24 Νοέ 2024
READING

Μπορούν οι πολυεθνικές Carrefour, Spar και Mere να επιβιώσουν στην Ελλάδα;

5 MIN READ

Μπορούν οι πολυεθνικές Carrefour, Spar και Mere να επιβιώσουν στην Ελλάδα;

Μπορούν οι πολυεθνικές Carrefour, Spar και Mere να επιβιώσουν στην Ελλάδα;

Mπορούν τελικά οι εισαγόμενες δυνάμεις στον χώρο των σούπερ μάρκετ να κρατήσουν τη δυναμική τους στην Ελλάδα και να την αναπτύξουν; Τα ιστορικά αλλά και τα νεότερα παραδείγματα έχουν αποδείξει ότι εν τέλει κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

Και ένας από τους βασικούς λόγους τους οποίους επικαλείται η αγορά για την εξέλιξη αυτή που τείνει να εξελιχθεί σε κανόνα, είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απέχουν σημαντικά ως προς τη νοοτροπία που πρεσβεύουν από τη νοοτροπία του Έλληνα καταναλωτή. Μάλιστα, η εντοπιότητα με όποιον τρόπο αυτή μπορεί να ερμηνεύεται είτε σε επίπεδο ιδιοκτησίας, είτε σε επίπεδο γκάμας προϊόντων, είναι αυτή που τελικά συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχία ενός εγχειρήματος στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Στον αντίποδα, θα θυμίσουμε την τρανταχτή περίπτωση της γερμανικής Aldi, η οποία πριν από μερικά χρόνια επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στη χώρα μας σε υποδομές και καταστήματα, ωστόσο το κλίμα της χώρας δεν την ευνόησε όπως θα περίμενε και λίγο αργότερα αποχώρησε άρδην από την Ελλάδα. Μάλιστα το πλάνο επενδύσεων τότε για τη γερμανική εκπτωτική αλυσίδα προέβλεπε δαπάνη συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, κάτι που τελικά δε συνέβη ποτέ.

Στις εξαιρέσεις πάντως συγκαταλέγεται η Lidl Ελλάς, η οποία έχει καταφέρει να αποτελεί σήμερα έναν από τους τρεις μεγαλύτερους παίκτες στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο και μία σημαντικά αναπτυσσόμενη επιχείρηση τα τελευταία χρόνια. Η γερμανική αλυσίδα στο πέρασμα των ετών άλλαξε το προϊόντικό της μείγμα, βάζοντας στο χαρτοφυλάκιό της σημαντικό αριθμό Ελλήνων προμηθευτών, αντιλαμβανόμενη την αξία που κάτι τέτοιο θα είχε για τους καταναλωτές της δικής μας αγοράς. Η κίνησή της εκ του αποτελέσματος φάνηκε να πετυχαίνει.

Παραδείγματα και αντιπαραδείγματα αλυσίδων στην Ελλάδα

Ερχόμενοι όμως στο σήμερα, θα συναντήσουμε αρκετά παραδείγματα εγχειρημάτων που δεν είχαν την αναμενόμενη εξέλιξη. Πιο χαρακτηριστικό από τα παραδείγματα αυτά λόγω του χρόνου που είχε για να λάβει την πλήρη του μορφή και εξέλιξη, είναι αυτό της Spar Hellas.

To εμπορικό σήμα της Spar στην Ελλάδα διανύει ήδη τη δεύτερη θητεία του υπό νέους διαχειριστές – μετά την πρώτη απόπειρα στην εποχή του Νίκου Βερόπουλου. Ωστόσο, και αυτήν τη φορά τα πράγματα στην Ελλάδα δεν ήταν ιδιαιτέρως θετικά. Η πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 75% το 2020 επηρέασε τον κύκλο εργασιών της αλυσίδας, ο οποίος περιορίστηκε στα 52,4 εκατ. ευρώ, με μεταβολή της τάξεως του 19,3% σε σύγκριση με το 2019. Αλλά και το 2021 o τζίρος ήταν περαιτέρω μειωμένος στα 42,2 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Τα τέσσερα σημεία που αναζητούν διέξοδο τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Στο διάστημα επαναλειτουργίας της μάρκας στην Ελλάδα από το 2018 έως και σήμερα, σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Κάποια στιγμή μάλιστα τον Οκτώβριο του 2018, η τότε διοίκηση της Spar Hellas με επικεφαλής τον Φοίβο Καρακίτσο, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Carrefour Μαρινόπουλος, έκανε λόγο για δίκτυο 175 καταστημάτων έως και το 2020. Κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.

