάλοι, διεθνούς βεληνεκούς κολοσσοί της ένδυσης ποντάρουν ακόμα στα φυσικά καταστήματα, που εξάλλου, καθώς η αγορά επανέρχεται, δείχνουν ότι δεν έχασαν τη δυναμική τους και ότι το κοινό εξακολουθεί να τα αγαπά.

Τουλάχιστον έτσι δείχνει η πρόσφατη έρευνα της Savills, “Retailer Attractiveness City”, η οποία κατατάσσει τις πόλεις οι οποίες είναι ελκυστικότερες για τη λειτουργία φυσικών καταστημάτων μόδας, και οι οποίες αναμένεται ότι θα επανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά γρηγορότερα από άλλους προορισμούς.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η εμπειρία στο φυσικό κατάστημα είναι το κλειδί για έσοδα σε καιρούς κρίσης

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, πόλεις με ισχυρή τοπική αγορά όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο αποτελούν κατά σειρά τις περιοχές-κλειδί για τη λειτουργία φυσικών καταστημάτων και αναμένεται να εξελιχθούν πολύ γρηγορότερα από άλλες, ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη ακολουθούν πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ, των οποίων η αγορά βασίζεται στον τουρισμό, που έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των εξελίξεων και που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να επανέλθει.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως, ειδικά στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, η αγορά φυσικών καταστημάτων παρέμεινε προσοδοφόρα και θα συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, καθώς επηρεάστηκε λιγότερο κατά την περίοδο της πανδημίας, αφού στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στον ισχυρό εσωτερικό τουρισμό, ενώ όσον αφορά το Παρίσι, το ηλεκτρονικό εμπόριο δε γνώρισε την αλματώδη ανάπτυξη που συναντούμε σε άλλες πόλεις, οδηγώντας έτσι τους καταναλωτές στις φυσικές αγορές.

Ακόμα, στην έρευνα της Savills σημειώνεται πως νέες ευκαιρίες για τους εμπόρους γεννιούνται σε ανερχόμενες αγορές όπως η Μέση Ανατολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό του Ντουμπάι, όπου μέχρι πρότινος οι μεγάλες μάρκες αντιπροσωπεύονταν από ντόπιους franchisees, ωστόσο, με την πρόσφατη απόφαση για αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, που θα σημάνει για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την επιβολή φόρου στα έσοδα των επιχειρήσεων, οι διεθνείς εταιρείες ένδυσης αναζητούν τρόπους να αποκτήσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους.

Σέ άλλες περιοχές με εύπορο πληθυσμό, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κάιρο και το Μπαχρέιν, οι κραταιές μάρκες μόδας προσπαθούν επίσης να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που σταδιακά παρουσιάζονται, αγοράζοντας υπάρχουσες επιχειρήσεις και εγκαθιστώντας εμπορικές ομάδες με σκοπό την ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά.

Η έρευνα καταλήγει πως οι έμποροι οι οποίοι που κατάφεραν να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα ηγηθούν τις αγοράς στο προσεχές μέλλον, ενώ τα φυσικά καταστήματα τα οποία στην προπανδημική περίοδο είχαν αρχίσει να εξελίσσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, παρά την ψηφιοποίηση της αγοράς, θα αποτελέσουν το φυσικό μέσο επανασύνδεσης των εταιρειών με τους πελάτες τους. Οι κατηγορίες των προϊόντων fitness, των ειδών σπιτιού και του wellness εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την επιτυχημένη τους πορεία.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Google ανοίγει φυσικά καταστήματα

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, τώρα που υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, είναι ευκαιρία για τις μάρκες να μεγαλώσουν το εμπορικό τους κομμάτι, μετακινώντας τα φυσικά τους καταστήματα σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, σε νέες περιοχές με μεγαλύτερη δυναμική.

Με πληροφορίες από το Fashion United

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.