22 Ιαν 2025
READING

H Samsung θέλει να δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες απολύουν

4 MIN READ

H Samsung θέλει να δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες απολύουν

H Samsung θέλει να δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες απολύουν

O νοτιοκορεάτικος τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε την Τρίτη το αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο του για τα επόμενα πέντε χρόνια, αποδεικνύντας τη δυναμική του την παρούσα στιγμή στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου παραμένει κυρίαρχος, κυρίως λόγω της πρωτοκαθεδρίας του ως κατασκευαστή ημιαγωγών.

Μπορεί το κοινό να γνωρίζει τη Samsung κατά βάση από τα smartphones και τις τηλεοράσεις της, αλλά το μεγάλο brand είναι από τους κορυφαίους κατασκευαστές chips στον κόσμο, έχοντας μάλιστα στο παρελθόν υπάρξει και προμηθευτής της Apple, ενώ υπάρχουν πρόσφατες (ανεπιβεβαίωτες) αναφορές ότι η Samsung θα κατασκευάσει τα chips για τους επόμενης γενιάς επεξεργαστές τoυ MacBook και του iPad.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Samsung ανακοίνωσε  ότι οι επενδύσεις της για τα επόμενα πέντε χρόνια θα αφορούν κατά κύριο λόγο τον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών, κυρίως chips μνήμης, και της βιοφαρμακευτικής. Συγκεκριμένα, θα διοχετεύσει στις επιχειρήσεις της συνολικά 356 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι και το 2026, επένδυση κατά 30% μεγαλύτερη από εκείνην του προηγούμενου πενταετούς πλάνου της, και σε μια συγκυρία με πολλές δυσκολίες και προβλήματα στην παγκόσμια αγορά, εξαιτίας των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Φαίνεται ότι η εταιρεία επωφελήθηκε τελικά από τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς που εξακολουθούν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις τεχνολογικές εταιρείες, αυξάνοντας τα κέρδη της από τις πωλήσεις chips κατά 50%.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης που θα πυροδοτήσουν αυτές οι επενδύσεις, η Samsung αναμένει ότι θα δημιουργήσει συνολικά 80.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι και το 2026, περίπου 16.000 θέσεις τον χρόνο. Ο στόχος της για τη διετία 2021-2023 ήταν η δημιουργία 40.000 νέων θέσεων.

Αν και οι περισσότερες από αυτές αφορούν τη Νότια Κορέα, τη μητρική αγορά της Samsung, η εταιρεία διαθέτει κέντρα ανάπτυξης και έρευνας, που θα ενισχυθούν με εργατικό δυναμικό, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες και τον Καναδά.

Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση της Samsung έρχεται εν μέσω απανωτών ειδήσεων από τον κόσμο τόσο των τεχνολογικών startups όσο και των γιγάντων της Σίλικον Βάλεϊ, είτε ότι παγώνουν τις νέες προσλήψεις, είτε ότι απολύουν σημαντικά ποσοστά του εργατικού τους δυναμικού, τη στιγμή μάλιστα που πριν από λίγο καιρό το ζήτημα ήταν οι ελλείψεις σε ταλαντούχους εργαζομένους για τον κλάδο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια δύσκολη συγκυρία, με τα επιτόκια να ανεβαίνουν και τους φόβους για μια οικονομική ύφεση, που μάλιστα αποτυπώθηκε το τελευταίο διάστημα και στον δείκτη Nasdaq, ο οποίος δεν είχε καταγράψει τέτοια τέτοια συνεχόμενη πτώση εβδομάδων εδώ και μία δεκαετία.

Είδαμε έτσι πριν λίγες μέρες τη Meta να ανακοινώνει ότι επιβραδύνει τις νέες προσλήψεις, παρόλο που νωρίτερα μιλούσε για τα πλάνα για έμφαση στην ανάπτυξη του metaverse και για ενίσχυση των ομάδων που ασχολούνται με αυτό. Πιο πρόσφατα, ο CEO της Uber ανακοίνωσε στους υπαλλήλους ότι, στο εξής, «η πρόσληψη θα θεωρείται προνόμιο» και πως ό,τι δεν αποδίδει από άποψη στρατηγικής marketing θα κόβεται. Αβεβαιότητα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο Twitter, όπου ισχύει επίσης πάγωμα προσλήψεων – αν και στην προκειμένη περίπτωση η αβεβαιότητα προκύπτει και από το συνεχιζόμενο θρίλερ της εξαγοράς (ή μη;) της εταιρείας από τον Elon Musk.

H πιο πρόσφατη είδηση αφορά τη σουηδική Klarna, η οποία παρέχει υπηρεσίες Buy Now, Pay Later, που μάλιστα έχουν αποκτήσει μεγάλο hype αυτήν την περίοδο, ενώ και η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις παροχές της και στις virtual αγορές. Η Klarna, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απολύσει το 10% των εργαζομένων της, δηλαδή περίπου 700 άτομα, καθώς αναμένει «πιθανή ύφεση». Η εταιρεία παρουσίασε ως αιτίες για την απόφασή της την άνοδο των τιμών, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αλλαγή στην καταναλωτική διάθεση του κοινού εξαιτίας και των παραπάνω λόγων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας, «ήταν ένας πολύ διαφορετικός κόσμος το περασμένο φθινόπωρο, όταν καταστρώναμε τα σχέδια για το 2022».

Αλλά και μικρότερες startups, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν ανάλογες αποφάσεις, ενώ τα επενδυτικά πλάνα και οι εντυπωσιακές χρηματοδοτήσεις της περασμένης χρονιάς για τους «μονόκερους» του τεχνολογικού κλάδου, τώρα υποχωρούν.

 Αναλυτές σημειώνουν ότι οι κινήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τα αρχικά στάδια της οικονομικής αποδυνάμωσης του κλάδου. Μπορεί οι απολύσεις να οφείλονται σε έναν διαφορετικό συνδυασμό λόγων για την κάθε εταιρεία, αλλά η τάση είναι σαφώς ξεκάθαρη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Samsung βρίσκεται σαφώς ευνοημένη, όπως αποδεικνύεται, αφού, τελικά, παράγοντες που επιβάρυναν το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου, όπως η κρίση στην αγορά των ημιαγωγών, επωφέλησαν την ίδια.

Με πληροφορίες από το CNN και το TechCrunch
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.