H Fresh Line έφτιαξε τα πιο φρέσκα σαπούνια ταξιδεύοντας σήμερα σε 19 χώρες

Κοιτάζοντας κανείς τα μεγάλα πολύχρωμα σαπούνια σε κάποιο από τα καταστήματα ή τα σημεία πώλησης που διατίθενται από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ίσως να έχει σκεφτεί ότι θα ήταν ιδιαίτερα γευστικά ως βρώσιμο προϊόν και πιθανόν και στη σκέψη του γράφοντος έχει κυριαρχήσει στιγμιαία η επιθυμία να κόψει ένα κομμάτι από αυτά και να το φάει.

Φέτος η Fresh Line κλείνει 30 χρόνια ζωής. Δημιουργήθηκε το 1992 από τη Μαύρα Βαγιωνή, η οποία οραματίστηκε τη δημιουργία καλλυντικών με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, διαθέτοντάς τα χύμα και βασιζόμενη σε συνταγές με φυσικά συστατικά και διαφάνεια στη σύνθεσή τους. Σήμερα, η εταιρεία, της οποίας η εταιρική επωνυμία είναι Fresh Formula Α.Ε., έχει καταφέρει να επεκταθεί σε 19 χώρες του κόσμου, με παρουσία σε 550 σημεία πώλησης. Στο εξωτερικό η παρουσία της εταιρείας εντοπίζεται σε αγορές όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, η Ουκρανία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν. Το 75% του προσωπικού της αποτελείται αυτήν τη στιγμή από γυναίκες, καθότι λόγω αντικειμένου δραστηριότητας, εκτός από θέσεις όπως η οικονομική διεύθυνση, το λογιστήριο ή και κάποιοι ακόμα από τους τομείς λειτουργίας, αποτελεί μία επιχείρηση που προσελκύει το γυναικείο φύλο να εργαστεί σε αυτήν.

Μεταφέροντας στην αγορά καλλυντικών της συνταγές της γιαγιάς της από τη Ζάκυνθο

Η ίδρυση της εταιρείας πριν από τριάντα χρόνια αποτέλεσε επιθυμία της Μαύρας Βαγιωνή, να μεταφέρει στην αγορά των καλλυντικών τις γνώσεις που είχε αποκομίσει από τη Ζακυνθινή γιαγιά της. Μάλιστα, τις συνταγές αυτές τις φιλοξένησε σε ένα βιβλίο που η ίδια εξέδωσε όταν η εταιρεία έκλεισε 15 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής. Το βιβλίο αυτό προσέλκυσε το ενδιαφέρον και κατέγραψε πωλήσεις καθώς περιλάμβανε συνταγές με πρώτες ύλες από την κουζίνα, που ήταν προσιτές στον καθένα για την εκτέλεσή τους. Ήταν οι συνταγές, με τις οποίες η Μαύρα Βαγιωνή είχε ξεκινήσει την επιχείρησή της το 1992.

Το πρώτο κατάστημα λιανικής δημιουργήθηκε στο Χαλάνδρι

Στόχευσε στη δημιουργία συνταγών ομορφιάς, που βασίστηκαν σε βότανα και φυτά που όλοι μας συναντάμε στην ελληνική φύση και έχουν έντονα αρωματικές, καταπραϋντικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Το πρώτο κατάστημα για τη Fresh Line δημιουργήθηκε στο Χαλάνδρι. Η καινοτόμα πρόταση που κόμιζε από την πρώτη στιγμή η νεοσύστατη τότε επιχείρηση κέρδισε σύντομα το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ η Μαύρα Βαγιωνή μπήκε σταδιακά στη διαδικασία να διαθέσει το εμπορικό σήμα της επιχείρησής της και με τη μορφή του franchise. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να επεκτείνει την παρουσία της επιχείρησής της και να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.

Διαβάστε ακόμα: Frezyderm: Η ελληνική εταιρεία που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα φαρμακεία της γειτονιάς

Αυτήν τη στιγμή, η διοίκηση της επιχείρησης αποτελεί γυναικεία υπόθεση. Σε αυτήν, εκτός από τη Μαύρα Βαγιωνή, που διατηρεί καθήκοντα προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο, στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας συμμετέχουν οι κόρες της Ναταλί ως διευθύνουσα σύμβουλος αλλά και η Πάολα, η οποία εκτελεί καθήκοντα αντιπροέδρου.

