19 Απρ 2024
READING

Γιατί L’Oréal, Estée Lauder και μεγάλα brands καλλυντικών δεν επηρεάζονται από την κρίση

4 MIN READ

Γιατί L’Oréal, Estée Lauder και μεγάλα brands καλλυντικών δεν επηρεάζονται από την κρίση

Γιατί L’Oréal, Estée Lauder και μεγάλα brands καλλυντικών δεν επηρεάζονται από την κρίση

Σε έναν από τους κλάδους που όχι μόνο ενισχύονται μετά την πανδημία αλλά παραμένουν ανεπηρέαστοι και από την οικονομική αστάθεια των πληθωριστικών πιέσεων, των ανατιμήσεων, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου, αναδεικνύεται ο κλάδος της ομορφιάς.

Καλλυντικά και αρώματα βρίσκονται σε εντυπωσιακή άνοδο, όπως επιβεβαιώνουν οι κολοσσοί του κλάδου, από τη L’Oréal και την Estée Lauder, μέχρι τη Chanel.

Έτσι, αυτές τις μέρες ακούσαμε τον CEO της L’Oréal, Nicolas Hieronimus, να λέει στο Reuters, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ότι, μέχρι στιγμής, ο πληθωρισμός δεν έχει επηρεάσει τις πωλήσεις των καλλυντικών· αλλά και τον CFO της Chanel, Philippe Blondiaux, να δηλώνει στο Business of Fashion ότι ο beauty βραχίονας της Chanel γνωρίζει εκρηκτική άνοδο, και μάλιστα κατά 32% στις online πωλήσεις, γεγονός που επιτρέπει στον γαλλικό οίκο να στραφεί περισσότερο στην DTC στρατηγική του, όπως αποδεικνύουν οι 50 νέες ανεξάρτητες μπουτίκ καλλυντικών Chanel, και να απομακρυνθεί από τις πωλήσεις χονδρικής και τις συνεργασίες με άλλους λιανεμπόρους.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος στις πωλήσεις καλλυντικών εκτοξεύει τα κέρδη της L’Oréal

Αλλά και η Estée Lauder κατέγραψε άνοδο 10% στις πωλήσεις της το τρίμηνο που πέρασε, επισφραγίζοντας τη συνολική θετική εικόνα του κλάδου. Μάλιστα, η Estée Lauder είδε διψήφια άνοδο σχεδόν σε όλες τις αγορές του κόσμου, ενώ οι πωλήσεις πήγαν καλά ακόμα και στην Κίνα, όπου οι περιορισμοί της πανδημίας παραμένουν αυστηροί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγορά των ΗΠΑ, ο κλάδος βιώνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της δεκαετίας, η οποία μάλιστα αναμένουν ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2026. Αυτό παρατηρείται σε όλες τις κατηγορίες, ακόμα δηλαδή και στα premium καλλυντικά, που σε σχέση με πέρυσι βλέπουν ανάπτυξη 25%, με brands όπως τα Gucci Beauty και Chloé να βγαίνουν επίσης ωφελημένα, όπως και η Chanel που προαναφέρθηκε.

Η ανάπτυξη αυτή, λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, φαίνεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με βάση τους την άρση των περιορισμών της πανδημίας και, ουσιαστικά, την επιστροφή των καταναλωτών στον «έξω κόσμο», στα γραφεία τους και σε μια κανονική λίγο-πολύ καθημερινότητα. Οι καταναλωτές δεν περνούν πλέον όλη την ημέρα στο σπίτι με τις φόρμες τους, ενώ, επιπλέον, έχουν και τη διάθεση για λίγο περισσότερο «glamour» και μέικαπ, σαν μια κάποια αντεπίθεση σε δύο δύσκολα χρόνια κατά τα οποία το μακιγιάζ είχε αντικατασταθεί από τη μάσκα του κορονοϊού. Σε συνδυασμό με το νέο, ενισχυμένο mindset της προσωπικής φροντίδας και περιποίησης που αναπτύχθηκε μέσα στην πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας η ευεξία και η φροντίδα του εαυτού έγινε προτεραιότητα, είναι λογικό να καταγράφεται μια συνολική ανάπτυξη στη βιομηχανία – στην οποία στρέφεται τώρα περισσότερο και το ανδρικό κοινό.

Την ηγετική θέση στις αυξήσεις των πωλήσεων κρατούν τα αρώματα – που οι καταναλωτές αγοράζουν όχι μόνο ως δώρα για τους άλλους, αλλά και για τον εαυτό τους -, το μακιγιάζ, καθώς και τα είδη περιποίησης μαλλιών, ενώ πολύ σημαντική άνοδο βλέπουν ακόμα τα καινοτόμα προϊόντα μακιγιάζ, που συνδυάζουν ομορφιά με περιποίηση της επιδερμίδας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης του κλάδου,  δεν προκαλεί εντύπωση η επένδυση που κάνουν  στα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής περιποίησης κολοσσοί όπως η Unilever και η P&G. Μάλιστα, η τελευταία, μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες έχει προχωρήσει σε δύο εξαγορές σημαντικών indie brands ομορφιάς, των Ouai και Farmacy Beauty, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δημιούργησε έναν ξεχωριστό τομέα, αφιερωμένο στο Specialty Beauty, με στόχο να δημιουργήσει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα: H Unilever καλεί start-ups και ερευνητές για συνεργασίες στον χώρο των προϊόντων ομορφιάς

Παράλληλα, βλέπουμε και μεγάλους λιανεμπόρους όπως τη Walmart, να κάνουν κινήσεις για να αναβαθμίσουν τους τομείς των καλλυντικών τους, βελτιώνοντας την εμπειρία που προσφέρουν στα φυσικά τους καταστήματα αλλά και συνάπτοντας συνεργασίες με λιανεμπόρους ομορφιάς.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της συγκεκριμένης βιομηχανίας, που δικαιολογεί ίσως και τις εκτιμήσεις ότι η άνοδός της θα συνεχιστεί, είναι ότι, παρόλο που οι καταναλωτές επέστρεψαν στα φυσικά καταστήματα, ενισχύοντας έτσι τις αγορές, το ηλεκτρονικό εμπόριο του κλάδου εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο, σε αντίθεση δηλαδή με την υποχώρηση που παρατηρείται στις online αγορές άλλων κλάδων. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό αποτελεί ένδειξη του γνήσιου, οργανικού ενδιαφέροντος των καταναλωτών για τα καλλυντικά, εξού και brands όπως η Chanel αποφασίζουν να συνεχίσουν να δίνουν έμφαση σε αυτό.

Με πληροφορίες από Reuters, Premium Beauty News, Βusiness of Fashion
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.