26 Απρ 2024
READING

Tα Starbucks απολύουν όσους οργανώνουν σωματεία στις ΗΠΑ

3 MIN READ

Tα Starbucks απολύουν όσους οργανώνουν σωματεία στις ΗΠΑ

Tα Starbucks απολύουν όσους οργανώνουν σωματεία στις ΗΠΑ

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες μια έντονη κινητικότητα στα εργασιακά. Εργατικά σωματεία κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε διεθνούς βεληνεκούς εταιρείες, δημιουργώντας αμηχανία και σπασμωδικές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτή των Starbucks. Η γνωστή αλυσίδα καφέ και ροφημάτων αντιμετωπίζει ένα ολοένα αυξανόμενο κύμα συνδικαλισμού των εργαζόμενων, καθώς έχουν κατατεθεί αιτήματα για εκλογή σωματείων σε περισσότερα από 250 καταστήματα που σε 35 πολιτείες.

Ο Howard Schultz, CEO των Starbucks, επί της ουσίας εξέφρασε μηδενική ανοχή προς τα παραπάνω κινήματα, δηλώνοντας πως η δημιουργία σωματείων είναι ένας εξωγενής παράγοντας που θα διαστρεβλώσει τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Τα λεγόμενά του ήρθε να επιβεβαιώσει και η επίσημη αντίδραση της εταιρείας, καθώς απέλυσε 20 επικεφαλής σωματείων.

Διαβάστε ακόμα: Tα Starbucks κάνουν αυξήσεις στους μισθούς για όσους δε συνδικαλίζονται

Να σημειώσουμε πως το ανώτατο ρυθμιστικό όργανο όσον αφορά τον τομέα της εργασίας στις ΗΠΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (NLRB) έχει λάβει σωρεία καταγγελιών όσον αφορά τις απολύσεις, οι οποίες ζητούν αποζημίωση κι επαναπρόσληψη των απολυθέντων, και εάν δε βρεθεί συμβιβαστική λύση θα οδηγηθούν οι υποθέσεις σε δίκη. Σύμφωνα με στοιχεία του NLRB, μέχρι τις 13 Μαΐου 69 καταστήματα Starbucks έχουν καταθέσει ψήφισμα υπέρ της δημιουργίας σωματείου, και 9 καταστήματα έχουν ψηφίσει κατά. Παράλληλα εκκρεμούν τα αποτελέσματα άλλων 6 ψηφοφοριών.

Το NLRB έχει με τη σειρά του κατηγορήσει τα Starbucks για καταπάτηση του εργατικού δικαίου σε πάνω από 200 περιπτώσεις από τα τέλη του 2021, οπότε και οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν διαδικασίες για τη δημιουργία σωματείου, ενώ η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί με τη νέα πολιτική πριμοδότησης των υπαλλήλων, η οποία αφορά όσους εκ των υπαλλήλων δε συνδικαλίζονται. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στα μέτρα της εταιρείας απεργώντας σε πολλά καταστήματα.

Φαίνεται ωστόσο πως η Starbucks είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω αν κρίνουμε από τις μαρτυρίες εργαζομένων. Η Laila Dalton, υπεύθυνη βάρδιας σε κατάστημα Starbucks η οποία απολύθηκε μια μέρα πριν τη διανομή των ψηφοδελτίων για την εκλογή σωματείου, είχε προβεί σε καταγγελία στο NLRB, καθώς σύμφωνα με την ίδια, επί σειρά ημερών υφίστατο ανάκριση και εκφοβισμό από τους ανωτέρους της. Την καταγγελία ακολούθησε και η απόλυσή της.

Διαβάστε ακόμα: Το πρώτο σωματείο εργαζομένων του Amazon και η παγκοσμιοποιημένη αγορά

Το ίδιο ισχυρίζεται και η Ashlee Feldman, επίσης υπεύθυνη βάρδιας. Σύμφωνα με την ίδια, απολύθηκε από την εταιρεία λόγω του ότι ήταν υπέρ του σχηματισμού σωματείου, ενώ πλέον βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής καταγγελίας στο NLRB. Σύμφωνα με εκπροσώπους των Starbucks, ωστόσο, η απόλυσή της δεν οφείλεται σε κάποια πολιτική της εταιρείας ενάντια στα σωματεία, αλλά στην διατήρηση των υψηλών standards που έχει θέσει.

Φαίνεται λοιπόν πως οι εργαζόμενοι των Starbucks στην πλειοψηφία τους είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στην πορεία τους προς τη δημιουργία σωματείων. Παρ ’όλα αυτά η εταιρεία δείχνει προς το παρόν ανυποχώρητη. Μένει να φανεί ποια από τις 2 πλευρές θα υπερισχύσει στο τέλος της ημέρας. 

Από συγκέντρωση των εργαζομένων Starbucks στο Ταλαχάσι
Με πληροφορίες από The Guardian
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.