25 Απρ 2024
READING

Το Google θα περιορίσει τον εντοπισμό τοποθεσίας για προστασία σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση

4 MIN READ

Το Google θα περιορίσει τον εντοπισμό τοποθεσίας για προστασία σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση

Το Google θα περιορίσει τον εντοπισμό τοποθεσίας για προστασία σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση

Στη σκιά της αναμενόμενης ακύρωσης, από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, της απόφασης-ορόσημου Roe v. Wade, του 1973, για το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα, μια ομάδα περισσότερων από 40 Δημοκρατικών μέλων του Κονγκρέσου έστειλε επιστολή στον CEO της Alphabet, μητρικής εταιρείας του Google, καλώντας την εταιρεία να σταματήσει να συγκεντρώνει δεδομένα εντοπισμού τοποθεσίας των χρηστών, διατυπώνοντας φόβους ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την αναγνώριση ατόμων που αναζητούν να κάνουν άμβλωση.

Αν τελικά η απόφαση αυτή όντως ακυρωθεί, όπως διέρρευσε από το Politico ότι είναι η πρόθεση των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα οποία δεν αναγνωρίζουν ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει το δικαίωμα στην αναπαραγωγική υγεία, οι πολιτείες θα μπορούν να αποφασίζουν πόσο αυστηρά θα ρυθμίζουν ή και θα απαγορεύουν την ιατρική διαδικασία της άμβλωσης. Υπάρχει λοιπόν ανησυχία ότι τα δεδομένα από το ιστορικό αναζήτησης στο ίντερνετ των χρηστών αλλά και τα δεδομένα των τοποθεσιών τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, αν θέλουν να κάνουν έκτρωση, αλλά και εναντίον όσων προσφέρουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης άμβλωσης σε πολιτείες όπου αυτό θα καταστεί παράνομο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί ένα brand να φερθεί «σαν πολίτης», όπως ζητούν οι καταναλωτές

Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι χωρίς βάση, καθώς οι αρχές επανειλημμένα ζητούν από το Google να τους παράσχει στοιχεία εντοπισμού θέσης και το αντίστοιχο ιστορικό, δεδομένου ότι ο τεχνολογικός κολοσσός αποθηκεύει αυτά τα δεδομένα για τα εκατομμύρια των χρηστών smartphones που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, το Google έλαβε από τις τοπικές και πολιτειακές κατά κύριο λόγο αρχές 11.554 εντάλματα για την παραχώρηση των στοιχείων τοποθεσίας συγκεκριμένων χρηστών σε δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν είναι βέβαια σαφές πόσα από αυτά τα αιτήματα ικανοποίησε το Google, το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι τα αιτήματα για αποκάλυψη στοιχείων τοποθεσίας αποτελούν το ένα τέταρτο των συνολικών ανάλογων αιτημάτων από τις αρχές.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η εταιρεία είναι από τις πρώτες που απαιτούν ένταλμα προκειμένου να δεχτούν να αποκαλύψουν τέτοια προσωπικά δεδομένα, ωστόσο η επιστολή την καλεί να επανεξετάσει τις πρακτικές της όσον αφορά τη συγκέντρωση και διατήρηση αυτών των δεδομένων. Όπως αναφέρεται, αυτά τα δεδομένα αποτελούν ένα δυνητικό εργαλείο για «ακροδεξιούς εξτρεμιστές που αναζητούν να εντοπίσουν ανθρώπους που αναζητούν αναπαραγωγική υγειονομική φροντίδα».

Διαβάστε ακόμα: Όταν brands και ΜΚΟ συνεργάζονται για έναν σκοπό

Υπάρχει, εξάλλου, και προηγούμενο, το οποίο δικαιολογεί αυτούς τους φόβους. Το 2020, κατά τη διάρκεια των αναταραχών μετά τη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικούς, η αστυνομία της Μινεάπολης χρησιμοποίησε ένα τέτοιο ένταλμα για να εντοπίσει διαδηλωτές. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση ενός άντρα στη Φλόριντα, που συνελήφθη άδικα γιατί πέρασε με το ποδήλατό του μπροστά από ένα σημείο που γινόταν μια διάρρηξη.

Από τη στιγμή που διέρρευσε το έγγραφο όπου διατυπώνεται μια σχεδόν ειλημμένη απόφαση για την ακύρωση της ιστορικής απόφαση του 1973, έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, σχετικά με το τι θα σημάνει αυτή η απόφαση για το δικαιώμα των γυναικών στην αναπαραγωγική υγεία και στο ίδιο το δικαίωμα στον έλεγχο του σώματός τους. Μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Microsoft, Tesla, Apple, Starbucks, Citigroup, Levi’s, Mastercard, Amazon, ανακοινώνουν ότι θα καλύπτουν τα έξοδα για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών ή για τα ταξιδιωτικά τους έξοδα για να μεταβούν σε κάποια πολιτεία που επιτρέπεται η άμβλωση, ενώ μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ο επιχειρηματικός κόσμος, που κατηγορείται εν πολλοίς ότι προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με όλες τις πολιτικές πλευρές, να στηρίζει σε ζητήματα δικαιωμάτων όπως αυτό τους υπαλλήλους του και να παίρνει θέση.

Εν τω μεταξύ, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η αποκάλυψη των δεδομένων τοποθεσίας από το Google δεν είναι ο μόνος φόβος σχετικά με στοιχεία στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι αρχές, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν γυναίκες που αναζητούν να κάνουν άμβλωση. Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν θα πρέπει να απεγκαταστήσουν  και τις εφαρμογές παρακολούθησης και καταγραφής της περιόδου τους.

Mε πληροφορίες από το TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.