Αβέβαιο το μέλλον της Mere

Aμφίβολο είναι πάντως αυτήν τη στιγμή το μέλλον και για τη ρωσική Mere, η οποία παρά το φιλόδοξο αρχικά πλάνο της για επέκταση στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή έχει στο δυναμικό της τέσσερα καταστήματα σε Λάρισα, Τρίπολη, Κόρινθο και Αγρίνιο, χωρίς να δείχνει σημάδια ή προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη. Έχει ήδη προλάβει να ανοίξει και να διακόψει τη λειτουργία ενός καταστήματος που διατηρούσε στην περιοχή του Λαγκαδά, με το σύνολο του εγχειρήματος να καθίσταται αμφίβολο στη συνέχεια. Ο όμιλος Mere δημιουργήθηκε στη Ρωσία το 2017, είχε τζίρο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. Η παρουσία του εντοπίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ασία, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εκπτωτική αλυσίδα (hard discounter) στη Ρωσία.

Η επιστροφή της Carrefour

Eνδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα κινηθεί προσεχώς και μία ακόμα πολυεθνική δύναμη. Ο λόγος για την γαλλική Carrefour, η οποία επανέρχεται στην Ελλάδα μέσω της Retail & More, του Νίκου Βαρδινογιάννη. Mάλιστα, τα πρώτα πέντε καταστήματα ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν από λίγες ημέρες σε τουριστικές περιοχές και συγκεκριμένα τρία από αυτά βρίσκονται στη Χαλκιδική και ακόμα δύο στη Ζάκυνθο.

Θυμίζουμε ότι η Carrefour ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 1999, αποχώρησε τον Ιούνιο του 2012 από την εγχώρια αγορά και πούλησε το μερίδιο του 50% που διατηρούσε στην Carrefour –  Μαρινόπουλος, στον όμιλο Μαρινόπουλου. Ο λόγος για τον οποίο διάλεξε τότε να αποχωρήσει η γαλλική αλυσίδα, ήταν διότι έβλεπε ότι η Ελλάδα δεν ήταν από τις αγορές που παρουσίαζαν προοπτική ανάπτυξης. Στο τέλος Μαρτίου του 2017 αφαιρέθηκαν οριστικά και οι τελευταίες ταμπέλες Carrefour, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα και την απορρόφηση του ομίλου Μαρινόπουλου από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Παγκοσμίως, ο όμιλος Carrefour είχε τζίρο 78,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. Ένας νέος τύπος καταστήματος που θα δούμε στην Ελλάδα και μάλιστα στην Αθήνα, εντός του αστικού ιστού, θα είναι το πλήρως αυτοματοποιημένο Carrefour Flash 10/10. Θα είναι ένα κατάστημα που δε θα διαθέτει ταμεία και η πληρωμή θα γίνεται αυτοματοποιημένα, όπως συμβαίνει στα καταστήματα χωρίς ταμεία που δημιούργησε η Amazon. Ένα αντίστοιχο κατάστημα και μάλιστα το πρώτο αυτής της μορφής, δημιουργήθηκε από τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ τον Νοέμβριο του 2021 στην οδό Parmentier του Παρισιού. Θα πρόκειται για ένα εταιρικό κατάστημα που θα δημιουργηθεί στην Αθήνα το πιθανότερο εντός του 2022.

Αυτό που μένει να δούμε όμως είναι εάν η ελληνική αγορά θα μπορέσει να κρατήσει και κυρίως να αποδεχτεί εκ νέου τη συγκεκριμένη αλυσίδα. Το μέλλον θα το δείξει.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.