18 Ιαν 2025
READING

Τάση | Μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν Πλατφόρμες Εμπειρίας Υπαλλήλων

4 MIN READ

Τάση | Μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν Πλατφόρμες Εμπειρίας Υπαλλήλων

Τάση | Μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν Πλατφόρμες Εμπειρίας Υπαλλήλων

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μια επιτυχημένης εταιρείας είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτή. Αυτοί είναι που λαμβάνουν τις αποφάσεις της καθημερινότητας, που δίνουν ζωή στις ιδέες, που φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία της. Είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, που το εργασιακό τοπίο βρίσκεται σε αναβρασμό, μεγάλες εταιρείες ανησυχούν ότι μπορεί να χάσουν μέρος του ανθρωπίνου δυναμικού τους. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας που έφεραν δραματικές αλλαγές, όπως την εργασία εξ αποστάσεως και τα ευέλικτα μοντέλα εργασίας, οι προτεραιότητες και οι επιθυμίες των εργαζομένων έχουν αλλάξει σημαντικά.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη παγκόσμια έρευνα δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα των εργαζομένων

Τον Νοέμβριο του 2021 σχεδόν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους στις ΗΠΑ, και αυτή η τάση εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ πλέον αναγνωρίζεται και σε άλλες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης», όπως είναι ο όρος που γρήγορα υιοθετήθηκε για να περιγράψει το ότι πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους μαζικά και σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη τάση αποτέλεσε απόρροια μίας γενικότερης οικονομικής και ψυχολογικής μετατόπισης. Οι εργαζόμενοι έχουν πιο ισχυρές απαιτήσεις και είναι πιο τολμηροί να τις διεκδικήσουν, ενώ όταν δεν καλύπτονται από μια εργασιακή θέση δε διστάζουν να την εγκαταλείψουν, τουλάχιστον όχι όσο παλιότερα.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι υπάλληλοι που νιώθουν ότι δεν τους ακούν, παραιτούνται

Για να καταφέρουν οι εργοδότες να ανακόψουν τις μαζικές παραιτήσεις και να κρατήσουν τους πολύτιμους εργαζομένους τους στην εταιρεία, πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να κατανοήσουν λεπτομερώς τι είναι αυτό που θέλουν και χρειάζονται. Με τόσες αλλαγές στον επαγγελματικό τομέα, οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους και οι εργοδότες πρέπει ουσιαστικά να ανακαλύψουν από την αρχή τον τρόπο σκέψης των εργαζομένων.

Καθώς οι περισσότεροι οργανισμοί αγκαλιάζουν τις αλλαγές και εφαρμόζουν ευέλικτα και υβριδικά μοντέλα εργασίας, έχουν την ανάγκη να διερευνήσουν τι αντίκτυπο έχουν αυτές οι νέες συνθήκες. Για τον λόγο αυτό, για να μετρήσουν τα συναισθήματα και τη στάση των υπαλλήλων τους αλλά και να τους παρέχουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να διευκολύνουν τη συνεργασία τους και να τους βοηθούν να νιώθουν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, οι εταιρείες στρέφονται στις πλατφόρμες εμπειρίας εργαζομένων (employee experience platform – EX).

Τι είναι οι πλατφόρμες EX;

Οι πλατφόρμες EX δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά έχουν αποκτήσει νέα βαρύτητα στην εποχή της υβριδικής εργασίας. Η πλατφόρμα εμπειρίας εργαζομένων είναι ένα online πόρταλ που δίνει στους οργανισμούς καλύτερη επισκόπηση στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται και βιώνουν την καθημερινότητα της δουλειάς τους, συγκεντρώνει feedback από τους εργαζομένους, αλλά προσφέρει και έναν ψηφιακό χώρο επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και στήριξης για αυτούς, κάτι σαν μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εξειδικευμένης για την επιχείρηση και εμπλουτισμένης με χρήσιμα δεδομένα.

Στόχος μιας πλατφόρμας εμπειρίας εργαζομένων είναι να καταστήσει ευκολότερη, ταχύτερη και πιο διαισθητική την εργασία, την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη σύνδεση των εργαζομένων. Δε στοχεύει σε μια συγκεκριμένη εργασία ή τομέα μιας εταιρείας. Αντίθετα, είναι ένα επιπλέον εργαλείο-ομπρέλα, που εφαρμόζεται πάνω στα υπάρχοντα συστήματα της επιχείρησης, διευκολύνοντας την εύρεση πληροφοριών και την πρόσβαση σε αυτά.

Ουσιαστικά, οι πλατφόρμες EX συγκεντρώνουν ένα τεράστιο εύρος δεδομένων, από το εκπαιδευτικό υλικό της εταιρείας μέχρι τη διαχείριση της ετήσιας άδειας και τις παροχές των εργαζομένων. Αυτή η πλατφόρμα κρατά, λοιπόν, όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τους εργαζομένους για την εκάστοτε εταιρεία, από τις πολιτικές, τις αξίες και τη στρατηγική της, έως και τις επερχόμενες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Οι πλατφόρμες εμπειρίας εργαζομένων βοηθούν να επιτευχθεί μια σειρά από στόχους που αφορούν τις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Σε έναν κόσμο εργασίας όπου οι εργαζόμενοι απαιτούν περισσότερη ευελιξία και καλύτερο έλεγχο της καθημερινότητάς τους, η πλατφόρμα εμπειρίας εργαζομένων διατηρεί τους ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως σε επαφή με την εταιρεία και τους συναδέλφους τους, κάνοντας αποτελεσματικότερη την εφαρμογή των υβριδικών μοντέλων εργασίας και σαφέστερα τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Πολλές εταιρείες θεωρούν τις πλατφόρμες EX ζωτικής σημασίας, ειδικά στις περιπτώσεις που ομάδες διαφορετικών τμημάτων συνεργάζονται μεταξύ τους, ως μια ψηφιακή λύση για να διατηρηθεί ένα λειτουργικό δίκτυο μεταξύ του προσωπικού και των υπεύθυνων, καθώς λειτουργούν ως το εσωτερικό κανάλι κοινωνικής δικτύωσης μιας εταιρείας, ως ένας ενιαίος, εύκολα προσβάσιμος ψηφιακός χώρος επικοινωνίας και συνεργασίας.

Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι τέτοιες πλατφόρμες μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες και για εργαζομένους που δεν εργάζονται σε γραφείο, για υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών και εργαζομένους της λεγόμενης “πρώτης γραμμής”, θέσεις και ρόλοι που τείνουν να είναι περισσότερο αποκομμένοι ψηφιακά. Μια πλατφόρμα εμπειρίας των εργαζομένων μπορεί να αποτελέσει και εδώ ένα εργαλείο σύνδεσης και επικοινωνίας με την εταιρεία, έναν τρόπος να συγκεντρωθεί feedback και να ανιχνευθούν δυσαρέσκειες, να γίνουν παρατηρήσεις, να καλλιεργηθεί μια ουσιαστική επικοινωνία.

Με πληροφορίες από Worklife.news
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.