Η προστασία του πλανήτη είναι ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τα διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη και πώς οι δραστηριότητες και οι συμπεριφορές τους έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτά, καθώς και τη σημασία αλλαγών στις συνήθειες και τις απόψεις ώστε να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα.
Πέρα από τις αλλαγές στις προσωπικές τους συμπεριφορές, οι καταναλωτές είναι πλέον πολύ ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με τις βιώσιμες και κοινωνικά ηθικές πρακτικές που ακολουθούν οι εταιρείες. Πλέον δε διστάζουν να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους και να επενδύσουν σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν βαρύτατα υπόψιν αυτά τα ζητήματα και δεσμεύονται να κάνουν την αλλαγή. Η Παγκόσμια Μελέτη Βιωσιμότητας (2021) αναφέρει ότι πάνω από το 1/3 των αγοραστών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 25% περισσότερο για προϊόντα που λαμβάνουν υπόψη τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Αντίστοιχα, οι εταιρείες, πέρα από τις αντίστοιχες συνειδητοποιήσεις, έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν και να πάρουν θέση στα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά ζητήματα, εάν θέλουν να παραμείνουν επίκαιρες και να μη χάσουν τους πελάτες τους. Αυτό το κάνουν μέσα από δεσμεύσεις, τις οποίες οφείλουν να κοινοποιούν με διαφάνεια και ακρίβεια.
Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζονται παγκόσμιοι κανόνες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις
Ωστόσο, η επικοινωνία σε σχέση με τους βιώσιμους στόχους των εταιρειών παρουσιάζει διάφορες προκλήσεις. Είναι πολλές οι περιπτώσεις εταιρειών που δεσμεύτηκαν για πολλά και έκαναν λίγα, ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τίποτα. Ο κόσμος είναι πλέον πολύ πιο δύσπιστος, ενώ, όπως δείχνει μια νέα έρευνα, το greenwashing είναι ανεξέλεγκτο στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Ο όρος greenwashing περιγράφει τις περιπτώσεις στις οποίες οι στόχοι και οι δεσμεύσεις για βιωσιμότητα μιας επιχείρησης είναι στην πραγματικότητα ψευδείς και παραπλανητικοί και έχουν ως στόχο να πείσουν το κοινό ότι τα προϊόντα, οι στόχοι και οι πολιτικές ενός οργανισμού είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης: To 58% των στελεχών παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις τους κάνουν greenwashing
Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν ορισμένες εταιρείες που επιδιώκουν παράτυπες πιστοποιήσεις, προβάλλοντας τη βιωσιμότητα ως διαφημιστική τακτική και όχι ως σκληρά διεκδικούμενο αποτέλεσμα. Ή μπορεί να επισημαίνουν προϊόντα ως “βιοδιασπώμενα”, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονται χρόνια για να αποσυντεθούν. Αυτά αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα greenwashing.
Με πολλές τέτοιες περιπτώσεις να έχουν διαρρεύσει, οι καταναλωτές έχουν αρκετή επιφύλαξη και είναι πολύ πιο αυστηροί με τις εταιρείες. Όπως είναι λογικό, βρίσκονται σε σύγχυση και δεν ξέρουν πλέον τι να πιστέψουν για τις δεσμεύσεις, ενώ έχουν πολύ περισσότερες απαιτήσεις στις αποδείξεις των στόχων της κάθε επιχείρησης. Πάντως, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες, οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, σχεδίασαν κατάλληλα τη στρατηγική τους και κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Παρακάτω αναλύονται τρόποι με τους οποίους μια εκστρατεία marketing μπορεί να σχεδιαστεί κατάλληλα, ώστε να προωθήσει τη βιωσιμότητα, χωρίς να καταντήσει να γίνεται ανούσιο και παραπλανητικό greenwashing.
Διαβάστε επίσης: Τα brands στην εποχή του greenwashing
Αποδείξεις για τις βιώσιμες προθέσεις
Είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες να μη μιλούν μόνο για κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν, αλλά και κινήσεις που έχουν κάνει ήδη. Προσθέτει πολλή περισσότερη αξιοπιστία όταν υπάρχουν ενέργειες που αποδεικνύουν πραγματικά τα λεγόμενα και τις δεσμεύσεις τους.
Κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν οι εταιρείες ώστε να αποδεικνύεται ότι είναι πραγματικά βιώσιμες είναι να λάβουν την πιστοποίηση B-Corp έπειτα από έλεγχο B-Lab. Η πιστοποίηση αυτή δηλώνει στους καταναλωτές ότι η εκάστοτε εταιρεία λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια στα υψηλότερα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ηθικά παγκόσμια πρότυπα. Συνεπώς, η κατοχή πιστοποίησης B-Corp είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επικοινωνήσει μια επιχείρηση τις δεσμεύσεις της, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις υψηλές αξιώσεις ή υποσχέσεις και παρέχοντας μια απόδειξη για τους σκοπούς της.
Επικοινωνία και Greenwashing
Οι καταναλωτές γίνονται όλο και καλύτεροι στο να αναγνωρίζουν το greenwashing, όμως μπορεί να δυσκολεύονται να διακρίνουν τους πράσινους ισχυρισμούς από τις πράσινες ενέργειες. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα κανάλια επικοινωνίας προς τους καταναλωτές για να τους ενημερώσουν και να τους εκπαιδεύσουν. Με άλλα λόγια, πέρα από το να προωθούν τις πωλήσεις και τη φήμη τους, θα μπορούσαν να λειτουργούν ως επιπλέον πηγή γνώσης για τους καταναλωτές, ενημερώνοντάς τους για θέματα βιωσιμότητας από πολλαπλές οπτικές γωνίες. Αυτό θα δημιουργούσε μια βαθύτερη σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης μαζί τους.
Διαβάστε επίσης: Τρόποι με τους οποίους οι βιώσιμες μάρκες χρησιμοποιούν το TikTok
Δράση στην κοινότητα
Κάτι εξίσου σημαντικό που συχνά παραμελείται είναι οι εταιρείες να έχουν ενεργή παρουσία σε επίπεδο κοινότητας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να καθοριστεί μια μέρα που οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια δενδροφύτευση ή στον καθαρισμό μιας παραλίας από σκουπίδια.
Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα εταιρείας, η οποία δραστηριοποιήθηκε εντός της κοινότητας είναι αυτό της PepsiCo. Η PepsiCo πρόσφατα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρέχει θέρμανση στην κοινότητα στην πόλη Βερν όπου διαθέτει ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιπς Lay‘s. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα αξιοποιήσει τον ατμό που εκλύεται από το μαγείρεμα των πατατών για να θερμάνουν ένα κύκλωμα νερού, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο με μια πιο αποδοτική για το περιβάλλον διαδικασία. Η πρωτοβουλία της PepsiCo θα μπορούσε να αποτελεί μια έμπνευση για πολλές αντίστοιχες κινήσεις.
Όλες αυτές οι κινήσεις είναι σημαντικές για την προώθηση της βιωσιμότητας. Όχι μόνο θα βελτιώσουν τη φήμη μιας εταιρείας, αλλά θα διασφαλίσουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα υποστηρίζει τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας.
Με πληροφορίες από PRnewsonline
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.