Η έκταση αλλά και η διεθνής παρουσία της Fresh Line οφείλεται τόσο στο δίκτυο καταστημάτων όσο και στα shops-in-shop που διατηρεί σε αρκετές χώρες. Το εργοστάσιό της αποτελεί μία πρότυπη παραγωγική εγκατάσταση που βρίσκεται στο Κορωπί, εξυπηρετώντας πελάτες χονδρικής αλλά και λιανικής.

Προσφέροντας φρεσκάδα

Αυτό που διαφοροποίησε τη Fresh Line από την πρώτη στιγμή, ήταν η κίνηση να φέρει στην αγορά φυσικά καλλυντικά, τα οποία ανέδιδαν αυτό ακριβώς που λέει το όνομα της εταιρείας: φρεσκάδα. Μάλιστα, τα προϊόντα της που κόβονται και πωλούνται με το κιλό, αποτέλεσαν κάτι πρωτόγνωρο και πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Σε καθένα από τα αγαθά που πωλούνταν στα καταστήματα αποδόθηκαν αρχαία ελληνικά ονόματα, σε μία προσπάθεια να υποδηλώσουν την προέλευση της συνταγής τους και τη σύνδεσή της με την αρχαιότητα. Το σκεπτικό για τα συγκεκριμένα ονόματα εντοπίζεται στο ότι τα αρχαία ελληνικά ονόματα είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμα και ταυτόχρονα αποτελούν στοιχείο της εταιρικής ταυτότητας της Fresh Line. Αποτέλεσε μάλιστα την πρώτη επιχείρηση που πούλησε χύμα καλλυντικά στην Ελλάδα, σε μπάλες ή σε σαπούνια με το κομμάτι.

Η απορία των συνεργατών και η ανάγκη αποτίναξης στερεοτύπων στο επιχειρείν

H μία από τις δύο κόρες της Μαύρας Βαγιωνή, η Ναταλί Βαγιωνή, ανέλαβε καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου σε ηλικία 29 ετών, εισπράττοντας συχνά την απορία των συνεργατών της εταιρείας, οι οποίοι σύμφωνα με την ίδια και τα όσα πρόσφατα ανέφερε στο συνέδριο The Future of Retail, «με ρωτούσαν πού είναι η μαμά σου; Θα μιλήσω με τη μαμά σου!», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι η νοοτροπία στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ως προς τα στερεότυπα που ισχύουν για την ικανότητα κάποιου νεαρού σε ηλικία να διοικήσει. Τόνισε μάλιστα ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού, στελέχη επιχειρήσεων στα 29 τους είναι συχνά δισεκατομμυριούχοι σε αυτήν την ηλικία. Η ίδια μάλιστα στάθηκε και στο γεγονός ότι η θέση της γυναίκας στο ελληνικό επιχειρείν πρέπει να αλλάξει, κάτι που πρέπει να το κερδίσουν και οι ίδιες οι γυναίκες με τη στάση τους.

Αναφέρθηκε σε αυτό στο πλαίσιο στο παράδειγμα άνδρα συναδέλφου της, ο οποίος αυτήν την περίοδο αναλαμβάνει πρόεδρος ενός μεγάλου συνδέσμου βιομηχάνων της χώρας. Ο εν λόγω, σύμφωνα με την κυρία Βαγιωνή, ζήτησε από δύο γυναίκες να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου αυτού και εκείνες αρνήθηκαν.

Ανεξαρτήτως πάντως της νοοτροπίας που κυριαρχεί στην Ελλάδα, η εταιρεία αυτή, που ξεκίνησε με κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο και ασυνήθιστο για την εποχή της, κατάφερε να διαγράψει πορεία 30 ετών έως και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, χτίζοντας τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη. Διατηρεί ταυτόχρονα τα εχέγγυα για αρκετά από τα επόμενά της βήματα, με την επόμενη μέρα να ανήκει ήδη στις δύο διαδόχους της ιδρύτριας της επιχείρησης, Ναταλί και Πάολα Βαγιωνή.